av Espen Solbakken | juli 29, 2009  

Kovacs eller selvmål?

Har Peter Kovacs ni eller ti seriemål? Stridens kjerne er et mål på Komplett.no Arena i Sandefjord 4. juli. Og det virker ganske komplett umulig å fastslå om det var selvmål eller ikke også.

- Det er min jobb å score, og dette er mitt mål!

- Det er min jobb å score, og dette er mitt mål!

For å gjenskape situasjonen: Peter Kovacs header, ballen går i tverrliggeren og treffer Sandefjord-spiller Admir Rascic bak på leggen før den spretter inn.

- Mitt mål, ingen ting å diskutere, sier Peter Kovacs selv. Han lever av scoringer og får støtte i Odd.

- Selvmål, ballen hadde aldri gått inn uten Rascic’ hjelp, sier fotballstatistiker Geir Juva i VG.

- Peter Kovacs, står det i kamprapporten og foreløpig Norges Fotballforbunds statistikker.

- Vi må sette oss ned for å se på dette målet, sier arrangementssjef i NFF, Dag Vestlund nå.

Målet kan du se på VGTV her – om ballen i det hele tatt er inne er en annen diskusjon all den tid Tom Henning Øvrebs team godkjente mål den julidagen.

Kovacs eller selvmål? Ja, si det. Selv UEFA og FIFA er uenig. Forut for VM 2006, fastslo FIFA at en ball som går fra målrammen, via en motspiller og i mål ikke vil bli kredidert som selvmål.  Helt motsatt kan UEFA siteres på at stolpeskudd som rikosjerer via målvakten eller utespillere og tilbake i mål er å betrakte som selvmål

Hva skal så Norges Fotballforbund gjøre? I vår hadde de en lignende sak på bordet, og da ble Mame Biram Diouf fratatt en scoring både ham selv og Molde FK gjerne ville bokført som hans. 

Døm selv ved å studere dette klippet fra Stabæk-Molde i Telenor Arena!

Begrunnelsen var at ballen aldri hadde havnet i mål hvis ikke den hadde fått en kraftig retningsforandring.

Kovas-saken er i utgangspunktet helt lik – men med ett unntak. Ballen går i stolpen før den berører en motstpiller og går i mål. Og den stolpen var ikke helt uvesentlig da det danske fotballforbundet i mai besluttet at FCKs Morten Nordstrand fikk lov til å dele toppscorertittelen med Marc Nygaard i Randers.

I siste serierunde skjøt Nordstrand et straffespark i stolpen, ballen gikk i ryggen på keeperen før den gikk i nettet. Det ble først oppgitt som selvmål, men deretter gitt tilbake til Nordstrand, som dermed ble delt toppscorer (2.22 ut i dette youtubeklippet ser du straffesparket). Et annet argument her er at straffesparket er én handling, du vil for eksempel aldri finne et selvmål blant målscorerne i en straffesparkkonkurranse (og Nordstrands mål hadde blitt godkjent i en penalty shoot-out!)

Hvilken presidens NFF skal følge blir deres valg.

Om de ikke å bruke så mye tid på gjentatte saker av denne karakter, er det kanskje en idé å delegere oppgaven til folk som bryr seg; som VG, TV 2 og Norsk Toppfotball?

Det vil kunne sikre en entydig toppscorerliste uten lokale eller personlige hensyn.

Hva synes du? Bør scoringen tilfalle Peter Kovacs eller noteres ned som et selvmål?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Alle mål som ikke ville gått inn uten “hjelp” fra forsvarende spiller bør regnes som selvmål.
Mener jeg..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I fritt spill bør dette helt klart være selvmål.
Ballen vil jo ikke ha gått i mål uten den hjelpen fra motspiller.

Jeg ville heller ikke ha godkjent straffesparket som er nevnt. Man kan ikke sammenligne et vanlig straffespark med et som blir tatt i en straffespark konkurranse. Hadde ballen gått ut igjen fra stolpen, så ville jo ikke spilleren ha mulighet til å score på returen.

Skudd på mål som endrer retning, skal krediteres den som skyter, har skuddet gått i stolpen er jo det en retur og dermed en ny handling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Peter den store sitt mål.. under tvil :D

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Espen. Jeg synes det er en selvfølge at dette blir ansett som selvmål. Ballen hadde jo aldri gått inn uten berøringen av motspiller. Det er ikke snakk om noe skifte av retning her – hvor vi tidligere har sett diskusjoner om “hvor mange grader ballen skiftet retning” og om den hadde gått utenfor hvis ikke den var innom motspiller osv. I straffekonk teller uansett ikke målet på noen top scorer lister, så er er det egentlig ikke relevant. Hvis ballen går stang ut og i ryggen på keeper før den gåt i mål – i ordinær kamptid, så synes jeg det er selvmål. Hvis ikke – hvor går i så fall grensen? Et knallhard straffe i stanga som en motspiller på vei mot mål forsøker å klarerer, men sleiver i mål – er ikke det selvmål?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette var en situasjon hvor ikke hele ballen er inne! Jeg satt på linjen og kunne fint se at den ballen ikke krysset linjen, og sandefjord ble fra røvet poeng. Synd å si det, men Norske dommere er neppe på noe høyere nivå enn dommere i 3. divisjon damer i luxembourg. Kun en mann tør å innrømme feil, og det er Svein Erik Edvartsen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Klart selvmål…Samme gjelder skudd i stolpen som går tilbake i keeper og inn i mål.

Trist for keeper, kan vel ikke kalles keepertabbe, bare uflaks…men fortsatt selvmål…

Er en svoren Tottenham fan og husker kampen mellom Arsenal – Tottenham (som endte 3-1 til Arsenal i 96/97). Andy Sinton skjøt i stolpen, ballen gikk i bankhodet på en liggende John Lukic og i mål…tror dette ble kreditert som selvmål av John Lukic.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Gjør det så enkelt som de gjør det i NHL (ishockey). Der blir den siste spilleren på det scorende lag som var borti pucken tilkjent scoringen. Uansett om flere spillere på motstanderlaget har vært borti pucken og så skårt i eget mål.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

det er helt latterlig at VG og tv2 ikke oppdaterer målstatistikkene sine så lenge NFF mener det er Kovac’s mål. HELT LATTERLIG!

dersom NFF kommer til en annen beslutning, får de finne ut av det selv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her er det vel egentlig bare dommeren som vet om han dømmer mål før eller etter at ballen treffer forsvarsspilleren. Om det er Kovacs sin scoring må det jo være dommeren og dommerprotokollen som avgjør. Altså er dette Kovacs sin scoring. At VG eller TV2 liksom skal avgjøre dette er jo bare helt latterlig.

-og ja ballen er inne etter at den har truffet forsvarsspilleren. Se på reprisen så ser du at hele mållinjen er synlig foran ballen. Det ser i hvertfall jeg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er jo ingen tvil om at dette er Kovacs mål. Er akkurat det som f.eks frispark. Skuddet går i muren forandrer totalt retning og i mål. Er dette selvmål ? NEI.
Ikke noe å diskutere etter min mening. Kovacs scoring.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hele ballen er jo ikke inne en gang! Latterlig..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er jo tydelig at de fleste som har kommentert i dette innlegget ikke har peiling på fotball.
Det er 101% sikkert at det ikke blir noe som helst forandringer, og at Kovacs fortsatt blir kredittert scoringen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig med Pescino. Å loggføre selvmål er unødvendig, og om man ser annerledes på begrunnelsen til NFF, så hadde ikke forsvareren satt ballen i mål om ikke spissen hadde skutt?

Mame Biram Diouf skulle hatt 13, og Kovacs 10 mål.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er helt enig med Pesico. Gjør som i ishockey! Med mindre det er et lag som for eksempel spiller tilbake til keeper, og han bommer på ballen, så den går i mål, da har jo ikke motstanderlaget noenting med scoringen å gjøre. Men ellers burde alt; skudd, innlegg osv, som toucher en spiller så den går i mål, ikke bli kreditert som selvmål, selv om ballen ikke hadde gått inn uten “hjelp” fra en uheldig forsvarende spiller.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Marius S:
For det første er ballen inne, det ser man på frysbildet i klippet over. For det andre ble Viking mest sannsynlig frarøvet poeng i Sandefjord, nettopp på grunn av at en ball som tydelig var inne, ikke ble dømt inne. Så sandefjord må vel sies å ha hatt flaks mer enn uflaks når det gjelder slike dommeravgjørelser.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt klart Peter Kovacs sitt mål!!! Nå får dere i Oslo avisene slutte med denne konspirasjonen mot Kovacs og ODD,for det er helt latterlig!! Så lenge NFF har Kovacs som målscorer så er det det dere skal føye dere etter!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Espen!
Hvis dette er et mål, er det etter min mening et selvmål. Hva om forsvareren hadde stått på 5-meteren da han ble truffet – eller på 16-meteren? Da ville neppe noen bestride at det var et selvmål. Og da blir det umulige spørsmålet: Hvor går grensen? En halv meter fra målstreken – en meter – to meter?
For øvrig – siden noen har gjort dette til et spørsmål om ballen var inne eller ikke: På frys-bildet ser det ikke ut til at den er det. Det er ikke nok at ballen “slipper” målstreken, den skal ikke “henge over” sreken. Hvis man tenker seg at sola står rett over ballen, og den kaster skygge ned på streken, er den ikke inne. Men så er det jo ikke sikkert at frysbildet viser ballen i det øyeblikket den er lengst inne – dermed beviser det i dette tilfellet ingen ting. Men det var jo heller ikke det som var spørsmålet her. :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For meg er det helt uforståelig at ikke medier som VG og TV2 ikke gjengir NFF sin statistikk, men opererer med sine egne. At Geir Juva eller hva de nå heter av selverklærte fotballeksperter skal sitte å gjøre egne vurderinger av statistikkene. Hva med rødt kort statistikken da? Er det på samme måte der? Geir Juva synes at det og det røde kortet var ufortjent eller dommertabbe, så det kortet tas ikke med i statistikken???!

For øvrig er jeg enig med de som mener at alle scoringer (som blir dømt som scoring) som kommer som en følge av skudd eller innlegg fra det angripende laget bør tilkjennes scoring til den siste av disse som er nær ballen. Selvmål bør kun være tilbakespill som går i mål eller mål av Bjarte Flem kategorien.

Jeg synes derfor ikke det bør være tvil om at dette er Kovacs sin scoring, og jeg synes også Diof sin scoring burde vært tilkjent ham slik at han nå skulle hatt 13.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Da har NFF talt;

“Odd-spiss Peter Kovacs fikk kreditert utligningsmålet mot Sandefjord 4. juli, men NFF har nå bestemt at Sandefjord-spiller Admir Rascic scoret selvmål.”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00