av Espen Solbakken | april 23, 2009  

Ulv, ulv!

I skyggen av duellen mellom Manchester United og Liverpool i Premier League, vender en klassisk fotballklubb tilbake til det fine selskap – 40 år etter at de spilte tidenes første tippekamp på norsk fjernsyn.

...og denne gang er det ikke tull. Ulvene er her!

...og denne gang er det ikke tull. Ulvene er her!

Jeg var ikke født da Wolverhampton Wanderers Football Club møtte Sunderland den 29. november 1969 på et snødekt Molineux Ground, men jeg nærmet meg skolealderen da klubben i 1976 kom til Kirkenær i Hedmark for å møte Grue. Det var stort å henge rundt gjestgiveriet der proffene bodde, siden har jeg blitt fortalt at en av spillerne midt på natta banket på vinduet hos den lokale bakeren. Han trodde det var puben – noen ting har ikke endret seg med engelske spillere på sommerturné…

Nå er de altså tilbake i toppen, klubben som var en av de opprinnelige 12 som startet The Fotball League i 1888. Wolverhamptong Wanderers er også klubben som rykket ned tre år på rad på 1980-tallet, men som ble skutt oppover i divisjonene igjen av Steve Bull (kraftspissen som ble tatt ut på det engelske landslaget mens han ennå spilte på nivå 3).

Det var derimot lite som tydet på noe sportslig og økonomisk mønsterbruk da den ærverdige klubben ble solgt for 10 (!) pund til Steve Morgan i 2007. Den nye eieren forpliktet seg imidlertid til å investere 30 millioner pund i klubben, og forrige helgs banestorming i West Midlands fortalte alt om gleden ved å være tilbake.

Ulvene gleder seg til fremtiden, men for meg handler denne klubben mest av alt om fortiden – om kalde, men samtidig lune lørdag ettermiddager foran 26-tommeren hjemme i stua, synet av gjørmete baner og enda mer møkkete fotballspillere. Og ventingen og gleden over en pling fra Anfield.

Men under all denne gørra og møkka fantes også en klassisk oransje drakt med tre sorte ulver plassert under hverandre på brystet. Wolves.

Det er heller ingen parentes i engelsk fotball som nå gjør comeback. Tre seriemesterskap, fire FA-cuptroféer og til og med en finale i UEFA-cupen (tapte mot Spurs i 1972) er stolte øyeblikk i klubbens historie. Men felles for alle høydepunktene er at det begynner å bli lenge siden.

Dere får ha meg unnskyldt, Håvard Flo, Steffen Iversen og Gunnar Halle (alle tre har spilt for Wolves), men dette kapitlet i min tradisjonelle, engelske fotballoppvekst handler om skuddene til Steve Kindon (med kallenavnet The Tank), mustasjen til Kenny Hibbitt, de 609 kampene til Derek Parkin og kremmerhusene til Steve Bull.

Samt historien om en tørst spiller som ville fortsette banketten med nachspiel hos Baker Evensen i Kirkenær sentrum.

Her kan du lese mer om Wolverhampton Wanderers på sidene til den norske supporterklubben.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jøss, saker om Wolves i norske medier er sjelden kost, derfor meget hyggelig!

Forresten, linken til Vikingwolves har blitt litt feil (dobbel http). Denne bør settes til http://www.vikingwolves.com

Neste sesong skal vi møte alle de store, og gleder oss!

COME ON YOU WOLVES!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det blir gøy å få klubben tilbake der dei skal vere. Og det at sjølve fotballen i klubben virker som det blir bare bedre og bedre. No satser vi på eit flott fotball år og håp om ein repitisjon av 03/04’s “Defeat of the Devils”!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En hyggelig oppmerksomhet til en klubb som har nådd målet som ble satt for tre år siden. Bevisst politikk med å utvikle unge, sultne spillere. Suksessen er bygd på offensivt spill og bruk av to dyktige vingspillere.
Bloggen inneholder en misforståelse: Wolverhampton har aldri ikledd seg oransje drakter. Wolves klassiske “old gold and black” gjelder fortsatt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

takk for hyggelig lesing – men ikke oransje drakter – plaese, det heter old gold

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

mustasjen til Kenny Hibbitt. Jeg mener det var Derek Dougan som hadde den:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hi Ho Wolverhampton!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg fekk en Wolves drakt da jeg var 7-8 år i ca 1972,men av en eller annen merkelig grunn ble det Liverpool på meg.Men Wolves er Klubb nr.2 som jeg ønsker alt godt.Gleder meg med alle Wolves fans!!!Lykke til!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når det kommer til klubbfarger, overlater jeg det til ekspertene uten grå og grønn stær. Når fansen sier old gold and black, så er det riktig…

Espen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Wolves fan siden 1964, laget er på gang igjen. Kanskje vi får nye store stjerner som Mike Bailey, Dave Wagstaff og John Richards. Gleder meg. Så forøvrig Man.City vs Wolves sist de var oppe og de gjode en fin prestasjon, men dessverre rykket vi ned igjen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg VAR på den Grue-kampen med fatter’n og det var stort, husker jeg. Husker til og med gjestegiveriet,for vi stoppet der da vi så spillerbussen. Autorafene jeg ikke hadde fått sanket mot Grue, ble nå enklet. Stort sett har Wolvesspillere ALLID vært generøse med å skrive autografer, sist bevist under mitt besøk på Molineux og Compton i februar 2009.

Vært Wolvesfan siden 1974 og hadde min Molineux-debut i den, for meg, historiske opprykksesongen 76/77. Hjemme mot Oldham 18. sept. 76 – vi vant 5-0, etter bl.annet 2 mål av “the Tank” Steve Kindon. Det er vel kun seieren over Notts.Forest i Ligacup-finalen 1980 (1-0) og den fantastiske 3-0 seieren på Milennium i Cardiff mot Sheff.Utd i playoff finalen 2003.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

John Richards, Willie Carr og Bobby Gould var banens beste spillere da Wolves vant 6-0 på Grue Stadion, og keeper Phil Parkes (ikke QPR og West Ham Parkes) hadde lite å gjøre. Hibbitt var ikke like blid da en småbrisen 18 åring ropte Hibbitt-Rabitt fra tribunen halve kampen :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Glimrende at Wolves kommer opp igjen, håper de klarer å holde seg noen år også. Mange klubber jeg heller ser ned enn dem. Wolves hører hjemme i Prem. League.

Bittert å ikke kunne se Grue-Wolves i sin tid, men jeg var ikke født verken da eller i ‘69. Steve Bull husker jeg derimot; fin engelsk stil på han.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Stas å ha Wolves tilbake. Liverpool fan siden 1973 og jeg husker spesielt godt 1976 seriemesterskapet da QPR ble slått på målstreken. L`pool møtte Wolves på bortebane i siste kamp. 0-0 og seier ville gi gull, 1-1 ville gi 2.plass osv, målforskjellen var det tellende uavgjort og den ble annerledes utregnet. Pool vant 3-1 og Wolves rykket ned. De tok imidlertid ledelsen på et skikkelig langskudd fra Derek Dougin, men det er lenge siden. velkommen tilbake, dere må gjerne overta for ManU, som en god nr 2… i framtiden. Kule drakter.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Drar til Wolverhampton om noen timer.
I morgen er vi 44 nordmenn på tribunen når de løfter pokalen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

blir vel lenge tel noe slikt gjester kirkenær att ja…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

ulvebestanden øker.
nok en “gammel ulv” i old gold fåreklær fra svart/hvitt tiden på tv. Gledlig å være i det øverste sjikt igjen. Så får vi håpe oppholdet i det gode selskap varer lengre enn sist gang.
Hjertet har banket for Wolves siden tippekampstart i 69. Hadde min “nesegruse Grueopplevelse” på nedre eiker stadion da Wolverhampton gjestet bygda og Mjøndalen
kanskje på samme turen?
Ca 10 år seinere var jeg på Sofienmyr og så 80 talls utgaven mot et sammensatt lag av Kolbotn/Ski. min Molineux debut hadde jeg høsten 79, da jeg fra ståplass på gamle South Bank fikk være med på en 3-o seier over Ipswich.
For meg dveler nok magien og beundringen rundt
heltene fra 70årene, da inntrykkene fra den store fotballværdenen enda ikke var så mange.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00