av Espen Solbakken | september 17, 2009  

Her blir selv Strand smågutt

At Roar Strand forlenger karrieren til over fylte 40, vil neppe få Stanley Matthews til å snu seg i graven. Hedersmannen fra Stoke spilte sin siste kamp 6. februar 1965 – noen dager tidligere feiret han sin egen 50-årsdag…

Stanley Matthews' siste løp foran Stokes supportere. Legenden døde 23. februar år 2000.

Stanley Matthews' siste løp foran Stokes supportere. Legenden døde 23. februar år 2000.

Peter Shilton, Alessandro Costacurta, Teddy Sheringham, Roger Milla, Paolo Maldini, Gary Speed, Romario – og Roar Strand. Alle sammen hadde (har) lange, fantastiske karrierer på topp internasjonalt nivå.
RBK-Strand setter norske fotballrekorder hver eneste helg han er involvert i eliteserien nå, akkurat slik Stanley Matthews gjorde mot slutten av sin karriere i engelsk toppserie.

Da Matthews var på Strands beskjedne alder, hadde han imidlertid fremdeles igjen ti år på toppnivå. En 50-åring på vingen i en liga av betydning vil aldri skje igjen.

Født 1. februar 1915, død 23. februar år 2000. Kalt “The wizard of the wing” og den første fotballspiller som ble slått til ridder for sine prestasjoner. Proffkarrieren strakte seg fra begynnelsen i Stoke i 1932 til avslutningen i samme klubb 33 år senere… Innimellom opplevde han 14 sesonger med Blackpool, en FA-cuptriumf og en verdenskrig!  

Langt igjen, Roar...

Langt igjen, Roar...

De 54 landskampene og 11 målene han fikk (det gikk utrolige 23 år fra første til siste landskamp…) hadde også utvilsomt vært flere hadde det ikke vært for en viss Adolf. Samtidig kan det jo hende at de kjappe føttene til Stanley ble spart – og karrieren forlenget – av fotballoppholdet fra 1940 til ‘45.

Stanley Matthews var uansett et unikum og et tilfelle dagens og fremtidens fotballgenerasjoner aldri vil få oppleve maken til.

Man kan jo spørre Roar Strand hvordan det ville vært å skrive under for et nytt tiår i stedet for bare én sesong av gangen…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Er riiimelig sikker på at Stanley Matthews ville blitt spist levende idag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvor bitter er du egentlig? Her blir det klart at tidenes norske fotballspiller imponerende nok tar enda en sesong, også presterer du å rakke ned på fyren fordi han ikke er 50?

Å spille fotball i 1930-årene var noe helt annet og LANGT fra like krevende som det er i dag. Og hvor mange titler har Matthews i forhold til Strand?

Syns du burde gi supermann en fortjent hyllest istedet for dette sure oppgulpet skjult i skrytet til Matthews. Maldini er vel også en smågutt i forhold til “The wizard of the wing”? Spar meg…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

antispam greiern dine suger.. d burde ha vært merket med stor skrift. hadde skrevet et langt innlegg men ikke fyllt inn antispam opplegget ditt.. å da når jeg trykker tilbake er alt borte.. proft?

tar den korte versjonen da.. latterlig å prøve å sammeligne dagens fotball med amatørnivået fra 1950 tallet. Det kan ikke sammenlignes. For å spille på toppnivå idag krever det så utrolig mye mer av en kropp. Det blir som å sammenligne hvordan de laget biler på 50-tallet kontra idag. Skjønner?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei,
Imponerende med Matthews, MEN
Så vidt jeg vet spilte Ferenc Puskas sin siste LANDSKAMP på Ungarns midtbane i en alder av 53 år!
Puskas spilte forøvrig både for Ungarn og Spanias landslag!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

pisspreik dere kommer med – gjenspeiler at dere ikke har en dritt peil på historie generelt.

Hvordan var forholdene fra 1923-1956?

Tror dere man spiste 4 måltider om dagen eller la seg mett?

Og hva var gj. snittlig levealder? 65? 70?

I tillegg jobbet man fulltid – dvs FULLTID, ikke 8 timer barnehage som idag men 12-14 timer. Kroppen til Mathews var nok minst like herjet ved fylte 40 som det Strand sin er. Tror ikke fysio og lege var dagligdags fra -23 til -56 heller.

Roar Strand skal ikke ha mere ros!

HAN SPILLER PÅ RBK! I NORSK ELITESERIE!

Han har spilt 21 sesonger med stort sett 26 kamper per år.

I England har det vel alltid vært 38……?!?

Faen, dere har så sinnsykt lite peil…..!

Spar meg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva med Roger Milla? Han spilte vm for Kamerun i 1994, og scoret også mål, som den eldste i historien til å score i ett vm-sluttspill. Men still: Hatten av for Supermann Strand!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Glemte å si at Milla i 1994 var 42 år :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjempefin blogg, Solbakken. Sir Stanley Matthews har et navn i fotballhistorien til evig tid. Hvem er det som har hørt om Roar Strand utenfor Norges grenser? Espen K skriver at Strand er tidenes norske fotballspiller!! For en skammelig, uvitende person du er! Tar med et sitat fra Pelé om den godeste Sir Stan:
“The man who taught us the way football should be played”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At Roar er god nok til å ta en ny sesong er supert.

I den sammenheng virker det da ganske naturlig å dra frem andre spillere som har holdt på lenge. Klarer ikke å se hverken bitterhet eller hetsing at RBK’s supermann i dette.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle de idiotiske argumentene dine faller bort i sin egen urimelighet “minijvarenflopp”..
Tempo og intensitet var i den tiden som dagens 2.divisjons damefotball å regne.
Men for all del,.all respekt til Stanley Matthews!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Misforstår dere med vilje? Dette er da ingen nedrakking av Strand, heller en litt morsom sammenligning med en gammel helt. Men noen vil tydeligvis oppfatte alt som negativt. Roar Strand er en hedersmann, og det mener Espen også. Han prøvde seg bare på en litt annen vinkel.
Men det ble selvsagt ikke forstått.
Makan.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når jeg ser ditt nick, minijvarenflopp, så går det uansett ikke an å ta deg seriøst…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Artikkelen om at Roar kommer til å være 40 i tippeligaen er en prestasjon, og det at du kommer og prøver å overskygge han med en fotballspiller fra 50-tallet er bare latterlig. Ingen har sagt at det Roar gjør er en verdensrekord, så hvorfor prøve å få fram hvem som har spilt lengre? Jeg bryr meg iallefall ikke

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

minijvarenflopp: Hvordan var forholdene 1923-1956? Totalt forskjellige. Også innenfor det tidsrommet du beskriver. Har ikke gjort noe om du heller hadde lest litt britisk historie. Forventet levealder nevnte du forresten… i 1950 var den nesten 70 år for menn i Storbrittania.

Og hva mener du med “Tror dere man spiste 4 måltider om dagen eller la seg mett?” – ? Vil tro de kunne kombinere begge………….

Det er riktig at man spilte – og fortsatt spiller flere kamper i England enn i Norge. Det er imponerende hvordan han holdt på, selv om han fra midten av 1939 til samme periode i 1946 kun fikk med seg en og annen oppvisningskamp for diverse lag. På slutten av karrieren ble det ikke like mange kamper heller, naturlig nok.

Man kan uansett ikke sammenligne kravene som ble stilt fra da til nå. Dagens Rosenborg trener mer og helt anderledes enn da. De hadde kjørt over Stoke og Blackpool hadde vi hatt tidsmaskin. Det er jeg veldig trygg på. Det er blitt hardere. Mye raskere.

De jobber ikke ved siden av nevner du også, men det gjorde da vitterlig ikke Matthews heller.

Matthews var et unikum, og ifølge mange vitner var han en fantastisk fotballspiller. Til og med Pele var full av lovord. Men å sammenligne Strand og Matthews blir urettferdig.

Av mange årsaker.

PS: Spar _OSS_

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Knut Espen Svegaarden: Helt åpne forum har en tendens til å bli slik som dette. Jeg regner med du har tatt en titt på dagbladet/fotball og kanskje lagt merke til kommentarene på sakene der?

Dette er ingenting i forhold.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forresten, for de som vet noe om dette; Ble Roar Strand leid ut til Molde eller solgt dit, ffor så å kjøpe ham tilbake (etter en imponerende sesong). På rbkweb står det at han ble kjøpt tilbake for noe sånn som 250 000 om jeg erindrer riktig.

Så hva er egentlig riktig?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

nolduser hele bøttegjengen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Solbakken, her mistforstår du alt. Du bør her krype i støvet for Strand istedenfor å sikte han inn som en smågutt. Hvis norske fotball spillere hadde vært som Strand hadde vi hatt et mye bedre landslag og klubbfotballen hevdet seg i Europa. Her bør du fort som faen skrive en ny artikkel med en stor hyllest for Norges mest lojale og den spilleren som har vunnet mest i Norsk fotball

Skam deg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Roar Strand ble LÅNT ut til Molde.

Beste noen gang Molde er blitt brukt til.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette blir for dumt…
Greit at det er en blogg hvor det er én persons meninger, men Norges største nettavis kan ikke linke til noe slikt vrøvl.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Roar Strand er kanskje den eneste rbk-spiller gjennom tidene som har klart å imponere meg. Ikke på grunn av at han er gammel, det er det mange som er. Han er et arbeidsjern, og det finnes det ikke mange av i dagens fotball.

Men uansett: å sammenligne den norske “elite”serien med 50-tallets Premier League blir bare flaut..
Å se på tippeligakamper (mye mer passende navn) per dags dato, er bare trist. Jeg har sett større prestasjoner i den lokale (Trondheim) bedriftsligaen enn de som dukker opp på bl.a Lerkendal.

Jeg er ganske sikker på at hvilket som helst norsk lag som fikk prøve seg i the wankership (aka Coca-Cola Championship) ville rykket rett ned. Og det inkluderer Roar Strand og rbk.

Og påstanden om at rosenborg trener mye mer og helt annerledes enn før blir bare dumt. De trener 2 knappe timer om dagen, mens hvilken som helst annen toppidrettsutøver trener minst det firedobbelte. Annerledes, det kan godt hende.

Strands prestasjoner er fine, og i sine glansdager kunne han sikkert klart å ro i land en fast plass på et midtable-lag i Championship :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sitat: “Samtidig kan det jo hende at de kjappe føttene til Stanley ble spart – og karrieren forlenget – av fotballoppholdet fra 1940 til ‘45.”

Ja, for i krig får føttene fri….???Makan til håpløs kommentar.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Roar Strand en smågutt? Mener personlig at Strand ligger foran Stanley Matthews. Det er stor forskjell på det å spille på 40-tallet og 90/00-tallet. I tillegg har Strand spilt samtlige sesonger i Rosenborg, unntatt det året han hjalp molde til nedrykk.
Nei, Roar Strand – tidenes klubbspiller.
Supermann!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Slik jeg leser dette, er det jo over hodet ikke noen nedrakking av Strand, heller tvert i mot. Men bra at gamle helter også kan dyrkes, som Sir Stan. Men Espen, du har jo glemt selve kongen BILLY BONDS, som spilte sentral midtbane på engelsk toppnivå til han var godt over 40 – og det er bare 20 år siden, da var ligaen tøff! Billy The Legend :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sir Stanley fikk sparken som manager i Port Vale etter at flere spillere hadde fått penger under bordet. Ikke mye ære i riddertittelen da…
Tviler på at Supermann hadde gjort noe slikt i tilsvarende rolle…
Og Sir Stanley scoret 3 – TRE mål på 17 siste sesonger i Stoke! Hva er det som er så bra med spillere fra hundre år siden?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Espen, jeg syntes slike artikler er artige, og som Svea påpeker (men ikke sier direkte), man skal være bra paranoid og konspiratorisk for å misforstå så kapitalt at man ser på dette som en nedrakking av Roar Strand.

Til ErlingW: Tror du Roar Strand førte opp alle sine inntekter i Eldar Hansens glansdager??

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Roar Strand hadde også fire sesonger bak seg som A-lagsspiller for Nardo før han kom til Rosenborg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00