av Espen Solbakken | juli 24, 2009  

Tragisk når penger vinner titler

Penger har allerede kjøpt Premier League-tittelen to ganger det siste tiåret (Chelsea 2005 og 2006). Det vil være tragisk for fotballen om Manchester City også vil lykkes.

City lokker Terry, Zlatan velger Barca. Cash is king.

City lokker Terry, Zlatan velger Barca. Cash is king.

Finanskrise sa du? Real Madrid, Barcelona og Manchester City gjør i hvert fall sitt for å holde forbruket oppe. Du kan forstå det når giganter som Real og Barca flekser med sine økonomiske muskler for å forsvare en historisk lederposisjon i europeisk klubbfotball. De har tross alt også gigantiske inntekter – men City…?

Sistnevnte har tilsynelatende bare startet på sin milliardfest. Etter flere store spisskjøp, forteller de siste rapportene om hvordan Chelsea-kaptein John Terry skal lokkes nordover med 500 millioner i overgangssum og en lønnsslipp på 11 millioner i måneden.

Summene er mer absurde enn noensinne, men egentlig er de bare indeksregulert fra Abramovitsjs inntreden i engelsk fotball. Fenomenet med steinrike fotballeiere med hull i lomma er nemlig old news. I Premier League har utenlandske eierskap i form av Malcolm Glazier (Manchester Untied), Roman Abramovitsj (Chelsea) og Sheikh Mansour Bin Zayed al Nahyan (Manchester City) skapt et økonomisk landskap det er umulig å orientere seg i for den vanlige fotballsupporter.

Om den overdrevne pengebruken overlever, kan den også bety fotballens død på lang sikt.

Det mentale gapet mellom idrettens aktører og dens publikum vil bli for stort, likeens vil forskjellene innbyrdes mellom et fåtall rike og et kjempeflertall av mindre ressurssterke og fattige reversere den globale veksten og det inkluderende image som fotballen har vært kjent for til nå.

All ære til Michel Platini for hans kamp mot vindmøllene i denne saken. Ikke bare har han åpnet døren slik at mindre klubber som Stabæk får en lettere vei inn i Champions League, UEFA-presidenten jobber også aktivt for å motivere klubber til å handle innenfor sine egne rammer. Riset bak speilet er poengstraff eller utelukkelse fra europacuper ved overforbruk. Som øverste sjef for alle de mektige krefter i den europeiske klubbfotballen, kreves det baller for å fronte et slikt standpunkt!

Spørsmålet er om en eventuell kontrollinstans i UEFA vil kunne dempe forbruket, slik at lønn og overgangssummer igjen vil gå i takt med klubbenes inntekter?

Platinis ønske om strengere kontroll veier nok adskillig tyngre enn at United-direktør (noe dobbeltmoral-aktig) David Gill rister på hodet av bynaboens pengebruk. United har tross alt nylig brukt mellom 200 og 300 millioner kroner både på Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Dimitar Berbatov, Michael Carrick og Owen Hargreaves.

Det kan lukte dobbeltmoral, men den nye ordlyden fra Old Trafford har likevel flere sympatisk trekk når klubbledelsen (til nå) holder tilbake størstedelen av overgangssummen for Christiano Ronaldo.

Som vanlig når en gutt i gata har mer lommepenger enn alle andre, så kommer murringen. Misunnelse eller oppriktig bekymring? Det er uansett viktig å rettlede de som trår feil. Og nå mener jeg faktisk noen er på ville veier.

Boomerangen kan i ytterste konsekvens returnere med dødelig kraft og slå investorstyrte klubber som Chelsea og Manchester City konkurs den dagen russiske oljemilliardærer og arabiske sjeiker zipper igjen glidelåsen og drar. Sinnssyke lønninger skal fremdeles betales, og det vil ikke hjelpe en klubb som Manchester City at nesten alle innkjøp er relativt døde i videresalgsverdi.

Det vil være mer skadelig for fotballen at Manchester Citys fremferd lykkes – og at oljepenger igjen bidrar til å vinne Premier League-tittelen – enn at samme klubb går dundrende konkurs.

Hva mener du om fotballens big spenders?

Real lå langflate etter Ronaldo. Fascinasjonen kostet 800 mill.

Real lå langflate etter Ronaldo. Fascinasjonen kostet 800 mill.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Nå skal det sier at jeg holder med Chelsea, men denne kommentaren blir bare litt for dum. Hvis Chelsea kjøper seg til seriegull, gjør ikke Manchester United det samme? Internazionale? AC Milan? Real Madrid? Valencia? Barcelona? Bayern Munchen? Lyon? Rosenborg?

Jo. Det er for øvrig idealistisk, latterlig, barnslig, naivt – og det naive er kun tiltalende hos barnet – å tro at fotball(eller andre idretter) ikke skulle bli gjenstand for business og penger.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forskjellen mellom Chelsea og Man City på den ene siden og Man United m.f på den andre siden er at Uniteds spillerkjøp er selvfinansierte. De nyter godt av lagets suksess de siste to siste tiårene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette ser ut som suttring. Det er sånn fotballen er nå fortiden. Penger og penger. Chelsea kjøpte seg ikke til PL gull, men du kan jo ikke kjøpe deg alle verdens stjerner og vinne ligaen. Dette er jo bevist mange ganger. Chelsea vant, ja pga noen gode nye spillere, men ikke minst så hadde de en veldig god trener og spillere passte perfekt inn. City tar ikke gull i år, kanskje ikke til neste år en gang. Dette ligner på et sytete innlegg som er dårlig. De med penger kan kjøpe spillere, har det egentlig ikke altid vært sånn?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nevner at eg er Real Madrid-fan som ikkje liker det som skjer med Madrid, men at City plutselig har mulighet til å kjempe i toppen er latterlig. Supporterer er blitt naive, men sannheten er at fotball har blitt buisness. Verre kjem det til å bli!

Og til dg zmz:
United, Barcelona, Real Madrid, Inter, Bayern og Rosenborg har alltid vert dei største laga i sin liga. Derfor har dei også etablert eit større budsjett enn dei fleste andr klubben. Lyon har nylig blitt ein superklubb i den franske ligaen. Dette har det gjort ved å fostre opp mangfoldige stjerner som til dagelig sjølvsagt ikkje er å sjå i Lyon. Sånn har dei også fått god økonomi. Valencia er ein mindre klubb som vinne serien ein gong kvart 10 år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ok, Detta är det mest patetiska jag har läst och du kallar dig journalist?? HAHAA du är inte mer än en liv rädd med gångs supporter av ett av de fyra stora i EPL.

Hur skall mindre lag någonsin kunna fightas om en titlar utan finansiella muskler? eller du kanske gillar, när det är desamma lagerna som vinner år ut och år in???? du är verkligen sorlig, plus att detta är något stora klubbar har gjort i all evighet! plus hur kommer det sig att de stora klubbarna har sky höga skulder?? är ju bevis på att dom använder mer pengar än dom har!! Manchester City har INGA skulder!

Nej man ser igenom din bluff med en gång.

PS.
om du tror Zlatan går till Barcelona för pengarna så tar du fel, han kommer gå ned i lön. och borde inte världens bästa anfallare spela i världens bästa klubb?? eller i din värld så är väl Carew världens bästa!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Barcelona starta vell med ikke mindre enn sju hjemmeproduserte spillere i Champ-finalen. Det vil jeg kalle å “kjøpe seg til gull”…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig med zmz. Espen Solbakken har våknet opp etter 5 år i hi. Klubber i Spania og Tyskland eies av fans. Klubber i England eies av forretningsfolk (med unntak av Brentford og Stockport som eies av supporter trusts). “Jøss, de bruker penger for å kjøpe gode spillere! Også City da!” Når skal du skrive at Notts County ødelegger fotballen? Du er “død i videresalgsverdi”, Espen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle Klubber bruker penger for å prøve å få suksess, så City, Chelsea, Barcelona, AC Milan, Inter, United, Liverpool, Rosenborg har alle prøvd å kjøpe seg suksess. Hvis de sier noe annet så er det løgn.

Det eneste som ikke er å “kjøpe til seg suksess” er å ha spillere man har utviklet selv og hente spillere som er gratis.

Når det gjelder lønn er det vel agenter som bør få skylda for denne utviklinga. Agenten bryr seg bare om hvor mye spillern er verdt og hvor mye lønn spillern skal få.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For min del håper jeg Man Cit går konkurs. Denne ufattelige pengebruken går over styr. Det samme gjelder Real Madrid! Altså, jeg mener ikke at man ikke skal kunne kjøpe spillere. Men en klubb bør også oppfostre spillere fra sitt eget akademi.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette må være den svakeste bloggen jeg noen ganger har lest, det er som en spøk, bare at den ikke er morsom i det hele tatt. Og jeg håper alle filmere knekker føttene sine, like dumt utsagn som jeg håper klubb x går konkurs. Jeg har ikke ord Espen, dette var ei fryktelig tynn suppe. Det er som en liten unge har skrevet dette her, uten innsikt i fotballen i det hele tatt. Liverpool fan her btw.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Manchester United og Arsenal har jo alltid vunnet titlene men spillere fra egen juniorstall. Ser ikke problemet med at andre klubber er med å kjemper om titlene. Mer spenning i Premier League, mer publisitet for ligaen og dermed mer penger til alle.
Så får dere leve med at enda en klubb er med å kjempe om de spillerne manu kanskje kunne kjøpt uten konkurranse før.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så Fredrik, Real Madrid bør ikkje styrke stallen sin så godt dei kan dersom dei har mulighet til det? Føler det er feil å nevne Real Madrid i samme kategori som City. Til og med Ferguson nevnte at det var forståelig at RM kan bruke så mykje peng.

Real Madrid har alltid vert(omtrent), er, og kjem i lang tid til å vera verdens rikaste klubb! Så viss nokon kan bruka peng er det ikkje dei?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er du helt på tryne eller Espen. Dette er kanskje den dummeste uttalelsen jeg har hørt. Du kan virkelig ikke si at Chelsea kjøper seg til seriegull når Man U bruker like mye, hvis ikke mer, penger enn Chelsea. City brukte utrolig mye penger i fjor og kom bare på 10 plass, hvordan kan du da si at penger fører til seriegull???????

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg regner med at espen vil helst se at de samme lagene vinner hele tiden. Siden 1997 har chelsea tre sjette plasser som dårligste plassering i ligaen. Vil det si at hvis Villa skulle vine ligaen i 2013 så har de kjøpt den? Eller Everton? Det er nå sånn at det overasker meg ikke lenger hvem som får betalt for å skrive en fotballblogg, men det skal faktisk ikke mer til enn å slå opp i wikipedia for å sjekke fakta for mann skriver et innlegg. Late og latterlige innlegg har jeg fått nok men det er nå blitt sånn at skal noen lese et blogg så må mann jo skrive om de store lagene i verden og da må en ha en “bad guy” å skrive om. Og hvis mann skal begynne å prate om de lagene som har “fortjent seg” til penger gjennom sterke prestasjoner gjennom historien, som MANU, så trenger du ikke å se lengere enn til Liverpool som ikke har vunnet ligaen siden tidenes morgen, men det er jo kanskje det som plager godeste Espen siden fremtiden ikke ser noe lysere ut med Man City og snart også Pompey med pengesterke eiere i ryggen. Når det gjelder R Madrid, ManU, Barca og andre “store” så synes jeg det er greit at andre kan tiltrekke seg store navn og ikke bare de. Kjøpe seg tittler? Hadde det gått an så hadde vel Liverpool gjort det for lenge siden. Jeg tror nok at alle Liverpool supportere vil heller høre at de har kjopt seg en tittel enn at “Rudolf” henter en ny en til Old Trafford. Også en ting til Espen. Det lukter janteloven lang vei over dette innlegget dit men så er det sånn at vi bor i Norge og den står fremdeles ganske sterkt her til lands. De sterke skal bli sterkere og de under må bare prøve og samle mest mulig smuler som blir igjen etter dem. Latterlig. Skulle gjerne sett at du tar deg tid til å svare på noen av lesernes innlegg, men jeg regner med at du er opptatt av å følge med Tour De France siden det er tydeligvis ikke fotball som er din strorste interessen. Med vennlig hilsen fotball supporter

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

jeg mener barca ikke ligger i den kategorien. se på hvor mange spillere de har i stallen som er egenproduserte. de kjøper noen stjerner når de har hull i laget, men det er forskjell på å kjøpe en stjerne som Zlatan og to mindre kjente kerrison og maxwell, når du ser på real med raul albiol, c.ronaldo, kaka, benzema, negredo, muligens xabi alonso, alvaro.

city er rett og slett dumme som tror at de får et bedre lag, ved å ha kjøpt inn til å ha ti spisser i stallen også tenke på at de må selge noen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Platinis ønske om strengere kontroll veier nok adskillig tyngre enn at United-direktør (noe dobbeltmoral-aktig) David Gill rister på hodet av bynaboens pengebruk. United har tross alt nylig brukt mellom 200 og 300 millioner kroner både på Wayne Rooeney, Rio Ferdinand, Dimitar Berbatov, Michael Carrick og Owen Hargreaves.”

Sykt at en som er ansatt i VG ikke ser at dette går på måten pengene er anskaffet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nei, jeg vil egentlig ikke sette Real Madrid i samme kategori som City. Real Madrid er jo en toppklubb, og så klart skal alle klubber få lov til å kjøpe spillere, men når en klubb bruker noen et par milliarder syns jeg det blir litt i overkant.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mulig det er naivt og idealistisk, men jeg tror faktisk selv den jevne Man City-supporter har trøbbel med å identifisere seg med det som skjer nå.

Jeg tror neppe Robinho gikk rundt i Madrid å drømte om en videre karriere i Manchester City, men pengene overbeviste ham. For ett år siden ville Gareth Barry kun bytte ut Aston Villa med Champions League-fotball. I sommer gikk han likevel til Manchester City. Motivet…?

Derfor støtter jeg fulgt ut de nye linjene som er i ferd med å slå gjennom fra UEFA-hold om et minstekrav på egneproduserte spillere osv, likeens restriksjoner mot overdreven pengebruk som overstiger inntektene x antall ganger.

Men dette er også et tveegget sverd i og med at det skal mye til for å vippe gigantene ned fra toppen i de største fotballnasjonene. Derfor kan det også være vanskelig å kritisere de som tar i bruk ekstreme grep for å gjøre det (Real, City osv som har sprengt banken i sommer).

Jeg velger likevel å gjøre det, men ser at flere ikke følger meg. Selvsagt er fotball business, men det er så mye mer enn det. Skal de andre verdiene overleve også i internasjonal toppfotball, mener jeg en viss regulering av markedskreftene er nødvendig.

Mvh Espen Solbakken, fotballjournalist VG Nett

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott at du ikke tar stilling til utspillet fra Dr i kommentar nr 2.

“Forskjellen mellom Chelsea og Man City på den ene siden og Man United m.f på den andre siden er at Uniteds spillerkjøp er selvfinansierte. De nyter godt av lagets suksess de siste to siste tiårene. ”

Latterlig blogg forresten

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Både Dr og Oddleif har selvagt rett i at det er forskjell på finansieringen av spillerkjøp og lønninger og hvor pengene kommer fra.

Hvorm mye kommer fra stinne eiere og hvor mye finansieres gjennom egne inntekter? Og her er det forskjell på United og City.

Derfor handler denne bloggen også mest om Citys crazy spending.

Espen Solbakken

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må si meg helt enig med Espen her jeg. Det City gjør nå er helt sykt. Jeg vet mange er uenig, men hva har City gjort for å fortjene de pengene? For å bli ett topplag mener jeg at man må produsere egne spillere, og kjøpe lurt. Det var jo slik topplagene ble topplag før.
Og jeg mener også det er stor forskjell på pengebruken til United og City! Jeg har ikke noe eksakt tall, men United har betydelig høyere inntekter enn City, og det er derfor naturlig at de også kan bruke mer penger.
Med årene vil det bli utskiftninger i toppen, og City er et godt lag, men måten de opptrer på nå synes jeg blir for dum..

Stå på Espen, jeg syns du har en veldig bra blogg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Synes det blir litt rart emne. Penger? Ja, det har alle de lagene som vinner titler mer enn nok av. Manchester United har kanskje også en tradisjon og gjennom mange år bygd opp et trenerteam som andre lag bare kjøper seg fram til. Men selvfølgelig er penger viktig, jeg synes det City gjør er tøft for fotballen. Til syvende og sist krever det at Adebayor, Tevez og alle nysigneringene blør for drakta og selvom de har et talent og ble lokket til for pengenes skyld og at laget er bygd på et drøss av spillerkjøp. Det at Adebayor sparker ballen i nettet eller langt opp i trabunene(som i dag) har lite med penger å gjøre. Så det at penger gir titler er feil, det er spillerne som vinner titler, mens det er pengene i noen tilfeller som gir spillerne. So what?? Det er jo slik i internasjonal fotball, en spiller fra Togo som spiller i den engelske divisjonen, her har det skjedd noe som gjør at han ikke spiller i sin hjemlige liga. Pengene eller profflivet. Det er irrelevant, for fans – ta det som et spill eller en lek, det at man skal sutre over at de beste vinner og selvom dette er “de rikeste” har de allikevel vært best, og prestert best over en hel sesong. Det er det vi vil si, survival of the fittest.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Money talks folkens……. fra et edruelig standpunkt er det uansett er det slik at ingen menneske er verdt 500 – 800-mill. i overgangssum, og tjene minst årslønna til tre-fire gjennomsnittsnordmann i uka…. Om det er i United, Barca, City eller Madrid har ingen betydning…. Å kjøpe seg til suksess er ikke noe automatikk. Tror nok City vil slite med å hente hjem noe trofé umiddelbart (selv om det hadde smaka godt å pissa på de andre fra den samme byen :-) – og nei – jeg er ingen City-fan). For å håndtere så mange stjerner trenger nok klubben en som The Special One som håndterte en drøss med stjerner på en fornuftig måte – og fikk resultat. Gutta tålte å sitte på benken – og likevel være fornøyd. Den utfordringen mener jeg ikke Real har tatt – tenk så mange gode spillere – spesielt offansivt – og så lite igjen. Logikken der er vel grei – for å få gode resultat må du ha gode spillere på din egen banehalvdel også…. Må innrømme at sympatien for Man U. er mindre enn middelmådig, men har likevel respekt for hva Red-Nose får ut av sitt mannskap. Kjøper ikke med ekstreme summer, men klarer å skape gode resultater for det. Uansett er dette heller ingen gratisbedrift. Ut fra det jeg har forstått er det vel få – om ingen av nevnte klubber i tidligere innlegg som kan skryte på seg solide plusstall i sine regnskaper….. Så ja – fotballen kan nok grave sin egen grav i forhold til lønninger, ihjelkjøping av stjerner – og sparking av trenere ettersom forventede resultater uteblir. – og la det være sagt – dette er det ikke bare Madrid, city og Chelsea som står for – alle toppklubber fra Albania til Spania kjenner på det samme – penger er ingen hindring helt til vi ikke leverer vår produkt – og alt går til h……

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

jg har ikke noe imot pengebruken til manu, barca, RM..osv.. men CITY. hva har de gjort for pengene. De har bare vært heldige. Den samme sjeiken kunne godt ha kjøpt noen av de andre PL-klubbene. Det var bare tilfeldigheten….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt fantastisk at det går an å få jobb som journalist når du greier å skrive noe sånt… selv i en blogg. Men det har vel noe å gjøre med navnet kanskje.

Tendensiøst visvas fra en Liverpool-supporter som helt ukritisk, og uten å vite hva han snakker om fabulerer om rettferdighet i fotballen.

Det dette dereier seg om er at G14 klubbene vil fortsette å ha monopol på inntektsstrømmen i toppfotballen. En regel om at du ikke får bruke mer enn du tjener inn vil innebære at dette sikrer at disse klubbene med hjelp av korrupte Platini og hans likesinnede Blatter stikker av med en stadig større del av kaka. Noe som selvfølgelig er i massemedias interesse også, som selger flere aviser og får flere treff på nettet når kjente merkenavn kan skrives om.

Når Solbakken ukritisk hyller Blatters løpegutt får å gå toppklubbenes ærend så blir det patetisk. Real Madrid har lov til det fordi spanke banker avskriver lån mot fiktive eiendomstransaksjoner, men nåde Manchester City som tar i mot investeringskapital i stedet for å slåss om ikke å rykke ned med resten av lagene i Premier League,
slik at Solbakkens elskede Liverpool ikke føler seg truet.

Slapp av Solbakken. Hvis Liverpool ikke klarer å kvalifisere seg kan Platini og Uefa sikkert ordne opp i det også. Slik de gjorde sist gang når Everton kapret fjerdeplassen.

Money talks…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Synes det er mange merkelige kommentarer her. Synes langt på vei mye av det Espen skriver er riktig, ser dere ikke det samme som meg? Lag som Man City bruker mer penger enn de klarer å skape. Dette er på ingen måte sunt for økonomien i lengden, og som det blir sagt her så vil det føre til konkurs og lignende i det pengene fra sjeikene slutte å komme. Vi så det samme med Chelsea bare i en mye mer mild utgave. Men Chelsea gikk også med dundrende underskudd (noe de antagligvis gjør enda.) Var vel opp i nesten 2 milliarder underskudd på det verste. Dette betyr med andre ord at klubben i lengden blir ødelagt.

Så kan man også diskutere det som skjer med f.eks. Man United. At de er blitt tatt over av en mann som kun tenker buisness og profit.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

dete er greit at city kjøper seg til suksess siden det har manu og real madrid og barca gjort også,
skal man bli topplag må man kjøpe de beste

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er du helt lamm i bakhodet ditt, Solbakken?

Jeg vil at du skal se på historien til Barcelona også skal du fortelle meg og alle andre her hva som gjør at de er et ”kjøpelag”. av de som var med å vinne trepokaler i år så var det noe sånn som 4 spiller som var kjøpt inn som stjerner. Hleb, Henry, Dani Alves og Gudjohnsen.

Jeg vet at det er noen som vil si at eto’o og ronnie var stjerner da de kom, men de var heller uslepne diamanter å regne.

dette vil si at av de spillerne som var med å vinne cl i år og i 05-06
så var det TO spillere som ikke var utviklet/videreutviklet av barcelona (Henke og Henry)
BTW du sa i en tidligere blogg at marquez var fast i første 11 til barca sist sesong, det var han ikke. fra dag en var pique og puyol førstevalget, få orden på informationen din før du slenger sånn løgn og dritt ut på nettet, engelsk fotball er sterkt overvurdert.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00