av Espen Solbakken | desember 4, 2009  

Uten straffekonk vinner Chelsea

Denne uken tapte Chelsea enda en straffesparkkonkurranse. I Premier League cruiser London-klubben, men blåtrøyene er nok glad ikke seriekampene avgjøres kun fra 11-metersmerket.

Taperens ansikter - som alltid etter straffesparkkonkurranser.

Taperens ansikter - som alltid etter straffesparkkonkurranser.

Sannheten er nemlig at Chelseas utilstrekkelige evne til å vinne straffesparkkonkurranser, er i ferd med å koste klubben troféer. Mot Blackburn onsdag mistet man en semifinale etter at Michael Ballack og Gael Kakuta misset. Blåtrøyene ser alltid ut til å ryke ut når det står uavgjort etter ekstraomganger.

Den mest kjente bommen er selvsagt John Terrys skli-straffe i Moskva i Champions League-finalen 2008, men Chelsea har nå tapt seks straffesparkkonkurranser på fire år – tre i ligacupen (Charlton 2005, Burnley 2008 og Blackburn 2009) to i Champions League (Liverpool i 2007 og Manhester United 2008) samt Community Shield (Manchester United 2007).

Mange sier det er flaks, tilfeldigheter og bingo når kamper går til straffesparkkonkurranse. Men er det tilfeldig når noen “alltid” (Chelsea og England) taper, mens andre “alltid” (Liverpool og Tyskland) vinner?

Chelseas motpol blant klubblag er Liverpool. De røde har vunnet hele 10 av de 12 straffesparkkonkurransene som klubben har vært involvert i. Kombinasjonen reddende målvakter og effektive eksekutører har gjort premieskapet trangere på Anfield. Bare Wimbledon (ligacup 1993) og Portsmouth (Asia-cup) har slått Liverpool i straffekonk gjennom historien. Kanskje de burde engasjert Tom A. Schancke for å omgjøre sine mange uavgjortkamper til seirer i Premier League? Hønefoss-mannen fikk i sin tid fotballtinget med på å innføre straffekonk da kamper endte uavgjort…

Bananskall da det gjaldt som mest.

Bananskall da det gjaldt som mest.

Liverpool har vunnet tre finaler etter straffespark bare på 2000-tallet; Birmingham 2001 (ligacup), AC Milan 2005 (Champions League) og West Ham 2006 (FA-cup).

De vant også finalen i Serievinnercupen i 1984 (Roma) på denne måten, og har også avgjort semifinaler i mesterligaen 2007 (Chelsea) og FA-cupen 1992 (Portsmouth) fra 11 meters hold.

Fredag kveld ble puljene i VM-sluttspillet trukket. Vær sikker og forberedt på nye straffedramaer i Sør-Afrika om et halvt år. Og like forutsigbart som at vinnere og tapere vil bli skapt på denne måten også i 2010, så kommer England til å ryke ut med tårer og tenners gnissel igjen - med nye syndebukker à la Gareth Southgate, Chris Waddle, David Batty, David Beckham, Darius Vassell, Steven Gerrard og Jamie Carragher – alle sammen har misset for England i EM eller VM.

Bli heller ikke overrasket om det er nettopp iskalde tyskere som slår ut England til sommeren. Jeg husker fremdeles Peter Shilton gjette riktig på samtlige fem tyske straffer i 1990-VM uten egentlig å være i nærheten av å redde noen av dem…

Er Chelsea kun rammet av uflaks eller er straffesparkkonkurranse mer enn bingo? 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Straffesparkkonkurranser er langt ifra bingo. Det er ingen tilfeldighet at tyskerne alltid pleier å vinne når det skytes straffer. Tyskland tapte riktignok den første straffekonkurransen i et stort mesterskap (EM-finalen 1976), men har vunnet hver eneste gang siden, og nesten aldri bommet heller. Over en såpass lang periode kan ikke dette sies å være tilfeldig. Også tyske klubber pleier å vinne på straffer mot ikke-tyske lag. Men her finnes det unntak. I fjor røk Borussia Dortmund ut av UEFA-cupen på straffer, men det skal sies at ikke en eneste av skytterne var tysk statsborger. Taktisk blunder kaller vi slikt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00