av Espen Solbakken | desember 9, 2009  

Luftslottet som sprengtes

Et Fotball-EM i Norge og Sverige ble litt som en norsk klubbs forsøk på å vinne Champions League – vi røk ut tidlig og hadde neppe vunnet en finale uansett.

EM-planene til disse herrene er skrinlagt for denne gang

EM-planene til disse herrene er skrinlagt for denne gang

For hvorfor skulle Norge/Sverige til slutt bli valgt når man ikke en gang hadde støtte hos sine egne?

At søknaden skulle tryne såpass tidlig var oppsiktsvekkende. Avgjørelsen kom kjapt etter at en uavhengig gruppe kvalitetssikret og slaktet søknaden i en og samme prosess. Onsdag kunne man høre luften sive ut av det som i ettertiden kan få stemplet som et av norsk idrettshistories største luftslott. Et OL i Tromsø fikk i hvert fall leve litt på tegnebrettet enn Euro 2016.

Nå fantes verken realismen eller pengene, ifølge eksperter og myndigheter. I ettertid vil de mest konspiratoriske antyde at slakten av en rapport kom passe beleilig for to regjeringer som skulle ta stilling til en søknad uten kjempebegeistring blant folket. Beslutningstakere i Norge og Sverige har i hvert fall snakket sammen såpass at de ikke trengte lang tid på å skrinlegge et EM når tallmaterialet kom på bordet.

24 timer etter rapportslakten ble offentliggjort, var EM-festen allerede over.

Da svaret ble nei, så er det ingen krise for norsk fotball at det kom såpass tidlig. Finanskrisen har truffet norsk fotball som ei slegge mot hodet, og NFF har tilsynelatende mer enn nok med å holde fokus på rotet i eget hus. Nå er ikke konstellasjonen Norge/Sverige milevis unna verken Sveits/Østerrike (EM 2008) eller Polen/Ukraina (EM 2012), men vi minner likevel litt om Adeccoliga i forhold til 2016-konkurrentene Frankrike og Italia. Siste hund i bikkjeslagsmålet, Tyrkia, skal også få merke at makten i UEFA dreier tett rundt Michel Platinis akse for øyeblikket.

Trolig er det Italia som har mest behov for et mesterskap ettersom de har en anleggspark og fotball-infrastruktur som skriker etter fornyelse. I mai 2010 vet vi hvem som blir valgt. Nå skal ikke Platini bestemme dette alene, men etter sine demokratiske innspill mot pengemakten i klubbfotballen - og sin kamp for de mindre nasjoners rettigheter i Champions League – har han neppe fått færre venner etter han tok over for Lennart Johansson. Det kan hjelpe Frankrike, i disse hands- og Henry-tider.

Det eneste som er sikkert er at fotballfesten ikke kommer til Oslo, Lillestrøm, Trondheim og Stavanger. Ifølge ekspertene i kvalitetsutvalget og de to regjeringene er vi ikke klare.

Så kan man diskutere om politikerne er klarsynte eller visjonsløse? Norske fotballfans må uansett utenlands for å se mesterskapsfotball sommeren om sju år.

** Hva synes du om at den norsk-svenske EM-søknaden skrinlegges?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Skjønte nesten at det ikke ble noe av!! For staten Norge har ikke et rødt øre på konto… Takk for å ha ødelagt håp og drømmer om å få arrangere noe stort. Ikke OL og dessverre ikke EM!! Men VM på ski og nytt Holmenkollen i Oslo skal vi ha!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det vil ikke bli mange store arrangementer i Norge om det er denne typen prosess som skal gjennomføres hver gang et forbund har en søknad. Har blogget om det på nettstedet mitt i lenka.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Trist og utrolig dumt at det ikke ble noe av. Etter at Tromsø OL ble slaktet er det blitt viktig at ingen andre steder eller byer i Norge skal kunne arrangere et mesterskap. Selv ski VM i Holmenkollen ville ikke staten være med på å betale foruten 50 millioner. (Ikke nok til en ishall engang!)resten har Oslo kommune betalt.

Vi er jo så fattige!!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er utrolig dersom regjeringene støtter seg på den latterlige konsulentrapporten som ble fremlagt i går for å si nei til denne muligheten. Dersom denne rapportenlegger listen for hvor enkelt det er å skyte ned prosjekter i dette landet betyr det at vi ALDRI kommer til å arrangere noe større enn håndball EM. Det norske kvalitetssikringsinstituttet er en effektiv stopper for alle prosjekter som har en liten snev av visjon i seg. Anbefaler alle til å lese Gunnar Stavrums treffende kommentar på Nettavisen

http://www.nettavisen.no/sport/fotball/article2776797.ece

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fotball er en kommersiell underholdningsindustri; det får da være måte på hvilke forretningsmodeller som skal understøttes av Mamma Stat. Hipp hurra for at regjeringene ikke lar seg presse til å finansiere denne jippoen.

På den annen side så er det vel eneste sjans Norge har til å kvalifisere seg gjennom auto-kvalifikasjonen som tildeles arrangørlandet…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det bare norsk fotball som er rammet av finanskrisa? Italia trenger såvisst et løft på arenasiden, men det har de nærtmest gjort i et par tiår allerede. Skal plutselig dette fotballelskende landet med lag som spiller for halvfulle tribuner og knapt nok det, nå bla opp trillioner av lire for nye arenaer i virkelige krisetider?

I harde økonomiske tider som dette tror jeg faktisk UEFA ser det som et tap at sterke og pålitelige land som Norge og Sverige nå melder seg ut av kampen, spesielt med tanke på problemene rundt EM 2012 med Polen og ukraina som arrangør. Her på bjerget slår vi oss imidlertid fort til ro med det makta forteller oss at vi skal mene, vi er mestere på å marginalisere oss selv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jan Høegh hater nok fotball. Ifølge denne artikkelen i Dagbladet, så er det for dårlig infrastruktur i Norge til å arrangere EM. Gleder meg til å ta en ferietur, for å oppleve den fantastiske infrastrukturen i Ukraina. Den bør være god!!!

http://www.dagbladet.no/2009/12/09/sport/fotball/em_i_2012/nff/norges_fotballforbund/9430433/

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Norge har aldri, og kommer aldri til, å bli en stor fotballnasjon. Så dette greiene her var mer som et desperat forsøk på en avansert kvalifisering.

Norge får holde seg til arrangement hvor vi faktisk er gode og som vi er i stand til å søke på alene uten å måtte dra inn våre naboer også.

Alt annet får vi bare la være.

Tror ikke noe på at finanskrisa er en av grunnene heller, det er helt sikkert vilje det står på, men man skal ikke glemme det økonomiske aspektet. For Norge vil dette uten tvil være et tapsarrangement av dimmensjoner. Det eneste man oppnå er å “få Norge på kartet” og så kan man si hva man vil om ringeffekten som næringsliv og slik ville hatt av dette.

Men er fotball noe som vi vil at Norge assosieres med uansett da ? Jeg tror reiselivsnæringen heller vil at det brukes penger på å fronte Norge på en annen måte. Vi vil jo fronte nasjonen i forbindelse med noe som er unikt for landet ?

Eller……. ja det er jo unikt at vi er så dårlige i fotball siden det er såpass mange nordmenn som visstnok er “interessert”….. (Men med de dårlige resultatene vi har i forhold til “interessen” så skulle man tro det var mye medlemsjuks her også).

Nei, vi får heller bruke penger på andre idretter. Spiller ingen rolle om det er tapsprosjekter det heller, for penger har vi nok av, men det som spiller en rolle er at dette gjøres i grener hvor vi faktisk hevder oss eller er godt anerkjent utad.

Det andre lar vi ligge brakk og takk og lov for at det ikke blir et slikt stort fotball arrangement. Måtte det heller aldri bli noe, så da kan disse som iverer for dette, bruke energien sin på noe nyttig, ikke bygging av luftslott. Det ender alltid med katastrofe ;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

NFF og SvFF er tydeligvis ikke alene i luftslottet sitt, etter kommentarene her inne å dømme er det nok ganske trangt om plassen der.

Det er så enkelt som dette: Hvilken rapport vil mest sannsynlig reflektere realøkonomien i arrangementet, fotballforbundenes søknad eller den uavhengige granskningsrapporten?
Hadde søknaden gått gjennom hos regjeringene, hadde det bare vært et tidsspørsmål før budsjettoverskridelsene hadde begynt å komme, og det er all grunn til å tro at disse hadde vært store. Vi husker hvordan OL-komiteen i Tromsø hadde manipulert sitt kostnadsoverslag for at arrangementet skulle framstå som billigere enn det hadde blitt i virkeligheten. Er folk virkelig så naive at de ikke tror NFF ville prøvd seg med samme taktikk?

Og, bare så det er sagt: Vi hadde aldri fått EM 2016 uansett. Hvis en tar av seg de norsk/svenske brillene er det enkelt å se at både Frankrike og Italia stiller langt sterkere både arena- og infrastrukturmessig. Ikke glem at disse er Europas to fremste turistland og er vant til å håndtere store mengder besøkende allerede i dag. Sammenligningen med Østerrike/Sveits er heller ikke reell, da disse har en sentral geografisk beliggenhet som gjør de langt lettere tilgjengelige for de fleste europeere enn Norge/Sverige.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

syns d er helt fint at norge/sverige ikke får fotball em, d fins ikke nok gode å store arenaer til d…d ville bare blitt flaut hvis vi skulle arrangert noe sånt her til lands! i norge er politikerne alt for redde til å satse stort , vi har heller ikke så mye fotball kultur her at d ville vært no poeng….dessverre!! jg elsker fotball men vil ikke se at et mesterskap som em skal bli en flause pga vi vil ha d til norge…nei overlat d til de landene som har arenaer til d…….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00