av Espen Solbakken | mai 28, 2009  

Ny cuprunde, men hvem teller?

Cup er ikke lenger cup i Norge. Er NFF i ferd med å ødelegge sin egen fest?

Lurer på om Kongen vet at Vålerenga spiller cupkamp i kveld?

Lurer på om Kongen vet at Vålerenga spiller cupkamp i kveld?

Norgesmesterskapet, fotballfolkets store Norge rundt-fest, er snart bare tilgjengelig for den delen av befolkningen med absolutt størst ordenssans og mest oversikt. For nå spiller noen lag cupkamper mens andre er opptatt med eliteserierunder – og motsatt.
Kampdatoene er spredd for alle vinder, og turneringsformen fungerer ikke slik den presenteres for publikum i år.
Årets oppsett (burde det forresten ikke vært trekning tidligere i turneringen, der første laget opp av hatten alltid fikk hjemmekamp…?) er i hvert fall egnet til å miste oversikten både over hvem som spiller, når de spiller og hvilken runde de spiller.

Her er noen eksempler:

* Brann spilte både 1. og 2. runde mens eliteseriekollegaene var opptatt med seriekamper.

* Kampene i 2. runde (den vi er midt inne i nå) spilles fra den 24. mai og helt til 10. juni.

* Strømsgodset har sin 2. rundekamp 10. juni, da spiller Fredrik Winsnes mot Nederland.

* De 32 2. runde-kampene i NM er fordelt på ikke mindre enn fem forskjellige kampdatoer.

Det er da jeg spør meg hvorfor ikke rundene kan samles den samme midtuken? Halvparten av kampene onsdag, resten torsdag – alt ettersom hvordan det passer med eliteserielagenes kampprogram helgen før og etter runden. Å flytte kamper frem og tilbake for å tilfredsstille punkter i den nye tv-avtalen tror jeg bare er med på å devaluere norgesmesterskapets verdi.

Snart er det bare finalen som er verdt – og ikke minst mulig – å følge med på.

Den starter klokken 13.15 andre søndag i november. Resten av turneringen er kastet på kalenderen med full spredning. Cup er ikke lenger cup i Norge. Cup er rot, cup er uoversiktlig og cup er håpløst å følge med på.

Det er forøvrig kamper i kveld, og kanskje dukker det opp to lag på en stadion nær deg. Det var forresten noen 2.runde-kamper i går også. Og i forrige uke. Ja, også noen i neste midtuke da – pluss neste helg.

Skjønner?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ja helt enig i inlegget over, dette er håpløst. Det er ikke mulig å følge med på noe så rotete.
Cuprunden bør gjennomføres på 1 eller 2 kvelder (etter hverandre), med trekning etterpå direkte på TV. Det skaper spenning, entusiasme og en tilhørighet for alle som er med og er interresert.
Det ødelegger også for Tippeligaen også å plutselig kjøre to derfra i en cuprunde, samtidig med tippeligaen. Dette skaper rot og oppstykking, det skal gå flest mulig tippeliga kamper samme kveld, det skaper mest interesse.
Skjerp dere NFF, dere må gjøre jobben deres bedre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Synes alle cup-camper skal spilles over 1-2 dager i samme uke.
Hadde ikek gjort noe om det ble trekning litt tidligere i Cup’en også slik at “amatørlag” kan ha mulighet til å komme lenger enn 2. runde.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er enig. I tillegg bør en legge cupfinalen til Lørdag, mye mer publikumsvennlig for tilreisende. har vært på 15 finaler, og det er en blandet fornøyelse. Spesielt med 2 østlandslag, da er jo Oslo helt død som en vanlig novemberlørdag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det viktigste NFF må endre er at trekningen starter allerede i 1. runde og det laget som kommer opp av hatten først får hjemmekamp i den aktuelle runden. Dermed kan lagene nedover i divisjonssystemet komme seg videre i noen runder og cupfeberen vil igjen herje i vårt langstrakte land.

Argumentene mot; er selvsagt at det kan være dyrt for et lag fra Finmark og reise helt til Stavanger i 1. runde, men dette blir uansett en opplevelse for livet for både spillere og fans!

Får vi i tillegg samlet alle kampene på en dag og trekning direkte etter kampslutt kan dette blie en spennende fotballdag både på arenaen og foran tv-skjermen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forstår ikke hva NFF holder på med?
NFF skulle lage lokalfest i 1 og 2 runde (dvs lillebror møter Storebror i lokalområdet). I år har de sendt f.eks enga til Verdal ! , Viking til Odda, Start til vidar (Stavanger) osv.

Fra 3 runde skulle NFF hatt fri treking. Først opp av hatten får hjemmekamp. (nå teller de antall km f.eks brann hadde til Høyang i første runde, og det kan vippe til hjemmekamp.) Det er ganske vesentlig med hjemmekamp fra. Og da blir det for dumt å regne med antall km fra 1 runde.
Men NFF klarer jo på den måten å avlive askeladdene (lag fra lavere div) i tidligere runder , pga de får som oftest bortekamp f.o.m 3 runde.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ser det bare er kritkere til dagens modell her. Jeg på min side synes dagens modell er god. Med et unntak. Det unntaket er datoer. Det er litt uoversiktlig med så mange kampdatoer. Siste tre kampene spilles torsdag 11. juni. Det er ikke helt heldig synes jeg. Det gjør det jo umulig å kjøre noe skikkelig cupsammendrag på TV f.eks. Jeg mener jeg har hørt at klubbene får være med å bestemme kampdato selv, bare det er spillt før en gitt dato, men dette er noe jeg mener jeg har lest, er ikke sikker på at det er slik.

Når det gjelder den evige diskusjonen om trekning eller oppsett fra 1. runde synes jeg det er riktig at det settes opp de første rundene. Jeg synes også det er rettferdig at transportutgifter fordeles forholdsvis likt etter forutsetnignene til lagene. Kai sier over her at om et lag fra finmark må reise til vestlandet for å spille vil det være en opplevelse. Hvis motstanderlaget er Brann eller Viking, så er jeg enig i det. Men jeg kan aldri tenke meg at det er en opplevelse for et 3. divisjonslag å reise til vestlandet for å spille mot et annet 3. divisjonslag. Selv med trekning fra første runde vil finalen mest sannsynelig stå i mellom lag fra de to øveste divisjonene, og mest sannsynelig bare fra den øverste. Det er det jo likegreit at NFF har gitt lokale 3. divisjonslag mulighet til å få storbesøk å tjene mye penger. La meg legge til at Gjøvik FF hadde nesten 5000 tilskuere mot Rosenborg i 1. runde. Ingen greier å overbevise meg om at Gjøvik FF heller vil reise til vestlandet for å spille mot Odda. Så har det seg slik da, at Tippeligalagene skal ha bortekamp de to første rundene (ref. Turneringsreglementet). Det er derfor ikke så rart at de får hjemmekamp i 3. runde. Da er jeg ganske overbevist om at spillere i 3.-, 2. og Adeccoligaen synes det er moro å besøke en stor tippeligaarena. Det er ikke så mange ganger i livet dem får oppleve det.

Det ble også bråk når NFF sendte Vålerenga til Trøndelag og Rosenborg til Gjøvik. Jeg må innrømme at jeg også stusset litt på den. Men for dem med god hukommelse så var VIF på besøk hos Raufoss i 3. runde i fjor. Og det er så og si samme nedslagsfelt. Ergo, jeg er tror ikke Gjøvik FF – VIF hadde fått besøkt av nesten 5000. Men greit, kanskje det var noe rart i 1. runde oppsettet. Jeg synes derimot 2. runde oppsettet var veldig bra. Strømmen -. Lillestrøm, kjempeoppgjør med ca. 3000 tilskuere. Tenk på hvilke ekstrainnteker det gir Strømmen. I motsetning til å få f.eks. FF Lillehammer på besøk.

Jeg synes dagens modell er god. Jeg håper bare NFF får samlet kampene over færre datoer fremover

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00