av Espen Solbakken | mars 24, 2009  

Pausen kommer beleilig

Allerede etter to serierunder tar eliteserien landskamppause. Det ser ut som om både spillere og publikum trenger den for å komme i form. 

Nasjonalarenaen fremsto som glissen og øde åpningshelgen.

Nasjonalarenaen fremsto som glissen og øde åpningshelgen.

 

Hittil har verken spillet på banen eller oppslutningen på tribunene vært imponerende. Basert på prestasjoner og tilskuertall, kan det gå mot en lang og tung sesong for noen og enhver. 

Tromsø – Rosenborg var en underholdende snøballkrig, men ellers har det vært mye terningkast 1, 2 og 3 i bedømmelsen av kampene i VG. Aftenpostens fremste reportere dro f.eks. til med totalslakt etter å ha overvært Stabæk-Lillestørm og Lyn-Molde i åpningshelgen. Dette er de samme sportsjournalistene som uken før seriestart lovpriste fotballen og dens aktører i egne bilag.

 

I TV 2 avslutter man sine søndagsmaratonløp med sofaprat og løsere snipp, men til nå har verken kampene eller diskusjonstemaene vært mer interessante enn at man burde sluttet lenge før 23.45. Uten fest på arenaene blir det heller ikke noe vellykket fotballnachspiel, selv om TV 2 faktisk har vært ganske heldig med sine kamper. Det har likevel vært mest oppmerksomhet rundt en hands her og en hands der.

 

Har vi virkelig gått lei allerede?

Det skal selvsagt mye til for norske klubber å matche det som kommer inn i stuene fra Champions League og Premier League om dagen. Det er likevel forbausende lite samsvar mellom leverandørenes hype av det norske eliteserieproduktet og det man faktisk får servert.

 

Favoritten Rosenborg har levert varene, Molde har overrasket positivt og Viking har sett ok ut. Men så veldig mange flere klubber er det ikke på plussiden totalt sett etter 180 minutters seriefotball.

 

Smaken har ikke stått i stil med den innbydende menyen. Du får kjøttkaker når du har bestilt indrefilet. Spørsmålet er om folk har gjennomskuet det allerede?

 

Massene uteblir i hvert fall fra mange av arenaene:

* 9.300 på Vålerengas første hjemmekamp forteller om en kamp som bare er interessant for de innerste klanskretser.

 

* LSK lokket også mindre enn fjorårets snitt til sin premiere, til tross for et godt resultat i den første runden.

 

* Start dro to tusen færre enn budsjettert, mens Lyn landet under fire tusen på nasjonalarenaen allerede i åpningsrunden.

 

* Kombinasjonen seriepremiere, ny arena, forsvarende seriemester og lokaloppgjør var ikke i nærheten av å fylle Telenor Arena.

 

Det skal spilles 30 runder i årets elitesere. Hva skjer med tilskuertallene når lagene er trygt plassert midt på tabellen og nyhetens interesse rundt lagene er langt lavere enn i disse seriestart-tider?

 

Eksemplene er mange på at mars og norsk fotball ikke er de beste av venner (jfr. Tromsø-været mandag kveld). Det er også alarmerende når både kvaliteten på forestillingene og antall besøkende har vært skuffende. Mitt inntrykk er at verken banene, spillerne er publikum har vært klare for den rekordtidlige starten.

 

Kanskje er det slik at alt kommer i en sterkere og bedre utgave allerede når eliteserien burde ha startet – noen dager inn i april? 

 

Hva mener du om kvaliteten på den norske eliteserien og den gryende publikumssvikten?

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hei, Espen!
Morsom blogg du har. Men ernte helt enig med dæ! Skulle ønske det ikke var pause nå. FFK er jo så godt i gang. Seier i første hjemmekamp og greier. Dette blir seriegull!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig!!! Det er alt for mye fotball i alle kanaler. Jeg var interessert før, nå gidder jeg ikke mer. Hadde man bare vist kampene hadde det vært okei (sånn som NRK – nesten – gjorde). Men det skal preikes i sofa og rundt bord i timesvis før match og i timesvis etter match. Samtidig får vi nesten aldri se en hockeykamp på en av de store kanalene.

F(uc)K Fotball!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du har gode poenger, og jeg tror kombinasjonen tippeligarunde og birkebeinerrenn som vi hadde denne helga ikke er naturlig for oss nordmenn! Først ski, så fotball liksom.

I Fredrikstad ( Heia FFK Martin!) ble det spilt både semifinale i Ishockey og serieåpning på stadion. Nå er byen stor nok til det, for i Fredrikstad vet folk å kjenne sin besøkelsestid og det var fullt på Fredrikstad stadion. Det kunne du ha nevnt i innlegget ditt.

Men det er skammelig med de tallene du viser til, og flaut. Tenk å være Stabæk Jentefotball leder, og oppleve at “Blue dream arena” ikke er utsolgt på åpningskampen! Stakkars folk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det var da veldig negativt da.

http://www.stabak.no/content/view/3538/474/

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg finner det heller merkelig at jeg ikke finner noen kommentarer fra RBK-supportere ang. det første målet til Tromsø. Klart, det er som tredejemålet til RBK en helt umulig situasjon for dommeren å se, men det er en situajon der hvor dommeren lett kunne blåst mot Tromsø. Jeg peker da selvfølgelig til at Mika Koppinen (sikkert ikke riktig skrevet) holder Pricia (sikkert ikke skrevet riktig) kraftig i trøya i hodeduellen som ender i mål. At det er mulig å skape så mye styr rundt målet til Demidov når Mika gjør akkuratt det samme er helt utrolig. Forskjellen er at Tromsøspilleren ender opp med å sette ballen i eget mål, mens Pricia ikke får hoppet opp.

Med alle mulighetene man har til å se det målet der om igjen er det ingen grunn til å si imot meg, se situasjonen igjen og dere vil se at jeg har rett. Beklager at jeg skriver om dette her Espen, men her trengte man ikke å registrere seg. Kanskje du som er litt inne i gamet, kan fortelle meg hvorfor media kun fokuserer på målet til Demidov, og ignorerer situasjonen hvor Mika holder Pricia, da begge ender i mål?

Hilsen Morten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Altfor stor fokus på forball!
I tillegg viser undersøkelser at de fleste ikke vil se fotball på TV, spesielt ikke på lørdagskveld.
Men kutt i allefall ut alle analyser opp ned og i hue og ræva bare for å dra ut sendetida.

Glad jeg har andre kanaler å velge mellom, og av-knapp.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er ikke det bedre i å fokusere på % en rene tall? Aalesund har NESTEN full stadion og det er ikke nevnt, mens andre klubber har nesten tomme tribuner.

Aalesund har vel 10700 men hadde 10300 (eller noe i den dur) i åpnings kampen. Er dette en nedgang i denne samenheng???????

Fokuser heller på de klubbene som FORTJENER pisk og ikke klubber som faktisk gjør jobben sin med å samle folket!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Å Norge skal søke om EM som gjør at vi må bygge 4-5 nye stadioner med en kapasitet opp mot 50-30 tusen. nei noe så dødfødt skal man lete lenge etter, har man ikke skjønt at det er glisene tribuner 50% av sesongen, hva kommer til å skje etter et evt. EM…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fotballen har blitt “for” tilgjengelig på TV og andre medier. Det er jo ikke nevnt i artikkelen.
Om det viser seg at antall personer som ser kampene på tv eller internett er tilsvarende tapet i antall publikum, så er vel dette dårlig journalistikk!?

Kaldt? De er langt kaldere i siste serierunde, og det pleier jo å være en god “publikums-dag”?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er fotball meg her og fotball meg der opp og ned i mente.til og med fotball i frakkeste sendetid lørdagskvelden.Fotball i ørten kanaler.Er det rart folk blir lei?
Var interessert i fotball før jeg å.Men det har tv sendingene ødelagt.De dresser seg opp og tror fotball er alt her i verden.Ikke nokk med det,,,spillerne skal jo ha lønn som en oljesjeik.Kutt ut alt våset og kom dere ned på jorda.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig med flere av de ovenstående
Tidligere kunne jeg da se på fotball,- men nå er dette hypet så alvorlig opp at det er uholdbart.
Dette minner meg voldsomt om da TV2 skulle hype opp basket interessen på TV for noen år siden. Masse skrik og analyser over det hele.
Når hele lørdagskvelden går med til analyser og fotball opp og ned i mente så blir jeg ikke bare lei. Jeg kjenner en fysisk uvelhet når jeg ser at de prøver å lage religion ut av fotball generelt,- og da norsk eliteserie spesielt. At Arne Scheie mener at det ikke kan vises for mye fotball fotball på TV,- og at dette kan likestilles med spørsmålet om det kan finnes for mye bøker på biblioteket,- viser vel både nivået og fanatismen blant TVmaktpersoner.
Kan noen rett og slett gjøre en offentlig meningsmåling om hvor mye fotball vi ønsker på TV,- og da eventuelt henvisde fotball til en egen fotball kanal ?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg undrer om kanskje ikke værforholdene i Norge på denne årstiden også kan være skyld i at man ikke gidder å betale masse penger for å fryse i to timer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er helt uenig med mange av de som klager over for mye fotball.

Selv har jeg ingen problem med å akseptere at en del ikke vil se fotball kl 20 på lørdagskveld, men det var et enkelttilfelle såvidt jeg kan forstå, siden det var snakk om åpningskampen.

Vi som er fotballinteresserte kan jo bare dra samme dumme argumentet andre veien igjen. “Jeg er så forbanna dritlei av ELENDIGE underholdningsprogrammer på dagens TV-program. Det velter ut ene sex-fikserte tabloidprogrammer som Paradise Hotel, Ungkaren og what not.”

Det er nå en gang slik at reklame-pengene bestemmer hva som skal sendes, og da får dere heller bestille dere Canal+ med filmkanaler, hvis det absolutt er forferdelig at Den store klassefesten utgår EN gang i året pga en fotballkamp.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror det kan være en fin blanding mellom ‘komme-igang’ tid, litt surt vær og det faktumet av for en ukelønn til en 10åring kan du se alle kampene hjemme i din egen stue.
Jeg har ca 0,9% interesse for Norsk fotball uansett, men jeg ser jo at alt av brødre og det som er i familien ser kamper med TV2 sport og VG Live og det som er – de som pleide å dra å se kamp før..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00