av Espen Solbakken | november 30, 2009  

Et vennlig vertskap alle vil møte

Arrangørlandet må alltid tas med blant VM-outsiderne, heter det. Men før fredagens trekning av gruppene, er trolig Sør-Afrika den eneste toppseedede nasjonen alle vil møte.

Ingen gullfavoritt på hjemmebane, akkurat.

Ingen gullfavoritt på hjemmebane, akkurat.

Bafana Bafana havner i gruppe A og skal spille åpningskampen. De er sammen med Tyskland, Brasil, Italia, Spania, England, Frankrike og Argentina blant de åtte seedede nasjonene. Det er omtrent hva fotballverden vet om trekningen, fire dager før spenningen utløses i Cape Town 4. desember.

Og man vet at Sør-Afrikas landslag ikke kan kunsten å score.

Det er denne vaksinasjonen som gjør Sør-Afrika til en overkommelig motstander selv på deres egen hjemmebane. Sjekk bare denne listen over de siste syv landskampene til vertskapet for neste års verdensmesterskap:

Sør-Afrika – Jamaica 0-0, Sør-Afrika – Japan 0-0, Island – Sør-Afrika 1-0, Norge – Sør-Afrika 1-0, Sør-Afrika – Madagaskar 1-0, Irland – Sør-Afrika 1-0, Tyskland – Sør-Afrika 2-0.

Ett fattig mål på de siste 630 minuttene med fotball etter sommerens Confederations Cup skremmer ingen. Før neste sommers store høydepunkt, er sør-afrikanerne selv opptatt med å fronte sitt eget krimbelastede land som fredeligere enn sitt rykte, men nå ser det ut til at nasjonen har tatt med seg antiskudd-kampanjen ut på banen.

Den siste novemberdagen i 2009 dag er det 192 dager igjen til Sør-Afrika spiller åpningskamp i VM. Landet er ingen fotballstormakt (86. plass på forrige FIFA-ranking), og må håpe på et lignende mirakel som det Sør-Korea utførte da de fikk sjansen som arrangør (med Japan) tilbake i 2002 (semifinale).

Det siste landet som vant VM på hjemmebane er Frankrike (1998), og før det greide hjemmefavoritter som Argentina (1978), Vest-Tyskland (1974) og England (1966) å holde igjen Jules Rimét-troféet på egen grunn da gjestene dro hjem igjen etter fotballfesten. At Sør-Afrika skal være i nærheten av å vinne, virker som en fjern tanke drøyt 190 dager før det starter 11. juni 2010. Brasil i 2014 derimot…

Trekningen i Cape Town fredag vil uansett bli imøtesett med stor spenning. 32 nasjoner deles opp i fire grupper og skal deretter danne de åtte VM-puljene. Og det er bare den seedede gruppen som på forhånd er skilt ut fra resten på grunn av kvalitet (med unntak av arrangør og lavt rankede Sør-Afrika). De tre øvrige gruppene er mer et resultat av ønsket om geografisk spredning i VM-puljene enn fotballkvalitativ rangering, slik at utgangspunktet for trekningen vil bli noe sånt som dette (et land fra hver pulje danner VM-gruppene):

Pulje 1: De åtte seedede nasjonene, inkludert Sør-Afrika.

Pulje 2: Åtte kvalifiserte nasjoner fra Europa (UEFA).

Pulje 3: Nord- og Mellom-Amerika, Asia, Oceania.

Pulje 4: Sør-Amerika og Afrika.

Hvem står igjen som vinner av neste års verdensmesterskap i fotball?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Basert på dagens seeding, er jeg egentlig litt skeptisk til gruppeinndelingen som skal finne sted førstkommende fredag. Slik det ligger ann nå, kan man risikere å få en gruppe bestående av følgende fire lag:

Sør Afrika, Slovakia, New Zealand og Chile.

På den andre siden av skalaen for de nøytrale supporterne kan man også “risikere” å ende opp med følgende gruppe; Brasil, Nederland, Mexico og Elfenbenkysten.

Mitt poeng er at en nasjon som Slovenia ikke kan ende i samme gruppe som Portugal eller Nederland, fordi de er fra Europa, og dermed er i samme gruppe (pot 2). Dette geografiske opplegget gjør at to topplag feks. Italia og Frankrike ikke kan møte hverandre i gruppespillet, og at man ikke får et skikkelig afrikansk oppgjør i én, eneste gruppe. Traust spør du meg, men det er vel sikkert fordelen med å være en stor fotballnasjon.

Heia Irland, sier jeg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sør-Afrikas suksess eller fiasko avhenger mye av hvem de trekker i sin gruppe. De kan jo ha flaks og få Slovenia og New Zealand, eller de kan ha uflaks og få Nederland og Mexico. De Sør-Amerikanske lagene de kan få holder vel omtrent samme nivå alle tre.

Det har ved tidligere VM-trekninger vært spekulert i “magnetiske baller” i trekningsskåla, dvs. at det er rigget på forhånd hvilke lag som blir trukket opp. Tipper liknende beskyldninger fort dukker opp igjen dersom Slovenia og NZ blir trukket i Sør-Afrikas gruppe…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Noen tanker om Irlands krav om å bli 33. land i VM? F.eks. hvordan dette skulle bli løst i praksis mht gruppene, etc?

Min eneste tanke er: Kan de synke dypere?
Hadde jeg vært irsk hadde jeg vært flau på egen nasjons vegne over et slikt forslag.

NB! Jeg hadde vært like flau over Henry om jeg hadde vært fransk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00