av Espen Solbakken | september 2, 2009  

Island – lett offer eller hard negl?

Basert på landslagsaktuelle spillere, er det ingen nasjon i Fotball-Europa som underpresterer så kraftig og ofte som Island. Norge kan enten utnytte det – eller bli et offer for det som er nødt til å være et høyere potensial på sagaøya.

23 mål på 59 landskamper er Eidur Gudjohnsons tall. Ingen norske spillere er i nærheten av det.

23 mål på 59 landskamper er Eidur Gudjohnsens tall. Ingen norske spillere er i nærheten av det.

Spiller for spiller/klubb for klubb er Island vel så gode som Norge. Her finnes Premier League-profiler, toppspillere fra de beste svenske (IFK Göteborg, Helsingborg og Elfsborg) og danske (Odense BK) klubbene samt nøkkelspillere hos norske eliteserielag (Arason i Odd, Sigurdsson x 2 i henholdsvis Brann og Viking samt Palmason i Stabæk).

Og som vanlig helt i front og fus-i-alt: Eidur Gudjohnsen – det nærmeste Island kommer John Carews klubbrekke og stjernestatus.

Når disse navnene samles til landskamp, blir de likevel til en mygg. Island har aldri kvalifisert seg til et VM eller EM, til tross for at nasjonen alltid har hatt et høyt antall utenlandsproffer. Av de 22 spillerne Olafur Johannesson har tatt ut til Norge-kampen, spiller kun to i den svake islandske ligaen.

Resten er fullblods proffer. Derfor er det grunn til å rope obs-obs før møtet med nummer 96 på FIFA-rankingen (Norge er nummer 43).

Jeg ville for eksempel ikke sprengt min oddskonto for å spille borteseier til Norge mot disse 11 fra Island:

Arason (Odd) – Steinsson (Bolton), Hreidarsson (Portsmouth), Sigurdsson (IFK Göteborg), Sigurdsson (Viking) – Hallfredsson (Barnsley), Gunnarsson (Reading), Gislason (OB), Palmason (Stabæk) – Gudjohnsen (Monaco) og Helguson (QPR).

Laget blir sikkert ikke nøyaktig slik, men troppen inneholder så mange gode og erfarne proffer at Norge uansett må være på vakt. Ironisk nok er det muligens alle de kjente klubbnavnene og ligaene som gjør at motstanderne alltid tar Island på alvor – og derfor nesten alltid slår dem også. Det er i hvert bemerkelsesverdig at en slik anstendig samling av gode fotballspillere har så store vanskeligheter med å lykkes sammen.

Hele Norge vil derfor forvente og forlange norsk seier lørdag. Men er det virkelig så enkelt?

Si din mening!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Godt poengtert at Island har en rekke proffer i utlandet, og mange av dem gjør det ganske brukbart i sine respektive klubber.

Samtidig må det også sies at den hjemlige ligaen der en tildels meget svak, og at en islandsk landslagstrener ikke akkurat kan plukke på øverste hylle hvis nøkkelspillere er ute av form, i karantene eller skadet.

Da kan man heller snu på flisa: Egentlig er det ganske utrolig at en nasjon med omtrent like mange innbyggere som Bergen leverer såpass mange proffer på brukbart nivå. En god sammenligning burde være med Luxembourg, som knapt har bokført en håndfull seire i EM/VM-kvallik til tross for 50% flere innbyggere og et klima/geografi som innbyr til spill på grønt gress nesten året rundt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

You did not mention good players like Ingimarsson(Reading), Joey Guðjónsson(Burnley) and Kári Árnason(Plymouth). Because our NT coach is a dickheaed he never chose the best team.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At det er bare 2 stykker som spiller i den islandske ligaen som er i troppen er nok ikke så bemerkelsesverdig. Den islandske ligaen er jo en amatørliga og alle de bedre spillerne på Island prøver å stikke til iallefall Norge eller Danmark for å spille proff fotball. Likevel er jeg enig i det at Island underpresterer i forhold til spillerne de har, men det kommer ikke som et sjokk at de spiller oftest dårligere enn Norge, da Norge har flere store spillere slik som Gudjohnsen, mens Island har bare den ene som har blitt lagt merke til såpass mye i de større ligaene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei hei
skal dere være arogante likt og Svensken.
Dere skal være opttat av dere selv men takk for kommentaren vi kan bruge den til at motivere landet og spillerene. Velkommen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hallo, set focus på viktigere ting en tanken på at Island blir lett offer for Norge.
I følge statistikken sidste 22 årene (Isl. vs. Norge fra 1987) så har Island har vunnet to, Norge 1 og 3 siste kampene har endet uavgjort. Island har nettet 6 mot 5 norske mål.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00