av Espen Solbakken | mars 18, 2009  

En motvillig hyllest til Pippo

Filippo “Pippo” Inzaghi personifiserer mye av det jeg misliker mest med sydeuropeisk fotball; overdrevne fakter, kyniske filminger og generelt teatralske opptredener.

Respekt for denne måltyven nå!

Respekt for denne måltyven nå!

Likevel er jeg nødt til å bruke et lite frikvarter fra den norske eliteserien til å hylle denne blandingen av sort ravn og skrikende skjære. Pippo er ingen pip-pip, han er en rovfugl som uavbrutt jakter sitt neste mål.

I en alder av 35 er han fremdeles Milans mest giftige mann. I helgen scoret han sitt 300. mål i karrieren, bare 18 bak Roberto Baggio. Men der Baggio ofte også var fremspilleren, er Inzaghi nesten utelukkende avslutteren.

Pippo er den mest egoistiske fotballspilleren jeg vet om. Bare spør unnseelige Simone Barone, en parentes i italiensk fotball.  På stillingen 1-0 mot Tsjekkia i VM 2006 kom både Inzaghi og Barone fra Torino helt alene med Petr Cech. Pippo kunne på enkleste vis ha trillet ballen til Barone.

Ikke snakk om. I stedet rundet Inzaghi Cech på en langt mer intrikat måte, men fikk med stort besvær trillet ballen over streken selv.

Det er slik han har scoret mange av sine 300 mål, enten har han gått for egoistiske løsninger eller så har han høstet nedfallsfrukten fra geniale medspillere.

Det som så følger er nesten alltid likt; Inzaghi løpende hysterisk og skrikende mot cornerflagget i vill og ukontrollert feiring – tilsynelatende uten noen annen hensikt enn å bli elsket og dyrket.

Du kan hate det, som jeg gjorde det. Men jeg har snudd. Det er umulig ikke å bli fascinert av denne måten å livnære seg på andre. Hans evne til å lukte mål fikk Sir Alex Ferguson til å uttale at Inzaghi var født i offfside - en posisjon hvor han også kommer til å ende sine dager.

Finnes det maken til måltyv i internasjonal fotball i dag?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Superpippo Inzaghi er vel den første spilleren som dukker opp i hodet til mange når det er snakk om filming og tjuvtriks. I rettferdighetens navn bør det likevel nevnes at han har blitt langt mer fair og sympatisk etter at han kom til Milan fra Juventus.

Pippo Inzaghi Sempre Per Noi!
(Pippo Inzaghi skår for oss!)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At Inzaghi skårer mål fordi han er egoistisk er vel en ganske drøy overdrivelse, og at han er glad når han skårer trenger vel ikke bety at han ønsker å bli elsket og dyrket. For meg ser det ut som pur idrettsglede, noe som gjør at han forstatt gleder seg til å trene og skåre i en alder av 35 år. En utrolig smart fotballspiller spør du meg, og en utrolig undervurdert spiller, spesielt ved viktige anledninger. En vanvittig dyktiv avslutter – det er det han er.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg skal være enig i at det er lett å mislike Inzaghi og den fotballkulturen han representerer, men etter å ha lært litt mer om den ukjente bakgrunnen til Super-Pippo(som Solbakken tydeligvis ikke har fått med seg), ser jeg mannen i et litt annet lys.

Det er jo hevet over enhver tvil at mannen ikke er særlig god til å spille fotball, men han har en spisskompetanse som er en del av en utdøende rase: En nesten uvirkelig nese for mål, alltid på rett sted til rett tid. I sin pure ungdom, har Inzaghi måttet tåle utrolig mye tyn for sine manglende ferdigheter med ball, og det gikk faktisk så langt at under en trening med aldersbestemt landslag, stoppet plutselig hele laget hans opp å spille. De nektet rett og slett å tro at denne klønete, keitete spilleren faktisk var en del av troppen, og ingen skjønte hva han gjorde der. Denne, og mange lignende episoder, er mye av grobunnen til Inzaghis feiringer, og det har han også sagt under intervjuer: Han er rett og slett utrolig glad og takknemlig for hvert eneste mål han scorer, og ifølge han selv, er alt han viser under feiringene genuine følelser.

Man kan mene mye om Pippo Inzaghi, men det er ofte greit å vite hvor disse personene kommer fra, og hva som har formet dem til å bli den personen de er i dag. Det er tross alt nesten like lett å kalle Cassano en komplett idiot, om man ikke kjenner forhistorien hans. Uansett, når man vet hvorfor Inzaghi feirer og oppfører seg slik han gjør, skal man da kalle det ekte idrettsglede, eller som Solbakken velger å kalle det, overdrevne fakter?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Inzaghi egoistisk? Det er vel ikke egoistisk å gjøre det beste for laget? Inzaghi vet at han er bedre skikket til å score, så sånn sett er det vel en ren altruistisk handling!
Jeg synes du er i overkant slem med Pippo, og tolker alt negativt. Kan det ikke være at feiringen er fordi han er glad for å ha scoret mål? At han fortsatt er en av disse som fortsatt synes det er morsomt med mål? At han ikke nødvendigvis ønsker å bli feiret – eller dyrket? Jeg synes faktisk det er et sympatisk trekk.

Ellers er jeg enig: Pippo er skapt for mål. Han er den eneste jeg vet om som kan score med alle kroppsdeler. Ballen kan sprette i en tust, opp i tverrligger, innom keeper – og til slutt treffer den Inzaghi i bakhodet og går i mål. Det rare er at man aldri sitter igjen med inntrykket av at det var flaks. Man sitter igjen med inntrykket av at kun han kunne finne på å forutse alt dette, og stå akkurat der han skulle stå.

Fantastisk spiss. På alle måter.
(Når det gjelder skuespill, så er jeg veldig usikker på om det er noe verre i sydeuropa enn i nord-europa nå om dagen. Tvert i mot. Pippo har skjerpet seg på det området…)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg bare lurer på hvem som har inspirert hvem.
http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/mar/18/filippo-inzaghi-ac-milan-serie-a

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tullete blogg.

Forza Pippo per sempre!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Pippo er en av di aller største. Alle i italia forguder den gutten der.
Da han scorer feirer han sammen med supportere, som går i ekstase. grunnen til at han feirer sånn er pga han viser at han er en av oss supportere.
vil heller at han skal feire sånn selv om de leder 6-0 enn når c.ronaldo scorer og tar all æren selv!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

han er Kong

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Pippo er kongen. Jubler like vilt når han scorer på trening som når han avgjør cl-finalen. Må bare elske en sånn fyr. Fantastisk målscorer. Glem fordommer og myter. Inzaghi er toppen av garasjen!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Egoistiske trekk faktisk, og scoringene hans er noe av det sykeste. Ser utifra bloggen at du kan særdeles lite om denne karen, og har uttalt deg etter andre folks meninger. Se han spille i Italia, og du blir forelsket. Ikke uten grunn at han senket Atalanta med tre mål, ikke uten grunn at han scoret sitt 300. mål i karrieren heller. Skjønner ganske lite av budskapet ditt i dette. Og er man egoistisk hvis man velger å score selv istedenfor å sentre, ja sikkert, for da kan du like gjerne lage en blogg om C.Ronaldo også, for han gjør dette hver kamp ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At du også kopierer og rent oversetter uten å vite noe er jo helt tragisk for VG. Skal du skrive en blogg, så i det minste skriv den selv istedenfor å oversette fra engelsk til norsk fra Guardian. Latterlig!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

likte denne kommentareren fra den engelske siden:

Who would you rather have ?
AC Milan’s Inzaghi as a fox in the box,
or Arsenal’s Bendtner who is just bollux in the box.

Det er jo sant. Men jeg synes at Pippo skal få all den hyllesten som finns. Makan til spiller.

Virker som du skriver som en tro britisk supporter, med de flotte brillene på. Hvordan kan det gå ann å ikke like Pippo?

Forza ROMA! <3

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skjonner at det bare tok deg et lite frikvarter, hvem som helst klarer aa kopiere og lime inn artikler…

Kanskje denne bloggen burde byttes ut med en link side til de orginale artikklene??? Foler dette burde vurderes paa det sterkeste!

FORZA PIPPO!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig med mye som skrives i kommentarfeltene.

Det er drøyt å kalle Pippo Inzaghi en ekstremt egoistisk fotballspiller. Pippo har sin rolle i laget, og hans rolle er å få ballen over mållinja, noe han oppfyller til de grader. Jeg har hørt Inzaghi blitt kalt veldig mye rart, men aldri egoistisk.

Reagerer også på at du mener at Pippo jubler så hemningsløst kun fordi han vil bli elsket og dyrket. Som Adrian påpeker så elsker han rett og slett å score mål. Det er genuin glede han uttrykker når han scorer. Vil du se en målfeiring av en person som bare vil bli elsket og dyrket, så kan du se Cristiano Ronaldo løfte hendene opp å glise, mens han nyter følelsen av å ha alle kameraene på seg. Forskjellen er at for Ronaldo er det viktig at han selv scorer, for Inzaghi er det viktigste at laget scorer.

Flott at du hyller Inzaghi, det er absolutt på sin plass. Men det er en gjennomgående trend i hele blogginnlegget med en negativ undertone, som om det hele er en motvillig hyllest. Jeg har iallefall aldri før lest en hyllest der forfatteren nesten utelukkende belyser alt det han selv mener er feil med personen som skal hylles…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ser at enkelte antyder plagiat her. Det er vel slikt som kan skje når man googler Inzaghi og får opp et sitat (les: Ferguson) andre har brukt før.

Guardian-bloggen leste jeg først ETTER å ha fått melding om den i kommentarfeltet. Og når man skriver om samme person, vil mye av tematikken bli lik.

Uansett takk for all feedback!

Espen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

SuperPippo er kanskje født i offside. Men han er en utrolig god avslutter. En legende! FORZA MILAN!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Eg forstår at det tok berre eit kvarter å skrive denne artikkelen. Mykje er henta på nettet, og resten botnar i ufunderte meiningar av ein som berre ser eigen og kanskje engelsk fotballkultur som det rette. Det å forakte noko ein ikkje forstår og ikkje veit noko om er vel ei form for rasisme ?

Eit døme: Når Pippo jublar er det for å verte hylla sjølv, men når Northug jr jublar ekstremt etter målpassering så er det edel norsk idrettsglede ?
Fy.

For å forstå Pippo så må du forstå kulturen og fotballkulturen han kjme frå litt betre, og kanskje legge av deg tanken om at berre norsk og engelsk idrettskultur er god.

Dessutan er det vel eit tankekors at engelsk fotball har opplevd veldige framgongar dei siste åra nettopp på grunn av import av trenarar og spelarar frå det sørlege Europa, ein region som du tydelegvis ikkje har så høge tankar om….

For å forstå

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Pippo er uten tvil en dyktig avslutter, som er på rett plass til rett tid. Men selv om han kanskje overdriver feiringene sine en smule i blant er han jo ikke en unik spiller. Ser flere likhetstrekk mellom han og Crespo, også van Nistelrooy er vel mye av det samme.

Men dagens fotball blir mer og mer overtatt av mer tekniske spillende spisser som Torres, Drogba, Berbatov, Zlatan og mf.. Tror vi kommer til å savne spillere som pippo i fremtiden som kan være usynelige i hele kamper men alikevel være på rett plass til rett tid å score det avgjørende målet

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg prøver desperat å holde meg for god til å hive meg ut i debatter angående italiensk fotball, uten kontrollerte omstendigheter.

Jeg forventer ikke at den gjennomsnittlige leseren av fotballnyheter i tabloidavisene skal ha et objektivt syn på Italiensk fotball, og kanskje er det for mye å forvente at en fotballjournalist skal være det.

Først og fremst. Når du blogger om fotball, så må du vel skjønne at det er stort sett de mest interesserte av oss, som roter seg inn på blogger, og leser dem med glede.

Absolutt ALLE og enhver som ikke er helt totalt biased pga sine anglofile briller, eller generelle fordommer her i Norge, mot italiensk fotball, ser RETT igjennom deg her.

Jeg har problemer med å få uttrykt meg godt nok, hvor forbannet provoserende det er å lese dette. Ja fair play, det er en blogg, med personlige meninger. Likevel representerer du VG, og jeg regner med at det er redaksjonen som sørger for at det meste er tabloidoverskrifter, og ikke journalistene selv.

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå… Jeg ønsker meg bare en god norsk blogg om fotball, som faktisk handler om fotball, og ikke om nøyaktig hva folket allerede vet/vil se.

Mvh fotballidiot / Tottenhamsupporter.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig i mye av kritikken her, men det bør også nevnes at Inzaghis målskårerevner er noe oppskrytt. Han har blitt toppskårer i Serie A én skarve gang, og målsnittet hans er ikke så veldig imponerende på generell basis. Det som er imponerende er evnen hans til å skåre i viktige kamper (les: CL…).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kanskje litt sen kommentar, men likevel føler jeg at jeg må ta forfatter delvis til forsvar.

Jeg syns forfatter får litt i overkant mye kritikk her. Som 15årig Milan supporter elsker jeg selvfølgelig Super Pippo på godt og vondt. Mannen som kan gjøre 89 minutt med den dårligste forestillingen som er tenkelig for en spiller på toppnivå, men dukker opp og scorer det avgjørende målet i 90. minutt og blir helten.

Men det må være lov å være såpass objektiv at man ikke avfeier kritikk mot mannen som anglofile fordommer. Pippo har alltid vært en person man enten elsket eller hatet, og jeg vet ikke hva som er verst: en blogger som kanskje overdramatiserer stereotyper noe, eller kritikerne (i kommentarfelt) som automatisk stereotyper forfatter som hjernevasket anglofil supporter.

For la oss som er ekstremt fascinert med den italienske fotballkulturen ikke legge under en stol at Pippo har utallige lette fall på samvittigheten som har vært utslagsgivende. Selv om mannen ikke eier muskler, selv om han ekstremt sjeldent faller uten reell kontakt og selv om han definitivt ikke faller på langt nær like ofte på sine eldre dager, så står hans karriere definitivt OGSÅ for denne ukulturen. At norsk og britisk media liker å feilaktig avfeie dette som et hovedsaklig sør-europeisk fenomen, hvor alt gjøres 100 ganger oftere enn i nord, betyr ikke at de på tross av overdrivelsene ikke er inne på en delvis sannhet. Pippo har vært med gjennom en stor utvikling i italiensk fotball, fra den mer kyniske tankegangen til den nyere globaliseringen av fotballfilosofier, og man kan ikke avfeie del 1 i karrieren selv om del 2 er bedre.

Og mannen kan også definitivt ansees som en anti-spiller for de som ikke i like stor grad fokuserer på resultat. Pippo er ikke mannen man elsker om man lever for flotte skudd i krysset, muskelmannen som knuser forsvarerne i hodeduell og header kontrollert i hjørnet, fikse veggspill gjennom et kompakt forsvar… ja rett og slett de fleste tolkninger av det som forbindes med “god fotball”. Pippo scorer ikke fine mål (med enkelte unntak), men er som nevnt den berømmelige lange tåen som hele tiden er der og pirker ballen de nødvendige centimeterene. Effektivitet over estetikk.

Og før dere anklager meg for å ha stjålet mine beskrivelser av Pippo fra en eller annen artikkel, så la oss huske at det er intet som stod usagt om Pippo før artikkelen til Guardian heller.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00