av Espen Solbakken | oktober 30, 2009  

En hyllest til evighetsmaskinene

Lørdag spiller Aston Villa-målvakt Brad Friedel sin 200. Premier League-kamp på rad. I uken rundet Javier Zanetti sin 140. strake kamp for Inter. Engelskmennene kaller det “consistency”.

Når Brad i buret en sjelden gang er skadet, har det vært landslagspause.

Når Brad i buret en sjelden gang er skadet, har det falt sammen med landslagspause.

Evnen til å kunne stoles på og å være stabil helse- og ferdighetsmessig har gjort disse enorme kamprekkene mulig. Navnene deres er alltid de første managerne O’Neill og Mourinho setter opp på lagoppstillingen.

Allerede i fjor gikk Brad Friedel forbi David James da han spilte sin 167. toppseriekamp på rad. Et snaut år senere runder han altså 200, en prestasjon få ville sagt var sannsynlig da han ble skyflet ut av Anfield uten tillit ved årtusenskiftet. 38-åringens kamprekke startet i august 2004 med Blackburn. Og som vanlig når det gjelder tro slitere av dette kalibret, så er det kjærligheten til spillet som trekkes frem - rekordene blir aldri brukt som motivasjon.

En ekte helt, a true captain

En ekte helt, a true captain

Det er ikke tilfeldig at det er keepere som holder koken lengst og blir rekordmenn. Dino Zoff spilte blant annet 332 matcher fra 1972 til 1983 uten å miste verken en kamp eller hårstrå underveis. Nå heter evighetsmaskinen i serie A Javier Zanetti (36), den stolte kapteinen i Inters vertikale blå og sorte striper. Argentineren Zanetti har nå spilt non-stop i tre sesonger for sin klubb under mottoet; “gi alt, på i trening og kamp”. Er det rart man elsker denne mannen på Giuseppe Meazza?

Han har selv døpt sitt klubbforhold for “sitt bryllup med Inter”, og så dedikert er han til fotballen at han tok en løpetur den dagen han giftet seg i Argentina. Kona syntes det var greit…

Den innstillingen har sikkert også Jon Knudsens bedre halvdel. Stabæks, og hele Norges, Jon er trolig det nærmeste norsk toppfotball kommer en Friedel, Zanetti eller Zoff.

Knudsen en kar å stole på

Knudsen en kar å stole på

Faktum er at Knudsen har stått alle Stabæks kamper siden 9. serierunde 2003 – bortsett fra den aller siste kampen i gullsesongen 2008 da Iven Austbø reiste til Tromsø som sjelden førstekeeper.

Kanskje Knudsen og Jan Jönsson angrer på at kamprekken ble brutt den kalde novembersøndagen i nord? 

Austbø kunne uansett ikke kalle seg seriemester (må spille minimum tre kamper) ettersom man aldri greide å bytte inn rogalendingen i tredje siste runde i Bergen da Palmi Rafn Palmason sikret bæringene gullet på overtid…

Friedel, Zanetti og Knudsen. Jeg har sikkert glemt noen.

Trioen er uansett verdt en liten hyllest i en fotballtid hvor kampprogrammet blir tettere, intensiteteten høyere og belastningene større.

Brad og Morten

Brad og Morten

PS! Brad Friedel er dobbeltgjengeren til en god kompis. Morten Holt (helt til høyre) er også en liten evighetsmaskin med over 500 kamper for Grue, dog ikke på rad, fra 1980-1991.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

En annen som bør nevnes er vel David Nielsen i Brann. Hans evige kjærlighet til sin klubb burde belønnes.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lasse Olsen spillte i mange år samtlige kamper for strømsgodset i både tippeliga og 1.divisjon, usikker hvor mange det ble på rad men det går vel ann å sjekke?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Argentineren Zanetti har nå spilt non-stop i tre sesonger for sin klubb under mottoet; “gi alt, på i trening og kamp”. Er det rart man elsker denne mannen på San Siro?”

San Siro er Milan sitt navn på stadion, Inter sitt er Giuseppe Meassa

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du har glemt den største evighetsmaskinen i norsk fotball. Nemlig Roar Strand.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Signaturen Eid har helt rett. Bloggforfatteren har nå endret teksten. Etter spilleren Guiseppe Meazza døde i 1979, ble Inters hjemmebane San Siro omdøpt til Stadio Giuseppe Meazza. Flesteparten av AC Milans supportere, som deler stadion med Inter, velger dog å bruke navnet det gamle navnet, San Siro.

Den godeste Guiseppe spilte faktisk også for rivalen AC Milan mot slutten av karrieren…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skandale å ikke nevne Roar Strand og Ryan Giggs. Kanskje de to ved siden av Zanetti som virkelig er verdt å hylles.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Brad Friedel er av av bare tre keepere som har scoret mål i Premier League. Det vil jo si at han var oftere på motstandernes banehalvdel enn Morten var på egen banehalvdel på sine 500 kamper :-)

Men like er de!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00