av Espen Solbakken | mars 30, 2010  

58 % uttelling etter 10 % av kampene – the story so far

Aalesund leder eliteserien,  og påsken er ikke gul men oransje. Kjetil Rekdal har inntatt toppen etter 10 prosent av serien med det han mener er seriens beste keeper og gjennom å score på over 50 prosent av målsjansene.

Aalesund tar påske på toppen

Aalesund tar påske på toppen

Sjanseuttellingen er en av grunnene til at AaFK ligger i toppen og nykommerne Kongsvinger og Hønefoss i bunnen. Med Tor Hogne Aarøy på som fremste angrepsvåpen, er det også oppsiktsvekkende at fem av syv AaFK-mål til nå har kommet etter kontring.

Nestjumbo KIL har faktisk også skapt brukbart med sjanser (9), men bare scoret ett (11 % uttelling), mens Hønefoss ennå ikke har scoret (0 %) og faktisk bare skapt fem målsjanser på 270 minutter. Fotball handler om å få betalt og lønn for strevet. Sandefjord følte seg sikkert snytt i Bergen, men har faktisk puttet på fem av seks sjanser til nå i år. Effektiviteten holdt laget oppe i fjor, men man kan neppe regne med å opprettholde 83 prosents sjanseuttellingen resten av sesongen.

Uttellingen er bare en av mange (for tidlige?) konklusjoner man kan trekke etter tre runder. Fotballbloggen har dog ventet noe lenger enn TV2, som i innledningen av årets første Fotballekstra hauset opp Magnus Myklebust som en lysende stjerne etter årets første eliteseriemål. Det var tydelig at ventetiden hadde tatt på rettighetsinnehaveren. Man trengte noe håndfast, og grep den første scoringen begjærlig og gjennomanalyserte både mann og ball.

Etter Myklebusts fulltreffer, har det kommet ytterligere 71 mål. Og klart flest til hjemmelagene. Bare fire av 24 kamper har endt med bortseier på mixen av potetjorder og kunstgress. Det har generelt vært mye snakk om baner og seriestartdato, og diskusjonen rundt antall lag vil også  øke i omfang hvis ikke Hønefoss og KIL viser seg plassen verdig med å knipe noen poeng snart. I 5. serierunde er det uansett nødt til å skje – da møtes bunnproppene. Det ender vel kanskje som internkampen mellom A- og B-laget til Hønefoss før vinteren; 0-0?

Det er midt på dagens tabell at vi finner årets tippede serievinner. Rosenborg har ikke kommet i gang, men Erik Hamrén har likevel uttrykt selvtillit Norge rundt gjennom å vinne snøballkrigen hos erkerival Molde og beskrevet VIF-trener Martin Andresen som urutinert. Det siste lynangrepet kom etter at Martin mente RBK bare måket ballen på måfå opp i Ullevaal-åkeren. Kan dette bli sesongen hvor eliteserietrenerne etterfølger Sir Alex & Co og bedriver diverse mindgames for å sette ut motstanderen.

Litt ekstra krydder kan behøves i et år hvor eliteserien skal konkurrere med høykvalitativ VM-fotball og Premier League på ny plattform. Det har vært kaldt, men 2400 tilskuere på Kongsvingers første hjemmekamp i eliteserien på over ti år var ille. Likeens 12000 i Bergen etter 54 på rad med over 15000 på Brann Stadion. LSK herjer hjemme, men trekker bare halvfull stadion. På Lerkendal skriker tomme seterader mot deg, likeens i Stavanger selv om motstanderen heter Brann. Hvor er Fredrikstads fulle hus når man trenger dem?

Kunst- eller naturgress, kulde eller varme? Fotballen har faktisk ikke vært så gal. Glem Vålerenga-Rosenborg, den er ikke representativ for “the story so far”. Det er mange som har vist seg frem, og jeg har våget meg på et Espens XI (selvsagt også altfor tidlig) etter at tre av tredvde runder er spilt (4-4-2):

Anders Lindegaard (bør til VM med Danmark)

Karim Essediri (ny assistkonge på Åråsen)

Clarence Goodson (møter Rooney i Sør-Afrika)

Frode Kippe (header inn mål uten å hoppe opp)

Mikael Dorsin (alltid solid, få utfordrere her)

Nosa Igiebor (neste Nigeria-eksport ut av Norge)

Pontus Farnerud (langt mellom feilpasningene)

Kristofer Hæstad (jordfreser med nyvunnen ballfølelse)

Jo Inge Berget (venstreving med herlig teknikk)

Mohammed Abdellaoue (gir Klanen ny tro)

Peter Kovacs (har alltid scoret, nå også blitt servitør)

Benk: Lars Hirschfeld, Daniel Arnefjord, Christian Bolaños, Vadim Demidov, Bentley, Andreas Ulland Andersen og Tor Hogne Aarøy.

PS! Dette laget er nesten like godt som Any Given Sunday-gjengen på VG Netts managerspill. Etter en elendig start, peker kurven bare en vei. Klatret over 5000 plasser forrige runde og ser bare oppover…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

hvem bryr seg egentlig om tabellen etter 3 runder?! å bassere dette på statistikk fra 3(!) serierunder blir jo bare latterlig. både statistikken og tabellen kommer garantert til å endre seg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

AaFK har imponert meg denne sesongen :)

Men som Marius skriver så er det litt tidlig å komme med for bastante uttalelser ennå…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er vel på mange måter en litt feil tittel på bloggen, da det ikke er sagt spesielt mye mer om hvorfor AaFK leder serien etter tre runder.

Jeg har i forkant og etterkant skrevet noen ord selv om AaFKs prestasjoner så langt i serien.

Ellers ett kjekt innlegg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

‘Mindgames’ er noe som Sir Alex og de andre bedriver -før- kampene.

At Hamrén uttaler det ene og andre om Molde og Andresen (osv..) etter kampen er ferdigspilt må enten kalles noe annet, eller så har noen misforstått poenget med ‘mindgames’.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er alltid morsomt med statistikk, om ikke for annet enn å vise at vi er virkelige fotballfans. (Tror vi har litt å lære av amerikanerne der)

Det jeg derimot reagerer litt på er at du har Essediri og Nosa med i laget ditt. Kommer det til å bli endret etter hver kamp Hønefoss spiller i år, eller aner jeg en liten kanarifugl? :)

Når sant skal sies, så hadde jeg nok hatt med fire-fem Rosenborg-spillere før jeg hadde blitt flau.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du glemmer dog en viktig ting…Ålesund har tross alt “fått” en seier av dommeren i kampen mot Stabæk.

Som både analyser og Rekdal innrømmet, slapp Ålesund her unna Nannskogs scoring, og en straffe i mot.

Slikt har mye å si når det skal telles opp etter bare 3 runder-

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bare Ålesund vinner over Molde er det helt i orden
Hilsen en som kommer fra der Romsdalen slutter med andre ord der elva går ut i Romsdalsfjorden,

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Endelig har ÅFK “fått” noe av dommeren.
Men vi har ventet lenge….
De aller fleste dommere kommer til Ålesund for for å demonstre for hele verden hvor upartisk og rettferdig de skal dømme “nybegynneren ÅFK”. Derfor har de som regel dømt 60 % til fordel bortelaget. Dette tør de aldri på Lerkendal eller Brann stadion.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00