av Espen Solbakken | oktober 23, 2009  

Kron eller mynt om VM-plass

Alle har fått spørsmålet om man vil kjøpe lodd, men få har fått til svar at premien er en plass i VM-sluttspillet i fotball. I Afrika-kvalifiseringen kan det bli avgjort på loddtrekning.

Algerie eller Egypt? 50/50.

Algerie eller Egypt? 50/50.

Den 14. november spiller Egypt hjemmekamp mot lederlaget Algerie i pulje C. Om Egypt vinner kampen med to mål, vil det ikke være mulig å skille lagene – før man kommer til punkt G i FIFAs reglement for rangering av land i gruppespillet; DRAWING OF LOTS, på norsk LODDTREKNING!

Man har sett det i Norway Cup at kamper er blitt avgjort på loddtrekning mellom lagenes to kapteiner i midtsirkelen. Den ene synker fortvilet sammen på knærne, mens vinneren løper mot jublende lagkamerater på sidelinjen. Det er vanskelig å forestille seg scenene som kommer til å oppstå om Egypt mot Algerie ender 2-0, 3-1, 4-2 eller 5-3 o.s.v. den 14. november. Det vil bli tidenes loddtrekning-premie…

Med tomålsseier til Egypt vil begge land ha 13 poeng på seks kamper. De vil ha 4 vunnede kamper, en uavgjortkamp og et tap. De vil ha lik målforskjell, og de vil stå likt i innbyrdes oppgjør.

FIFAs reglement forteller om denne rekkefølgen for å rangere lag i gruppespillet til et VM:

A: Poeng. B: Målforskjell. C: Antall scorede mål.

Hvis fortsatt likhet fortsetter det:

D: Poeng i innbyrdes oppgjør. E: Målforskjell i innbyrdes oppgjør. F: Antall scorede mål i innbyrdes oppgjør.

Legg også merke til at det ikke er noe som heter bortemål i innbyrdes oppgjør, så Egypt trenger ikke å vinne 3-1 (slik Algerie gjorde i sin hjemmekamp) for at lagene skal stå helt likt. Tomålsseier er nok for å skape total likhet.

Og altså:

G: Loddtrekning.

Kron eller mynt? Lengste eller korteste strå? Rød eller svart? Mennesket står foran veivalg gjennom hele livet, dette er et av de tøffere. Så tøft at FIFA i stedet velger å arrangere en playoff mellom de to…? 

Har du erfaring med loddtrekning i fotball? Er det en riktig måte å avgjøre en plass i VM-sluttspillet på?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tja , Det vil da kun bli loddtrekning dersom det blir 2-0 til Egypt. Da vil lagene stå likt inntil regel G.
Vinner Egypt med 3-1, 4-2 osv så vil regel C tre ikraft: Antall scorede mål. Egypt vil da ha scoret flere mål enn Algerie og gå forran på den regelen!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er ikke riktig. FIFA har gått ut og sagt at i stedet for loddtrekning vil det bli spilt en playoff-kamp på nøytralt gress, om Egypt skulle vinne med to mål.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis Egypt vinner 3-1, 4-2 osv, vi de gå videre på punkt C: antall scorede mål. Blir det 2-0, går Egypt videre på punkt F: Antall scorede mål i innbyrdes oppgjør.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tapte KM-kamp mot Fart på loddtrekning, en ikke helt ukjent Petter Belsvik prøvde å lure dommeren ved å juble selvom han så at det ikke var mynt han hadde valgt. Tror det var på LFK-jr 1984/85. Han slapp nesten unna med det, men fart fikk spille mot Hamkam et lag LFK slo 5-0 det året. Best årgang Lillehammergutter ever. Fra Ringen i mål, via en solid backfirer og en sprudlene opplagt John T på midten og Petter da som en dødelig spydspiss. Gi Petter ballen innenfor 16 m og det er mål. Tror han scoret over 100 mål……..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sikker på at du ikke har gått litt for raskt frem nå, Espen? for meg ser det ut til at punkt c i rglementet vil bli det avgjøredne.

Flest scorede mål. Det er jo tross alt forskjell på 2-0 og 3-1, eller 5-3 osv. all den tid vinner laget jo vil score desto flere mål desto “større” resultatet blir. Ergo skal det vel litt til for at de skal have på likt antall scorede mål, for da gjelder vel antall mål scoret i alle kampene i det nåværedne gruppespillet i kvaliken. Det er selvsagt mulig at de ender likt der også, men det skl godt gjøre. Evt. får du jo flest scorede mål i innbyrdes oppgjør-punktet, punkt F. Så punkt G tror jeg det skal ganske mye til før blir en realitet. Men jeg kan selvsagt ta feil.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er jo egentlig ikke helt rett, det står i punkt c at det gjelder antall scorete mål, dvs at ikke alle de resultatene du nevner vil gå til poenglikhet

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men hva med flest scorede mål? Det pleier jo å være avgjørende når man regner målforskjell…

Eller er det andre regler for Afrika her?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvor ble det av kommentaren min?

Dette er ikke riktig. FIFA har gått ut og sagt det vil bli arrangert en playoff-kamp på nøytral bane, om denne kampen ender med tomålsseier. Så nei, det er ikke riktig måte å avgjøre en plass i VM-sluttspillet på, noe FIFA er helt enig i.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Trodde det var snakk om omkamp jeg… Leste et sted at Blatter uttalte seg om det. Husker ikke hvor.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her har du ikke følgt godt nok med. Hvis Egypt vinner med 2 mål vil lagene spille en ekstra kamp på nøytral bane for å finne ut hvem som kommer til verdensmesterskapet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå har FIFA så vidt jeg har fått med meg åpnet opp for at det kan spilles en omkamp på nøytral bane 18. november dersom lagene skulle ende likt. Kanskje ikke helt optimalt med en omkamp i et annet land på så kort varsel, men uansett en uendelig mye bedre løsning enn loddtrekning/myntkast.

Men er det noen som vet hva som er bakgrunnen for at FIFA ikke godkjenner bortemål som tiebreaker i gruppespillet? Det teller jo i playoffkampene. Synes ikke denne forskjellen gir mening i det hele tatt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er riktig som Rune og Eirik er inne på her, at FIFA nå endelig skal ha bekreftet at det vil bli en enkelt playoff-kamp om gruppe C ender likt i toppen. Dermed blir det ikke den klassiske “the toss of a coin”, som det har vært spekulert i.

En evt. omkamp vil bli spilt på nøytral bane den 18. november.

Men om det skal skje må altså Egypt vinne med to måls margin fire dager før.

Helt utenkelig er det ikke, Egypt skal i hvert fall nå ha avlyst en planlagt treningskamp mot Tyskland på denne datoen. Ny motstander for tyskerne blir Elfenbenskysten, etter det jeg har forstått.

Det var siste info om mynt/ikke mynt. Takk for alle innspill på bloggen.

Mvh Espen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Apollo og hmm.
Nå leder egypt med 3 poeng og 2+ mål over Egypt.
Når Algerie vant 3-1 første kampen, da har Algerie scoret 3 mål i innbyrdes oppgjør, mens egypt har scoret 1
Hvis da egypt vinner f.eks 5-3. Da har Egypt scoret 6 mål i innbyrdes oppgjør(1+5) og det samme har Algerie(3+3)
og skulle det bli 2-0 da har egyt scoret 3 mål i innbyrdes oppgjør(1+2), og det samme har Algerie(3+0)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, mente at Algerie leder med 3 poeng og 2+ mål over Egypt

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

kan noen plis fortelle meg forskjell på E og F????

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00