av Espen Solbakken | januar 28, 2010  

Sirkus Nordlie på tur igjen

Etter at han etablerte Odd som et stabilt eliteserielag i 1999, har Tom Nordlie levd et hardt og intenst trenerliv. Han har rykket opp og ned – reddet klubber, men også mistet garderober og jobber. I Fredrikstad kom han endelig, ifølge seg selv, til rett klubb – men nå var timingen feil. nordlieOm Nordlie er direktøren eller klovnen på sirkuset? Vel, han pakker i hvert fall sammen teltet og reiser videre til neste by raskere enn trenere flest. Heller ikke i Fredrikstad varte forestillingen så lenge som billetten lovet. To og et halvt år ble til fem måneder, og det er en slags rekord selv i hans trenerunivers.

I utgangspunktet var det en  desperat ansettelse, som i ettertid minner litt om skøyteforbundets avtale med Johann Olav Koss. Sjelden har utøvere og omgivelser uttrykt mer misnøye med en ny sjef fra start. Og etter nedrykket ble det vondt verre for Nordlie i Østfold. Han forsøkte å kjempe, fremsto diplomatisk og var profesjonell til det siste, ja han overlevde til og med sin tilsynelatende argeste rival, direktør Runar W. Henriksen.

Mens Kjetil Rekdal tok hans plass i VIF – og det ikke fantes noe liv for Nordlie vis-a-vis Jan Åge Fjørtoft i LSK – hadde han denne gang overvunnet flere av sine verste kritikere, enten de var i stallen, i styret eller på tribunen. Sportslig  greide han ikke å snu ting rundt på klassisk Nordlie-vis, men han så ut til å vinne en slags tillit likevel på nyåret.

Men så ble han offer for økonomien, og noe er det alltid som går galt – selv om det i FFK åpenbart var klubben som var ødelagt og Nordlie det nærmeste man kom en verktøykasse. Men i stedet for å være kuren, ble Nordlie smittet selv og er nå isolert fra den aller største pasienten i norsk fotball per dags dato. Det koster tydeligvis mindre for FFK å fjerne ham enn å la han bli kontrakten ut ettersom erstatteren allerede er på lønningslisten.

Omdømmet uskadet?

Spørsmålet er hvordan Nordlie kommer ut av dette? Økonomien ble gjort til et hovedpoeng på avskjedspressekonferansen, men støyen var uansett øredøvende i spillerstallen før og etter nedrykket var et faktum.

nordEtter alle opp- og nedturene, mistenker jeg Tom Nordlie for å ha lært mer om kontrakter, fallskjermer, fotballjus og mediehåndtering enn om selve fotballfaget siden han slo gjennom for 12 år siden. Filosofi, system og fremgangsmåte virker kjent og synes fra utsiden å være lik fra sted til sted. Tesene er identiske, læresetningene de samme og de fleste metaforene har fotballfamilien hørt før.

Og sannsynligvis er det blitt for mye av det samme. De inntrykk og holdninger folk måtte ha på forhånd, er ofte blitt forankret og forsterket etter Nordlies inntreden. Det som virket friskt i grenlandsområdet i 1998, føles ikke lenger som en åpenbaring på det neste stedet – verken på banen i 4-3-3, eller i argumentasjonen utenfor gresset.

Spørsmålet er rett og slett om Tom Nordlie har gått av fotballmoten? Nordlies eget svar er klart, og det er nei!

Elsket av folket

I visse tilfeller spaserer nok myten – med alle dens fordommer og forutinntatte holdninger – minst to skritt foran Nordlie, men konklusjonen i etterkant er uansett påfallende lik fra by til by; slitasje. Oftest er det spillerne som ikke fikser det over tid. Selv i Start, hvor Nordlie hadde sine aller beste år, ble han nesten stående igjen helt alene. Til slutt skal hans få støttespillere bevisst blitt utelatt fra møteinnkallingen da flertallet skulle vedta at nok var nok.

Parallelt med alle avskjedene, er Tom Nordlie uansett en elsket og aktet mann blant folket.  Nordlie er en fyr det er lett å få sympati for og ha en god og løssluppen tone med, enten du er journalist eller sitter på rad to bak innbytterbenken på stadion. Med sin utagerende og verbale stil, har han også vært et takknemlig offer. Det siste er til stor del selvforskyldt, men som i tilfellene med FFKs manglende tråd, takt og tone – og NRKs pinlige idrettsgalla-manus – så er det bamsen fra Lillestrøm folk har gitt sin støtte.

Når man studerer Tom Nordlies karriere, er det likevel et par ting som står frem nå. 1) Med unntak av en cupfinale med LSK og en redningsaksjon på overtid i Stavanger, har kurven pekt nedover siden sølvet med Start i 2005 og den påfølgende Kniksen-prisen som årets trener. 2) Hans klubber havner nesten aldri midt på tabellen. Et liv forkortes ofte som følge av tøffe påkjenninger og store belastninger over tid; mon tro om ikke det kan gjelde et trenerliv også.

Til nå ser Nordlie-attesten slik ut:

1998-99: Først opprykk med Odd og så 7. plass i eliteserien.

2000-01: Nedrykk med Vålerenga etter kvaliktap mot Sogndal.

2002-03: To 3. plasser med Sandefjord, kvaliktap mot Brann og VIF.

2004-06: Opprykk med Start, sølv med Start og sparken i Start.

2006: Reddet Vikings plass i eliteserien. Byttet så jobb med Rösler.

2007-08: Cupmester med LSK, men får sparken året etterpå.

2008-09: Reddet Kongsvinger fra nedrykk, gikk til FFK høsten etterpå.

2009-10: Gikk ned med Fredrikstad, løst fra kontrakten 28. januar.

Det er ofte himmel eller helvete med Tom Nordlie, men akkurat i tilfellet Fredrikstad skal det sies at det var temmelig varmt  før han kom.

Hva synes du om FFKs ansettelse og avsettelse av Tom Nordlie?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1) “Med unntak av en cupfinale med LSK og en redningsaksjon på overtid i Stavanger, har kurven pekt nedover siden sølvet med Start i 2005 og den påfølgende Kniksen-prisen som årets trener.” – I tillegg til å redde et daværende fortapt Kongsvinger fra nedrykk til 2. Div, og ha mesteparten av æren for opprykk til Eliteserien året etter, og da med (i hovedsak) de samme spillerene… For meg er dette langt ifra en kurve som peker nedover!?!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom Nordlie er en kanontrener! Jeg har sett ham på nært hold og har selv såkalt “tung fotballfaglig kompetanse”. Nordlie sitter faktisk på nøkkelen til suksess. Problemet er at norske fotballspillere får sjokk når de oppdager hva som kreves for å heve et middels lag til et topplag. I en spillestyrt norsk klubbverdag er det da mye enklere for spillerne å råtte seg sammen for å kvitte seg med den kravstore treneren. Vitsene til Nordlie er like. Der er også metodene hans. Også behandlingen han får er skammelig! Dette burde vært Drillos naturlige arvtager. I mindre doser blir han kanskje tolerert?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig med Frank her, og opprykket til Kongsvinger burde i rettferdighetens navn stå på “attesten”. Det ser nesten ut som om punktene i attesten er formulert for å bakke opp en negativt vinklet artikkel. Sølvet med Start var en meget stor prestasjon.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fikk da ikke sparken i Lillestrøm heller, han trakk seg selv. Rett og slett en latterlig blogg. Nordlie har en tøfflederstil, men det gjør han ikke til en dårlig trener.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom N er en hedersmann. Hadde det ikke vært for han ville KIL havnet i 2div i fjor. Når han i tillegg førte de nesten helt inn til tippeligaen i år, så kan man si han hadde stor betydning for klubben. Problemet til Tom N er kanskje at han ikke klarer å si nei til fristende tilbud. Når han hadde reddet Viking burde han kanskje ha blitt der. Og nå det samme i Kongsvinger – Han gjorde det bra der, så ringer de fra Fredrikstad og han klarer ikke å si nei. Bare her blir det altså 2 ekstra klubber på cv`n.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom Nordlie var elsket i Stavanger og det ble “landesorg” i byen da han etter å ha reddet Viking fra nedrykk valgte å dra østover igjen.
Jeg deltok før jul på et ledelsesseminar hvor Tom Nordlie var en av foredragsholderne. Selv om jeg alltid har likt denne tøffe “bamsen” fikk jeg enda mer sympati for ham når han fortalte om sitt liv – som nok har vært tøffere enn for folk flest.
Det heter at dårlig ledere ansetter folk som er dårligere enn dem selv mens gode ledere ansetter folk som er minst like gode som dem selv – og det har kanskje vært tilfellet med Tom Nordlie? Kanskje det er de dårlige lederne i noen av våre fotballklubber som har funnet ut at de ikke kan samarbeide med en faglig dyktig sterk trener som har meninger om det han driver med og som har “guts” til å si det?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Få han til RBK og Tr.h. snarest :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At det var varm i FFK når tom kom dit er nok sant, tilogmed nærmere ett helvete mener nå jeg… det værste i saken er ulvene(pressen) og at spilllernes trenings nivå er å ligne bed det de har på ett bedriftslag får de jo stå for selv… lav moral hjelper jo heller ikke… så kom tom, med en merritliste og en trenerkompetanse som få trenere har i norge idag.. spillernenes ansvar er å gjøre hva treneren sier…trenerens ansvae er å få gutta til å utføre den jobben de skal gjøre på banen… og virker ikke det pga spillernes treningsmoral er det mye lettere å skylde på treneren…i denne saken her er det ihvertfall spillernes ansvar og skyld til at tom måtte forlate FFK… trur neppe slike spillere er mye verd på børsen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nordlie er uten tvil en meget krevende mann, noe som tydeligvis har lett for å falle norske “toppspillere” tungt for brystet. Mannen er uten tvil en meget dyktig fotballtrener, og jeg er helt overbevist om at mannen har mange gode år, og kanskje gode/mindre gode klubber, igjen å trene. Spørsmålet er: Hvorfor holder ikke folk ut med TN over lengre tid? Svaret, tror jeg, som jeg har antydet over her er at norske spillere ikke takler å bli satt krav til over en lengre periode, derfor: Tom Nordlie for Norge! En trener med et så åpenbart godt fotballhode, men med en så krevende stil at spillere ikke orker ham over lengre tid må da være perfekt for et landslag, der møtes prestasjonsgruppen ca. 10 ganger i året, istedenfor å være i samme garderobe og treningsfelt 200 ganger pr. år. Dette må være med å minske slitasjen TN har på spillergruppa, samtidig som TN`s evner til å få til tider meget sterke resultater ut av gråstein (les Kongsvinger), ville kunne hatt en meget god innvirkning på vårt hjemmesittende landslag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Latterlig blogg!
TN ruler!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom fortjener MYE mer enn hva dette innlegget representerer, selv om noe er riktig.
Enig med Mølby, på tide at såkalte norske fotball proffer med millionlønn begynner å prestere – forbanna sytegjeng… Hvilken andre klubber kan holde på slik? Se til utlandet, vi har så uendelig mye å LÆRE!!!
Får inderlig håpe at det nye styret får feid alle kriker og kroker slik at FFK’s judas(er) blir med på søppellasset.
Håper Tom nå velger en klubb hvor han kan få vist litt kontinuitet over tid = resultater.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det et omdømme som er skadet er det FFK sitt. Utrolig elendig å gi en trener sparken etter 5 mnd. Hva har egentlig forandret seg, siden han ikke får gå kontraktstiden ut. Trodde de at TN var en garantist mot nedrykk! Rart å skylde på økonomi også. Har de ikke bedre oversikt enn at vurderingen forandrer seg så radikalt på 5 mnd. Og etterlønn er jo den dårligste måten å bruke penger på. Den nye treneren skal jo også ha litt…. Snakker om å kaste penger ut av vinduet. Og det er jo en dårlig ide for en klubb som sliter økonomisk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

LSK, FFK og VIF fikk han vel ingen skikk på, men Viking, Start og KIL hevet seg vel betydelig med ham som trener. Det er ikke alle lag som takler lederstilen hans, men det kan vel handle vel så mye om innstillingene til de personene som er der fra før både av spillere og trenere.

Tom Nordli har masse mer å gi som trener og jeg håper vi snart igjen får se ham lede et lag på øverste nivå.

Hva om han kunne trent et lag med skikkelig ressurser som f.eks. RBK. Det ville vært spennede å se hvilke resultater RBK ville fått med ham som hovedtrener.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mølby traff nok der spikeren midt på hodet ja.
PS: slår du fortsatt like gode lissepassninger, som du gjorde i hina hårda dager.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom Nordli er både en fargeklatt og en dyktig trener. Er enig med Lars i at han nok burde tenkt seg om mer enn en gang før han sa ja takk til FFK. Selv for han måtte det være deilig å kunne nyte et opprykk med Kongsvinger, uten bekymringer om hvor han skal være trener neste sesong. Selv om et fristende tilbud lokker, er det lov å sjekke litt om FFK sin økonomiske situasjon. Det var vel ikke noen overraskelse at det var visse problemer.. tror det var skrevet noen sider om det allerede før han sa ja. Så det er nok slik at han ikke klarer å takke nei til en utfordring bare den er stor nok. Jeg liker dårlig pressens behandling av Tom N og hans familie. Den er under enhver kritikk! Heretter er Tom Nordli innlemmet i klubben: IKKE MOBB KAMERATEN MIN!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva er det med Tom Norli? Merittlisten hans er vel bedre enn de fleste andre trenere kan vise til? Likevel får han stort sett sparken i alle klubber han har vært! Kan det skyldes inkompetente sportslige ledere og styrer? Ingen kan si at de ikke kjenner til Tom Norli og hans stil når de faktisk forhandler frem kontrakter som de siden ønsker å gå i fra. Håper Tom Norli finner en klubb som verdsetter hans kompetanse og væremåte.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

La Nordlie overta landslaget. Da blir det fart på Norge igjen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom Nordlie til RBK tror jeg ville vært en knall suksess. De har mye midler, de vil satse på en som kan lede de i mange år, de er også det laget som er klart best fysisk og orker mest, de trener hardere og trenger en mann som får inn den mentale biten. Det finnes ingen tippeliga trener som er bedre på det mentale enn Tom Nordlie. Han er nok flinkest til å motivere spillere som er langt nede, men kunne derfor vært meget artig å se han lede den mentale delen i høyt flyvende RBK hoder. Digger deg Tom, synd du måtte dra fra oss i Sandefjord til de forbannete glad kristne jævlene i sør. Hadde du blitt hos oss hadde vi vært en topp 3 kandidat i tippeligaen nå.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hmmm, hva kan man si. Dersom man ser bilder av TN, så ser han ikke særlig gløgg ut… fyren må jo være litt gorilla siden han roter seg oppi så mange fadeser…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

BARE SÅ DET ER NEVNT…..
Fredrikstad hadde et snitt på 0,8 poeng før Nordlie ble ansatt. Med Nordlie som trener tok Fredrikstad 1,5 poeng i snitt!!!
Kritikerne fokuserer på at FFK datt på tabellen etter at Nordlie ble ansatt, men faktum er uansett at laget ble vesentlig vanskeligere å slå etter at Nordlies inntreden. At alle bunnlagene i samme periode begynte å ta poeng kan ikke Nordlie klandres for…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I Kongsvinger viste Nordli sin klasse som trener. Han henta laget fra bunnen av adeccoligaen, reddet plassen og overlot et lag på toppen av adeccoligaen et år etter. Jeg har en mistanke om at VG sine journalister ikke får med seg dette fordi deres kunnskap , lyst og evne til å følge med på Adeccoligaen er svært mangelfull.

Når det skrives at Nordli er bedre på media enn fotball, vil jeg påstå at det er mer av det motsatte. Når Nordli får jobbe i fred, uten at media jakter på han som en gjeng hyener, får Nordli frem resultater.

Litt kunnskap er å foretrekke før man uttaler seg, kjære blogger!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

nordlie må skjerpa seg nå, han har fått sparken i alle klubber han har trent, då er det noe gale med nordlie ikke alle klubbene. han må forandre på lederstilen sin. lykke til videre nordlie..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Når man studerer Tom Nordlies karriere, er det likevel et par ting som står frem nå. 1) Med unntak av en cupfinale med LSK og en redningsaksjon på overtid i Stavanger, har kurven pekt nedover siden sølvet med Start i 2005 og den påfølgende Kniksen-prisen som årets trener.”

Det er klart at hvis man tar vekk alt det positive sitter man bare igjen med negative ting! Snakk om å lete etter negativ vinkling…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bodø by trng en mann som Nordlie!! Få han hit å send ingebrigtsen tebake te Bartebyen. Vært artig å sett ka Runar Berg kunne gjort med en Nordlie som trener. At Glimt hadde rykket rett opp e nok garantert

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det som er så synd med denne saken er at Tom ender opp i NRK igjen. Der blir han sittende å synse og mene og alle fryder seg. Betalt kommer han også til å få selv om han har allerede lønn langt frem i 2020
Jeg mener helt klart at idretten ikke har bruk for personer som dette. Han er ikke noe forbilde – og later ikke til å ha respekt for enkeltindividet. Lederrollen er noe annet enn en bølle som skal skvise den siste dråpen ut av sitronen. En leder skal få det beste ut av mannskapet sitt og bygge stolthet. Så langt har Nordlie bygget sin egen Bankkonto og skapt seg selv et svært dårlig ettermæle. Dette har han helt klart ordnet selv.

Jeg synes synd på familien til Tom. Ta en lang ferie Tom og hold deg unna TV ruten, det du står for er gått ut på dato (Da mener jeg måten å håntere mennesker på) så får du jobbe med den delen og kanskje er du tilbake en dag og får suksess. Alle fortjener en ny sjanse – men da må må du ta deg skikkelig i nakken.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

mange mener mye om ting de ikke vet stort om. tom sa ikke opp i kil. han hadde ikke kontrakt til lenger enn desember 2009, og kil hadde ikke penger til ny kontrakt. ffk, desperate som de er, handler raskt og ansetter tom. men det hjelper ikke når spillerne i ffk heller vil gå på bar.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tom Nordli er svært profesjonell når han uttaler seg i media, han tråkker ikke på andre – i motsetning til hva Jan sier.
Jeg har hørt trener som har jobbet med han og bekrefter det mange sier her at spillere ikke alltid takler å bli satt krav til.
Virker svært ydmyk, tror nok likevel han er knalltøff – men gir et svært solid inntrykk.
Hvis ikke en tren for Eliteserien skal være knalltøff – forstår jeg ingenting. Han skal greie å heve de beste spillerne i Norge sine prestasjoner. Da trengs det å kunne utfordre andre og ikke kun klappe på skulderen.
Lykke til – Tom Nordli!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lurer på om hvor godt Jan kjenner Tom…?
Hvis du i det hele tatt gjør det virker det som om det er som en spiller med dårlig holdning. Se på internasjonal fotball, der er det fa… ikke noe kjære mor som mange av de norske spillerne er vant til. Hør bare på hva de norske proffene alltid har sagt – det er et helt annet nivå! Tror ikke de bare mener matchene…

Se blant annet hva han prøvde å få til av fysisk grunntrening i LSK da han så hvor elendig trente de gutta var, selv om han måtte bruke lang tid og mye resurser… LSK satsa på Fjøra og FFK på en gjeng med såkalte toppidrettsfolk med en høylytt bjellesau ;-)
Stå på Tom!

PS: Se på resultatene og strukturen i de klubbene han har forlatt…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Den ene dagen retter Tom Nordlie en kritisk pekefinger mot pressen. Noen dager senere er han på God Kveld Norge med konen og snakker samliv. Mediahore.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Håper FFK henter han tilbake….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00