av Espen Solbakken | april 8, 2010  

Europeiske allierte knuser engelsk herredømme

For første gang på syv sesonger står England uten et semifinalelag i Champions League. Dominansen er brutt ved et felles europeisk angrep – ledet av en liten argentinsk hærfører og supplert med fotsoldater fra Frankrike, Tyskland, Spania og Italia.

Semfinalelagene er fra Tyskand, Spania, Italia og Frankrike.

Semfinalelagene er fra Tyskand, Spania, Italia og Frankrike.

De avgjørende rundene i Champions League har de siste sesongene vært en lekeplass for de fire store fra Premier League. De fem siste finalene har inneholdt minst ett lag fra Premier League, de tre siste årene har man opptatt tre av fire semifinaleplasser, og i alle sesonger siden 2003/04 har man vært representert i semifinalen. Det skjer ikke i år.

Sammen har Manchester United, Chelsea, Arsenal og Liverpool dominert Champions League siden årtusenskiftet. Det har hovedsakelig bare vært Barcelona og AC Milan i mot når det har kommet til finalene, men i år er det engelske hegemoniet brutt. I stedet består semifinalelagene av klubber fra Spania, Italia, Frankrike og Tyskland – helt sikkert i takt med Michel Platinis ønske om å spre lykken, men ikke mindre bekymringsfullt for de engelske klubbene av den grunn.

Jeg vil si at både Manchester United, Chelsea – og ikke minst Liverpool – har vist frem en svakere mesterliga-utgave denne sesongen enn de siste årene. Arsenal har levert til godkjent pluss, men var rett og slett sjanseløs i møtet mot verdens beste fotballspiller.

Manchester Uniteds bane ble det defensive. Man kom unna med det mot Milan forrige runde da Wayne Rooney sørget for at de to målene man slapp inn på San Siro ikke fikk konsekvenser. Da man så fortsatte med å slippe inn to mål både borte og hjemme mot Bayern München, ble avansement for vanskelig selv for United. I fjor slapp laget inn åtte mål i løpet av hele Champions League-kampanjen (tapte finalen). Denne sesongen ble det 12, og da teller antall kamper bare frem til kvartfinalespillet.

Chelsea møtte sin egen fortid i Jose Mourinho, og portugiseren beviste over to kamper at londonerne ikke er blitt så mye bedre siden han selv var der. Inter-manageren bygget selv opp store deler av laget som fremdeles spiller på Stamford Bridge, og trykket forutsigbart nok på de riktige taktikk-knappene slik at eks-klubben ble tilskuer resten av turneringen.

Arsenal har imponert meg i år, men ble tynne og skaderammet inn mot Camp Nou-returen, men ble utspilt i 70 av 90 minutter på hjemmebane også. Du kan gjerne si at det skjedde på grunn av Messi alene, men de hadde heller ikke noe motmiddel mot Xavis pasningssikkerhet som nådde imponerende 95 prosent i de to kvartfinalene lagene imellom. Fintspillende Arsenal hadde ikke destruktiv lyst eller evne til å nøytralisere Messi lenger unna farlig område, og de baserte sin game-plan vel mye på egen fortreffelighet denne gang.

Hva så med Europa-eksperten Liverpool? De slapp inn så mange mål på overtid i gruppespillet mot både Lyon og Fiorentina at de til slutt var langt unna avansement, en prestasjon som står i stil med hva laget har levert i Premier League i år. Ironisk nok er et underpresterende Liverpool og Chelsea-nabo Fulham nå Englands siste håp i europeisk klubbfotball denne sesongen, om enn i den langt mindre attraktive Europa League.

Europa har lenge uglesett Premier League som en finansiell bølle, og kontinentale fotballtilhengere ønsker sceneskiftet hjertelig velkommen.

Det er små marginer og sammensatte årsaker til at engelske lag nå står utenfor det beste selskapet.  Spørsmålet er om Premier League ikke holder kvaliteten fra tidligere på 2000-tallet? Både United og Chelsea må føle at forspranget de har hatt er spist opp av motstandere fra “overseas”, og at de denne gang ble overrumplet av taktisk gode managere i Louis van Gaal og José Mourinho. I Liverpool blir fraværet sannsynligvis av lenger art ettersom både de sportslige og økonomiske problemene stikker dypere enn et isolert kampresultat. Arsenals exit handler mest om en fantastisk motstander. De møtte rett og slett det eneste briljante laget i årets Champions League.

Hva mener du er årsaken til at den engelske dominansen er brutt?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg mener dette er en litt rask konklusjon. Hvis ingen engelske lag kommer til semi’n de neste to årene, vil en slik analyse være mer relevant.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er enig i at nivået kanskje har senket seg noe blant “the Big Four” utifra det man har sett i Premier League denne sesongen, men det er ikke så ille som mange skal ha det til. CL er og vil alltid være, etter min oppfatning, mye basert på tilfeldigheter og flaks, iallefall når det kommer til utslagsrundene. Et eksempel er allerede fra igår hvor Manchester er flere hakk kvassere enn Bayern langt ute i kampen, fram til store, lille Fabio utrolig nok pådrar seg sitt andre klumsete gule kort.

Jeg utelukker iallefall ikke at vi får se engelske lag i semifinalene (eller finalen) neste år, atter en gang. Etter mitt syn var det bare et spørsmål om tid før vi fikk se en CL-semi uten dem. Både spansk, italiensk, tysk og fransk liga er helt der oppe fortiden.

Heia barca!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når du teller opp antall baklengs for Manchester United sine kamper så bør du kanskje også ta i betraktning att de har hatt store skadeproblemer i forsvaret denne sesongen også…

Er enig med Erik om att det er litt tidlig å dra en konklusjon etter en CL sesong uten engelske lag i semi’n

mvh Egil

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Se på historien, italiensk fotball har dominert. Italiensk og spansk fotball er best, særlig på individuell kvalitet. Engelsk fotball hadde en liten bølge på 2000-tallet, men den er over. Tror det blir investert i kontinentale storklubber fremover. Engelske klubber har levd over evne nå, men de har fått kortsiktige gevinster. De mest profilerte spillerne vil fremover spille i Italia eller Spania.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

UFLAKS, UFLAKS, UFLAKS

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det har vært marginale forskjeller på de engelske lagene og dem andre de siste årene, skjønt hvor engelsk dem er kan diskuteres.
Tre av de fire store har profitert på god organisering og utrettelig jobbing, krydret med noen gode enkeltspiller. Dette hadde vært mislikt blant anglofile nordmenn hvis det var snakk om italiensk fotball.
Jeg er helt enig med innlegget over, italiensk og spansk fotball har i stor grad dominert fotballen historisk sett.For å statuere et eksempel: 15 år tilbake i tid så man knapt et frisparkmål i Premier League!
Ikke misforstå meg, jeg elsker Premier League, men misliker blåøyde anglofile nordmenn som tror ingen andre kan trille ball.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Ironisk nok er et underpresenterende Liverpool og Chelsea-nabo Fulham nå Englands siste håp i europeisk klubbfotball denne sesongen…”

Liverpool spiller hjemme mot benfica i kveld. Og har ironisk nok det største sjansen av alle engelske lag til å vinne noe i europa i år. Ettersom sesongen har vært så veldig dårlig.

Greit å være litt informert før du skriver som du har all verdens peiling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For raskt å dra konklusjon nå om PL er blitt dårligere
Dessuten har nok den Internasjonale fotballen fått litt mer muskler også

Er du Arsenal fan?
Høres ut som det…de har gjort det ok i CL i år men ærlig talt ville de ryket mot de andre semifinale lagene også, så bare tilfeldig at det ble Barca som slo de

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har du sett kampene der de engelske lagene ble slått ut?
Ja, uflaks, dårlig dømte kamper, straffesparkene som ikke ble gitt,og seff noen lag som ikke var bra nok..
United sløste bort en komfortabel 3-0 ledelse, Arsenal var dessverre ikke bra nok mot Barca, Liverpool er ikke i nærheten av det de var i fjor eller de siste 3 årene. Chelsea slet med dommeravgjørelser, Øverbø og nå sist mot Inter der de skulle få noen straffer.
Garanterer at de engelske lagene når lengre neste år. Synd at pokalen ikke blir tatt med hjem til England.
På turneringer kan alt skje, Lyon, Bayern i semien? Inter overrasket mens Barca er alltid favoritt. Tilfeldigheter, en feil, en person kan avgjøre 180 minutter. Om det er dommer eller en spiller, har ingenting å si.
Barcelona har virkelig fått det til, men uten Messi ville de vært ute for lenge siden.
Manu uten Rooney, ser hvordan det går.
Lurer på når Uefa vil ta i bruk videodømming. Fiorentina og Chelsea ute pga dommerfeil, toppkamper blir overskygget av dårlig dommeravgjørelser, det er utrolig bittert å se laget ditt gå ut av turneringen pga dommeren.
Uefa dømmer spillere i ettertid, kan ikke de se på avgjørende situasjoner da samtidig med en gang? De har penger til utstyr, ressurser, skulle gjerne sett annulleringer av offsidemål, dømt straffespark, hevet mål pga feildømt straffe umiddelbart. Kanskje det blir kjedelig å vente til beslutting etter en situasjon, men det blir i hvertfall rettfedig og blir mere fair play.
Tilbake til hovedsaken, vil garantert se engelske lag i neste sesongens Champions league. Europacuppen derimot, 2 engelske lag kjemper for semien, fulham og pool, hvis ikke jeg tar helt feil.
Skal prøve å ikke være så engasjert i neste mesteriga turneringen, hvis ikke dommerne og Uefa skjerper seg enormt. Bruk av videodømming, evt bruk linjedommere på hver side,bak mål osv, more eyes can see more!

Husk helgens storkamp! To straffespark som ikke ble gitt, to mål ble godkjent som aldri skulle vært godkjent. Det gikk opp i opp,resultatet er rettferdig, men kunne alt gått mot det ene laget!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Synes jo det er pussig hvordan du i fjor hauset opp england til verdens beste liga og det var liksom ikke måte på hvor mye bedre engelsk fotball var resten av verden, for så nå å dempe det litt, dog ikke mye. Hvis alt er så svart hvitt som du i fjor skrev må du jo i år skrive at det er en total katastrofe for england, og at englands liga er den 4. beste i europa. (Ikke at jeg mener det, bare seter spørsmålstegn ved den logiske konsistensen i bloggen).

Alt er ikke svart, alt er ikke hvitt. CL er ikke preget av dominans, det er tilfeldigheter og ‘flaks’ kombinert med dyktighet i de avgjørende situasjonene, samt hjemme/borte fordel. Det er jo ikke til å stikke under en stol at engelske lag har vært, og til dels fremdeles er svært heldige med hjemme/borte trekning og hvilke lag man trekker. Som regel. Uten at det skal bli fortolket feil. Er lov å ha flaks.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Haha dårlig innlegg Manutd hadde uflaks det er ikke alltid det skal være engelsk dominans selvom jeg gråt og var skuffet at vi United gikk ut det er bra at andre nasjoner kommer også jeg er den største United fanen nå håper jeg virkelig LYon vinner CL

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For noen år siden så var man ikke i nærheten av å vinne Premier League med et par tap i bagasjen. I år taper alle lagene altfor mye, noe som gjør ligaen mer spennende enn på lenge, men det kan se ut som det også tyder på at lagene der har mistet litt kvalitet i forhold til resten av Europa.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

At engelske lag ikke er i semien i år er et resultat av tilfeldigheter. Hadde ikke Rafael klønet til seg Rødt igår ville Man U sannsyneligvis vært i Semien.

Arsenal trekker FC Barcelona. To fint spillende lag. Det lå i kortene at Barca skulle dra den i land. Hadde Arsenal trukket f.eks Bordaux, kunne de ha vært i semien. I gjennom tilfeldighet.

Så Chelsea, kombinasjonen maskineri mot maskineri fungerer dårlig. Chelsea spilte bra på bortebane, men ble satt ut av spill på hjemmebane. Jevne kamper der Inter går videre på marginer.

Liverpool har falt i nivå.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Europeisk cupfotball har da alltid vært eid av sydeuropeerne… eal med ni titler og milan syv, mens liverpool er eneste engelske med mer enn 2 titler på 5. Se også gjerne på antallet engelske uefacuptitler… der er det ikke mye å hente frem.

Engelske lag har dominert de siste årene ene og alene på grunn av økonomiske muskler… Lierpool kjenner dette nå, og det kan godt være det får følger for andre lag også fremover… i hvertfall om Platini får det som han vil!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg forstår at Ferguson irriterer mange som ikke er United-supportere, og at av en eller annen grunn så er det obligatorisk for supportere av andre engelske lag å hate United, men vi må vel være ærlige nok til å si at United var uheldige her. De var klart best i begge kamper, i Tyskland var Bayern heldige som fikk 2 på slutten, og kampen i Manchester fikk vel et rettferdig resultat kampmessig. Synes på ingen måte at United leverte en svak forestilling her, det var bare marginer som ikke gikk som de skulle, og Bayern har et sterkt lag.

Når det gjelder Arsenal har de gjort det godt, og ble rett og slett slått av et bedre lag. Arsenal og Barca har en litt lik mentalitet når det gjelder fotball-stil, og ingenting er vanskeligere enn å spille mot et lag som har samme “metode” som deg selv, og i tillegg har bedre spillere.

Chelsea har i årevis hatt en tendens til å “choke” i CL, og fulgte fint opp den tradisjonen i år, til stor glede fra Mourinho selvsagt. Inter har alltid hatt et sterkt lag som har hatt tendens til å under-prestere i CL, kanskje har de klart å snu den trenden i år.

I oppsummering er vel poenget mitt at jeg ikke synes engelske lag har blitt dårligere, og at PL fortsatt er dominerende rent talent-messig. Liverpool er unntaket, og vi vet alle hvorfor de har falt av lasset.

Når det gjelder økonomiske bøller er det litt pussig at man ser på PL, og ikke Real Madrid?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg kan være enig i konklusjonen din, england tok et stort skritt forran mange andre lag sesongen 2003, siden det har de vært “suverene”. Men fotball er ikke akkurat rakettforsking, nå som Chelsea har vært så å si uten spillerkjøp noen sesonger, ManUtd har sett at deres største stjerne dro til fordel for Real og Liverpool som ikke akkurat har vært heldige med deres signeringer hvor mye har gått i vasken i siste sekund, litt OT men, det at Alonso drar og det at Ronaldo drar har jo selvfølgelig en påvirkning. man ser jo fort åssen det hadde gått hvis noen ekstremt rike hadde robbet Lionel Messi fra Barca. Klubbene har selvfølgelig fått spillere inn til klubben, og fotball i dag handler stort sett kun om hvilke signeringer man gjør. Rooney f.eks var jo en spiller alle de engelske klubbene ville skaffe når han var yngre, det at han endte i ManUtd er litt tilfeldig det og. Samme med Drogba som fort kunne vært i Arsenal. osvosvosvosv, det er nettopp alltid så jevnt, på banen som utenfor.

Litt tilfeldig globalisering har gjort at stjerner plutselig ønsker seg til andre internasjonale klubber, ser du på Bayern er dette en klubb som har vært relativt heldige med å anskaffe seg Robben, som er en fantastisk spiller, men bare trengte å dra fra Real. Samme gjelder forsåvidt Sneijder. Dette har gjort at klubbene har blitt litt som “før i tida” hvor det egentlig ikke var noen fasit på hvilket land fotballkarrieren skulle spilles i for det var så mye bra. Jose Mourinho har jo tatt med seg litt av den engelske fotball kulturen til Italia, van der Goal har alltid vært en ringrev. Jeg mener at det har vært litt tilfeldig dette, hadde for.eks Klinsman fortsatt i Bayern, hadde neppe Ribery blitt, eller Robben kommet. Barca har alltid vært der oppe,

ManUtd vant bare 1-0 sammenlagt med et langskudd fra Scholes i semifinalen for to år tilbake, og de vant på ekstrastraffer mot Chelsea, hadde ikke turnerningen vært ulitelig gjevn hadde det ikke vært ordentlig CL, da hadde jo foransfavoritten “alltid vunnet”.

Liverpool har kanskje en dyster fremtid forran seg men ManCity kommer nok til å kreve god innsats i mesterligaen til neste år(om 4plass) og dette er selvfølgelig deres langsiktige mål. synes allikevel det er for tidlig å avskrive engelsk fotball når man møter sin tidligere trener(Inter), verdens mest formsterke lag for tida(Barca) og litt skummelt heldige(Bayern). For ikke å snakke om at Lyon har hatt en “på papiret” lett vei til semifinalen, så trekninga har også noe å si her. Må jo nevne at Arsenal har jo mistet gode spillere til City som ikke var kvalifisert til CL, men hvem veit åssen det hadde gått hvis de var, kommer de til CL neste år kan det bli spennende, de har tross alt rutinerte og sultne spillere helt der oppe som ønsker å vinne for alt i verden. Synes også at de engelske klubbene har vært ekstremt uheldige med sine skader i år, det har vært mye som har avgjort dette. Fotballen er rund, alt kan skje, alt du trenger er å treffe innenfor stengene noen ganger så tar tilfeldighetenå avgjør resten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dersom vi ser litt mellom resultatene så ble Chelsea felt av to grove dommertabber, de skulle helt klart ha hatt 2 straffer på the Bridge. Og United blir felt av at en ung back opptrer urutinert og blir utvist. Hadde ikke det skjedd ville det ha blitt United Barca i finalen igjen, desverre med en knusende seier til Barca.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Som vanlig dømmer man nivået på hele ligaer ut i fra enkeltkamper i CL. Det blir bare for dumt.

For en gangs skyld går marginene mot de engelske lagene (sett bort i fra Chelseas exit i fjor) og da er de plutselig blitt så veldig mye dårligere.

Faktum er at det er svært jevnt mellom topplagene i de beste ligaene, og det har det vært i flere år selv om PL-lagene har prestert best på 2000-tallet.

Se på Fiorentina som helt klart hadde fortjent å slå ut Bayern i åttendelsfinalen. Er de blitt bedre enn de har vært de siste årene? Definivt ikke! De har skuffet veldig i år, og holdt seg rundt midten av tabellen i Serie A.

Liverpools prestasjoner i CL får stå som eksempel på at cup er cup, og at det ikke alltid er det beste laget som vinner kampen. Ingen kan oppriktig si at Liverpool var det beste laget i Europa i 2005, se hvordan de ble rundspilt av Milan i finalen.

Hilsen Interista

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00