av Espen Solbakken | mai 27, 2009  

Mesternes mester

Barcelona er mesternes mester. For lagets spanske landslagsspillere avsluttet ondagens finale i Champions League en 11 måneder lang triumfferd.

Laget med alle individualistene - for gode for United i finalen.

Laget med alle individualistene - for gode for United i finalen.

Det startet i EM, hvor Tyskland ble beseiret 1-0 den 29. juni i fjor. Etter det har spillere som Iniesta, Xavi & Co knapt tapt en fotballkamp. Det er blitt finaleseier i Copa del Rey, seriegull i Primera Division og til slutt altså toppgevinsten i Champions League onsdag kveld.

Finalen mot Manchester United var ikke blant Barcelonas aller fineste timer, men målet etter 9.05 som satte katalanerne i seiersposisjon var karakteristisk og typisk nok. En stikker fra Iniesta dypt inn i Uniteds straffefelt, en vending fra Eto’o og en rask tupp.

Det var nettopp denne trangen til å tråkle seg gjennom motstandernes forsvarsmur som jeg trodde skulle bli Barcas bane. Jeg spådde United-seier i finalen (scroll litt lenger ned i bloggen), nettopp fordi statistikken til det spanske mesterlaget mot engelske lag ikke er god. De har hatt kjempetrøbbel med å skape like mye som i hjemlig liga, og få er bedre til å nekte motstanderne rom enn Manchester United.

Ydmyk legger denne fotballskribenten seg flat for å ha satt feil tippetegn på forhånd. Basert på stemningen i innleggene og antall kommentarer på forrige CL-blogg, er det nok mange som sitter med en herlig “I hate to say I told you so-følelse” nå.

At Barca fikk ledermålet såpass tidlig preget finalen. Det var avgjørende i den forstand at United måtte jage i stedet for å kontrollere. Dessuten viste Ryan Giggs og Michael Carrick verken nok løpskraft eller kreativitet til å styre midtbanen sentralt. Jeg mener det var i lagenes motorrom at finalen ble avgjort.

Iniestas assist ved 1-0 målet er nevnt – parhesten Xavi kunne ikke være dårligere. Og når han treffer presist – og det er ganske ofte – så er til og med Lionel Andrés Messis beskjedne høyde (1,69 m) nok til å styre inn headingen.

United var best kun det første kvarteret, resten kontrollerte Barcelona – og laget er verdige mestere. Det er vel egentlig bare Uniteds supportere som gråt over kamputfallet. Barcelona by eksploderte i natt, og alle nøytrale applauderte og jublet nok også litt med de nye mesterne av europeisk fotball.

Manchester United kunne blitt det første laget med back-to-back triumfer i den krevende dobbelen serie + Champions League. Men akkurat det må Sir Alex Ferguson holde på ennå en stund for å oppleve. Basert på Barcelonas prestasjoner, er det flere enn United-manageren som kan adles.

Det var uansett tilhørighet, preferanser, ønsker eller spådommer en ganske vakker fotballkveld.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hvem bryr seg om hva en anglofil journalist som deg mener? United og engelsk fotball ble latterliggjort i dag. Spansk fotball er og forblir suverent best.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ikke for å være slem, men

HATE SAY I TOLD YOU SO!!!!!! =D=D=D=D=D=D=D=D=D=D=D

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvem bryr seg om din kunnskapsløshet ? Dine meninger dreier alltid med vinden, noe den mest kunnskapsløse får til….Din posisjon som “expert” på fotball er meningsløs. VG´s tabloide tilnærming til fotball er latterlig og du gjør ikke saken bedre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Siden jeg ikke har sagt noe til akkurat deg på forhånd må jeg holde meg til å si; “I wouldn’t have hated to say “I told you so.”.

Så fantastisk fortjent! Og så godt å se Barcelona gjennomføre en sånn kamp, med så god underholdning til tross for et tidlig mål. Dét hadde man aldri sett i en kamp mellom to engelske lag..

Flott. Engelsk fotball har en god del å lære fra spanjolene, og nå er det bevist. Barcelona vant på alle områder; teknisk, fysisk, innsats etc.

Lenge leve spansk fotball. Lenge leve Barcelona.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

HAHAHAHAHAHAHAHA bra analyse du hadde før kampen

du bør kanskje vurdere ett annet yrke i fremtiden..kanskje du kan blogge om curling?

mvh barca fan

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

var det ikke du som var så sikker på man u?

slutt med dette anglofiliet…herregud for en amatør.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

JADA!! Har irritert meg noe grønnjævli over det innlegget ditt om at Manu er garanterte seiersherrer! FØLES SÅ SINNSYKT DEILIG AT BARCELONA VANT!
Som jeg sa i min forrige kommentar, greit, manu kan vinne, men ikke vær så arrogant og skråsikker.. det lønner seg sjeldent! Vær litt mer ydmyk og beskjed som “fotballekspert”.. Du tok feil nok en gang! ;D
I HATE TO SAY I TOLD YOU SO!!!!!! ;D

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selv med en del utestengte spillere var Barca strålende.. D viser egentlig bare at alle i Barca er like mye verdt, like gode..
Digger dette at de også bruker mange av sine egne spillere, fra ungdoms ak.
For alle som liker em meget underholdende type fotball, var denne kampen en nytelse, pga artistene fra spanias “hovedstad” ;-)
( i kveld i allefall)
Pep Guardiola.. Grattis

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sorry Espen Solbakken. Etter den forrige stupide artikkelen din hjelper det ikke å legge seg flat. Du har vist deg for den ignorante journalisten du er.

Om Barça hadde tapt i dag hadde ikke det gjort dem til et dårlig lag.

Din forrige artikkel er på nivå med sitatet fra Nils Johan Semb under EM: “Den Xavi-pasningen var det nesten Fabregas klasse over!”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

her antar jeg at uniteds seierform snur.Nå selges Ronaldo til Real Madrid,Teves blir borte og det er 10 år til vi ser united i toppsjiktet igjen.
Og Liverpool blir best igjen,skkurat slik som det skal være.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

ett realt sleivspark espen! bedre lykke neste gang

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er vel slikt det går når man er heldig med Trekningen. ??

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Føler deg passe dum nå, Solbakken?

Burde du gjøre, for det tidligere innlegget ditt var noe av det tåpeligste jeg har lest. Tror du må revurdere den såkalte komptansen du skal sitte på, kanskje du kan blogge Adeccoligaen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

VIVA BARCELONA

United tapte rett og slett fordi de undervurderte Barca. Også før kampen virker Ronaldo som om United kommer til å vinne trofeet, men Messi sier bare det er herlig å få spille finalen. Vi ser da mentaliteten mellom disse 2 og lagene.

United var favoritt før kampen på grunn av fravær til noen av forsvarene til Barca og de ville aboslutt bevise at de er “favoritt”. De starten kampen offensiv, noe som er helt idiotisk! Du kan bare ikke overlate 4 forsvarer mot Messi, Eto’o og Henry. Hadde de spilt taktisk lik som Chelsea ville jeg tro de hadde klart det, men du satser ikke offensiv mot Barca… Du kan skåre 1-2 mål, men da har de skårt 2-4 mål..

Dårlig av Sir Alex.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

å basere en konklusjon på statestikk er vel kanskje det dummeste å gjøre , og for en fotballkomentator spesielt er det noe utrolig svakt.

manu styrte ikke i et kvarter engang , etter målet var det kun barcelona. (med en liten klype salt)

grinete å kyniske manchester spillere prøvde stadig å ødelegge spillet. må si det var flaut å se fra “verdens beste lag.”

noe som var mer flaut var vell troppene til de to lagene.

MANU:

de spillte med mer eller mindre toppet lag , de eneste som var ute var fletcher gary neville og brown. hvor kanskje ferdinand fortsatt var litt rusten

BARCELONA :
kontra MANU spillte Barcelona med et lag som både spillte fullt ut i cup, liga og champions league. legg merke til at vi tok alle pokalene. backrekka var preget av skader og karantener hvor abidal og dani alves var ute. vi manglet også marquez , spørsmålet er om han i det hele tatt hadde spillt finalen , ettersom piques storspill.

men hvertfall Toure måtte trekkes ned på stopperplass. hvor ofte hadde han spillt i midtforsvar denne sesongen? 1 gang tidligere. mot chelsea. for det andre spillte han med pique, de to har kun hatt to kamper på å spille sammen (chelsea) kontra manu hvor vidic og ferdinand har spillt sammen i 3 år ? midtbaneankere ble i kampen også busqets, alder? 20 – 21. spillte i fjor på barca B. oppgaven var å ta an carrick, anderson, giggs. samlet pris for alle de 400-500 mil. utrolig svakt

sylvinho , 34-35 år ? skulle ta an rooney/ronaldo
begge ble usynlige utover kampen.

puyol, som egentlig spiller midtforsvar måtte bekle backen.

så dette var en backrekke som aldri hadde spillt med hverandre, ser vi det under ett hadde ikke ferguson et eneste taktisk trekk. ivertfall ikke ett synlig ett.

ble mer eller mindre et veldig personlig innlegg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nesten som Viasats TV-sending dette. Handler egentlig ikke om mesteren, men om hvordan ManU klarte å tape.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

merker ingen utpreget ydmykhet

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lesson learned: Ikke vær for skråsikker når det gjelder å spå utfall på fotballkamper. Dette gjelder kanskje spesielt når to høyst habile lag møtes i sesongens viktigste kamp.

Fotball er egentlig lite egnet for dem som liker å vite noe skråsikkert.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“At Barca fikk ledermålet såpass tidlig preget finalen. Det var avgjørende i den forstand at United måtte jage i stedet for å kontrollere.”

Ja, hadde nå United enda jaget. Dessverre for finalens og den nøytrale tilskuers del, klarte de knapt å produsere en håndfull sjanser på de 80 minuttene de hadde på å snu det. En mer tam utgave av United i en viktig CL-kamp må jeg nesten tilbake til skrellen borte mot AC Milan for å huske. Uansett, veldig enig i at kampen ble avgjort på midtbanen, United kunne hatt bruk for en opplagt Fletcher i dag.

Nå var jeg egentlig “helgardert” i kveldens finale, da jeg har holdt med United siden jeg var 8, og samtidig lagt min elsk på FC Barcelona etter å ha bodd i byen og blitt meget knyttet til den og den katalanske kulturen. Det er meget mulig at jeg hadde holdt med United i kveld, hadde det ikke vært for de uendelige hordene med kvalme, anglofile norske fotballsupportere med en utrolig eplekjekk holdning som har utbasunert sine meninger de siste ukene. Mitt håp er at nordmenn med tiden fjerner skylappene og oppdager at det finnes andre ligaer som er verdt å se på enn den engelske, men ser ikke for meg at det kommer til å hende i min levetid.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du gjoer iallefall jobben din som spaltemann. Skriver hva some helst for en reaksjon. Er vel slikt som skjer naar du ikke vet nok om det du skriver om.
Tenker spesielt paa din kommentar naar det gjelder man-utd evne til og kontrollere kampen. Du vet hvem de spillte mot ikke sant? Du kan argumentere for effektiviteten av barcas spillestil mot man-utd, men hjelp meg aa huske naar man-utd kontrolerte spillet mot barca? Neutralitet er vel ikke noedvendig for en kommentator.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har naa set kampen 2 ganger. MANU aapnet best de foerste 7.50 minutter etter det tok Barcelona over. Eto scorte etter 9.01. Manu dominerte ikke det foerste kvarteret som artikkelen hevder. Det var ikke bare sentral midtbane som var bedre hos barca. Ronney spilte en helt forferdelig andre omgang. Park var meget daarlig. Ronaldo var ok. Giggs var ok-, carrick var sloev og sein, anderson var ok. Forsvaret var ok men de sleit paa kantene. Van der sar var god reddet mange en mot en. Alle barcelona spillerne spilte bra. Puyol spilte katastrofalt darlig de foerste 12.30 minutter. Etter det gjorde han ikke en feil omtrent og var innblandet i enormt mye.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Den virkelige finalen gikk mellom Barca og Chelsea i semien. Jeg trur både LFC og Chelsea ville gjort det bedre en ManU mot Barca. Se bare på innbyrdes oppgjør innen England. Tips vær upartisk når du blogger. Blir så mye bedre da.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forca Barca.
Måtte alle nesegruse anglofile fotballbeundrere ta seg et “lite” tak.

Sånn på tampen, hvorfor tapte Man U? De prøvde å spille fotball mot et bedre fotballag. Honør til dem for det. De prøvde ikke som Chelsea å ødelegge alt som heter spill.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du som alle andre selvutnevnte eksperter i vg…. Dere har aldri hat peiling på fotball. Fotball for dere i Vg er kun personfokusering….. Sladder er dere gode på. Lykke til.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Litt overraskende å se at så mange som slakter spådommen til Solbakken. United har i år vært best i en liga som med resultater i CL har bevist de siste årene at den nok er den beste ligaen i verden. Barca har slitt mot engelske lag tidligere, både mot Chelsea og Liverpool. Jeg trodde også det kunne bli Man U seier i går. Vi har sett Barca kontrollere 1-0 ledelse mot engelske lag før, for så å slippe inn mål på dødball. Ronaldo er livsfarlig på frispark, og skal ikke mer til enn et billig idømt frisspark på 17 meter til, så snus ting på hodet. Selv om Barca knuste Real, så syns jeg laget ofte kjennetegnes av at de ikke greier (eller ønsker?) å omsette dominans i banespill til store sjanser og mål. De blir omstendelige og stoler på at Xavi, Iniesta, Messi og co. kan holde på ballen i all evighet. Som “anglofil” fotballfan syns jeg det kan være litt kjedelig i lengden, men koser meg selvfølgelig også med de tre nevntes vanvittig ballbehandling og kroppskontroll. Men tilbake til poenget; at Solbakken, jeg og andre trodde Man U KUNNE (men Solbakken var kanskje mer bastant enn det?) straffe Barcas omstendelighet og “tråkle-seg-gjennom”-fotball er ikke så rart. Jeg tror det var mange med oss.

Men jeg stusser over at Solbakken skriver ting som “….at United måtte jage i stedet for å kontrollere” og at “….få er bedre til å nekte motstanderne rom enn Manchester United”. Selv om Man U hadde tatt ledelsen, så hadde det fortsatt vært Barca som hadde hatt ballen mesteparten av tida. Man U måtte fortsatt ha jaga, men mer for å ødelegge Barcas spill enn å vinne ballen og omsette det i offensivt spill. Jeg husker fjorårets semi-finaler, men likevel var håpet mitt (støtter ikke Man U :) at Barca skulle finne åpningene i Man U sin midtbane. United er nemlig langt fra så gode til å nekte motstanderne rom som det Chelsea og Liverpool er. Tempoet på spillerne og forflytningen til lagdelen sammen, er i midtbaneleddet til Man U langt mindre enn i de to overnfornevnte lags midtbaneledd. Forsvaret er kanskje bedre, men det er i midtbaneleddet man må ta Barca, ved å nekte Xavi og Iniesta rom, selv om det ikke er lett med den teknikken de besitter. Og der har Solbakken observert riktig, det var der Man U kom til kort.

Og det burde han og jeg og andre med knappene sine på Man U innsett. Giggs, Carrick (og selv med Fletcher) og Park holder ikke mot Barcas midtbane. Kraftkarer med fart i beina, som Lampard, Essien, Gerrard, Alonso og Mascherano kan det på en god dag, men ikke Man U sine midtbanemenn (Rooney og Ronaldo er vel nesten midtbanespiller, men de skal jo også sørge for den offensive krafta).

Kommer Messi, Henry og Eto`o fri rettvendt er de livsfarlige mot hvilket som helst forsvar. Ferdinand er god, men han er ikke blant de beste i verden en mot en. Man U har vist enkelte ganger i PL at de sliter mot lag som på gode dager spiller med stor hurtighet, både i det defensive spiller og i det offensive, f.eks Liverpool og Fulham.

Så konklusjonene: Det var greit å tippe Man U som vinner, men ikke helt fotball-ekspert-verdig, siden man overså en del viktige trekk ved begge lagene. Midtbanen til Man U er ikke det som gjør den så gode defensivt (kanskje mot West Bormwich, men ikke mot et lag av Barcas kaliber), de er ikke så gode som f.eks Chelsea var/er til å nekte motstandere rom, Barca sin midtbane er uovertruffen og selv Man Us forsvar vil slite med Barcaangriperne+Iniesta når de kommer rettvendt og ofte i (nesten)overtall, når treige midtbanespillere uten verken trøkk, muskler og “på-grensa”-taklinger ikke evner å stoppe fremspill og ta Xavi og Iniesta ut av kampen. Rooney gjør ofte en god defensiv jobb, men når 70% av tida går med til defensiv jobbing mot lag som er geniale ball-holdere, blir Ronaldo sørgelig aleine (og sørgelig pinglete og sutrete) i angrep.

Deilig å se Man U bli ydmyka, fantastisk å se Barcaspillernes ferdigheter med ballen (uten for mye oversteg og fiksfakserier) og arbeidskapasitet og vilje (som de fleste forbinder med engelsk lag) og herlig å se at vi under 175 cm kan fortsatt kan drømme om å være verdens beste fotballspiller uten å legge på 10 cm i drømmen våre. Viva España, Cataluña y Argentina!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er veldig lett for å bli etterpåklok som leser når blogger har tatt litt feil, men om eg kan gi deg eit tips i framtida; så er det å opparbeide seg eit rykte som fotballblogger, før du tar slike bastante besluttninger. Skriv gode fotballinnlegg der du ikkje tar stilling til det eine eller det andre, men lar leseren sjølv bestemme kva som er riktig og galt. Legg problemet fram i fra to sider. Det vil dermed bli ein meir åpen debatt om tema blandt oss leserene, og eg vil garantere gi meir kommentarer. Eg synes det er flott at det er fotballbloggere! Lær av Ed Harrison i sin blogg om Newcastle. Han har peiling :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg spådde selv at United skulle vinne på et typisk engelsk kontringsdrittmål, så jeg klandrer deg ikke for å ha gjettet feil, det kan alle gjøre. At du legger deg flat ovenfor de som tippet annerledes enn deg betyr ingenting, du har fremdeles ikke gått tilbake på de latterlige tingene du sa som at (ikke direkte sitater) “hælspark for hælsparkets skyld” og “småspille seg inn til målstreken” blir “like kjedelig som nok en langpasning.”

Det er her du viser en total forståelse for hva fotball skal være, og hvordan den skal spilles.

At Unoited ikke vant var bra. Myten om den påståtte engelske dominansen er drept!!!

Siden vi rundet over i det andre millenium etter duden i israel har engelske lag fått med seg to, 2, mesterligatitler.

Milan alene har like mange i samme tidsrom, det samme har real madrid og nå Barca. United har en, 1, det samme som liverpool, porto og andre mellomklasse lag, De er så absolutt ikke med i europas fineste selskap.

At barca vant var en seier for den estetiske fotballen og et tap for den engelske. Regner med at ronaldo nå går fra klubben og at spanske lag har startet en syklus som gjør primera division til den beste ligaen i en fire-fem års epoke.

Anglofili og nekrofili er negge like heslige greier…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Espen: Tror feilen du gjorde før finalen var å glemme/se bort fra at de engelske lagene egentlig ikke har hatt så gode kamper mot Barcelona, de heller. Det har i det hele tatt vært forbanna tette og småkjedelige fotballkamper hele veien – unntatt Chelsea-oppgjørene, da, som av en eller annen grunn alltid ender opp med massive mengder drama, hat og annen faenskap.

Uansett, nå blir det en stund til samtlige fotballkommentatorer opphøyer det å nekte motstanderen rom til den ENESTE måten å vinne Champions League på. Og det er jo ganske deilig.

Gleder meg til å se Wolfsburg til neste år, jeg. God sommer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

…men fortsett gjerne å være skråsikker og spissformulert. Alle de nepene som har kommentert her og krever at du skal skrive “upartisk” og ikke “si ting du ikke har dekning for” utviser en helt basal mangel på hva en KOMMENTAR er.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mange som liker å rakke ned på engelsk fotball som er frempå nå. Håpte på Barca selv i går, selv om jeg trodde United skulle ta det. Fireren til Barca så jo ut som et trekkspill, så mulighetene for United var der. Problemet var bare at midtbanen var helt utafor.

Man skal ikke glemme at engelske lag hadde 3 av 4 lag i finalen, og begge i fjor. Barca var ikke akkurat overlegne i semien heller, så en viss klype salt må til ift. uttalelser over.

Videre kan det sies at Barca er suverene i Spania. Real, som ligger et hav bak Barca på 2. (vel?) i serien, ble jo dunket relativt lett ut av Liverpool. Så Spania har Barca, intet annet. Resten av landslaget spiller jo i England som kjent.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er det som er så j***** irriterende med verden i dag: De dumme er så skråsikre på alt, mens de smarte er så forbanna usikre…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tydeligvis har alle allerede glemt at Barca ble TOTALT overkjørt i semifinalen, og havnet kun i finalen pga en ukvalifisert dommer….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I LOVE to say I told you so

Som også andre her har nevnt så er det deprimerende å høre deg og Viasats idioter å bruke all tid på å forklare hvordan United klarte å tape, heller enn å hylle Barcas seier, og kanskje reflektere litt over hva det er med Barcas måte å spille fotball på som gjorde at Man U knapt hadde en sjanse på onsdag. For, til tross for Solbakkens blemmer, var kampbildet alt annet enn vanskelig å forutsi. Man U er ikke Chelsea.

Det er en sann fotballkultur som her seirer! Med Spania og Barca som seirende i EM og CL bør det kanskje gå opp et lys for noen og enhver. Hva er det de har som alle andre mangler?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Espen Solbakken visste godt hva han skrev før finalen, han visste at Barca vinner Champions League-finalen. Men han er en av de agentene som jobber for Norsk-tipping i Hamar, akkuratt som en viss Soler!

Han vil lure folk til å være skråsikre på United og dermed sette alle penga på United slik at han får bonusen sin fra Hamar.

Det er min spådom, har alltid satset på det motsatte han og Erik Soler, og da ender jeg opp med genist :)

Merk mine ord!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00