av Espen Solbakken | april 13, 2010  

The heat is on

Glem Hønefoss og Kongsvinger, de var forventet å ligge i bunnen uansett – det er i Bergen, Stavanger og Molde man virkelig føler presset foran den 6. serierunden.

Det er press på Steinar Nilsen og Brann før bortekampen mot Rosenborg.

Det er press på Steinar Nilsen og Brann før bortekampen mot Rosenborg.

Alle de tre storhetene står med fire fattige poeng etter fem kamper, bare bunnproppene Hønefoss og KIL har færre. Kommer ikke trepoengeren denne midtuken, lukter det mer trøbbel og misnøye. Selv om Trond Amundsen tok sin KIL-hatt og gikk allerede denne uken, er fem kamper et tynt beslutningsgrunnlag både for supportere, styreledere og media til å felle en dom. Men når en tapsrekke kommer i sesongens første kamper blir motgangen ekstra synlig, kritikken ekstra hard og trykket ekstra stort.

Steinar Nilsen kunne nok tenkt seg en lettere reise enn Trondheim på kampdag 6 etter at Brann allerede har sluppet inn 13 mål, syv bare i løpet av de to siste matchene. Laget har ikke vært så lekk siden 2003 da man sto med 14 baklengs på første fem. – Et opprør er på vei, varslet BT-kommentator Knut Langeland denne uken, mens publikum forlengst har lagt styret for hat. Et sinna Bergen er ikke det letteste stedet å føle arbeidsro, og vreden vil bare vokse.

Åge Hareides Viking har vært ekstremt rammet av skader og suspensjoner til nå. At de skulle reise tomhendt fra serieleder Aalesund i helgen var ventet ettersom halve førstelaget satt igjen i Stavanger og borteformen mildt sagt var skjør fra før. Hjemme mot Tromsø bør sjansen til seier være større. Det er allerede ni poeng opp til toppen, og eks-landslagssjefen trenger tre poeng bare for å henge med midtsjiktet etter 20 prosent av spilt serie.

Molde hadde bare fem baklengs på like kamper i fjor – i år er det tallet steget til ti. Vegard Forren ser ikke lenger ut som en proffaktuell stopper, Mame Biram Diouf har reist og navnebror Pape Pate samt Makhtar Thioune ligger på behandlingsbordet sammen med Knut Olav Rindarøy og Emil Johansson. – Vi tåler ikke mer, sier Kjell Jonevret om skadene. MFK tåler neppe så mange flere tap heller, hvis de skal ha ambisjoner om å forsvare 2009-sølvet.

Branns tre neste: Rosenborg (b), Vålerenga (h), Strømsgodset (h).

Vikings tre neste: Tromsø (h), Hønefoss (b), Stabæk (h).

Moldes tre neste: Strømsgodset (h), Odd (b),  Tromsø (h).

Utfordringen for disse tre slow-starters blir å forbedre 1-1-3 fra de første  fem seriekampene, den statistikken holder kun til 24 poeng til slutt og er nedrykksskjema de luxe.

Den sportslige resepten på banen kan virke enkel: Brann må stenge igjen forsvaret og begynne poengfangsten borte. Viking og Molde må begge få skadde spillere tilbake i trening og kamp. Hvordan man takler presset og trykket utenfor banen er derimot vanskeligere å forutse, all den tid ingen av dem hadde forventet å ligge der…

Hvem tror du får trøbbel med å kjempe seg vekk fra bunnkamp?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

En bra gjennomgang av situasjonen, sett med objektive øyne.
Jeg tror Brann kommer til å ha størst trøbbel ved å komme seg bort fra nedrykkstriden. Laget henger ikke sammen. de har ledet de to siste kampene men faller helt sammen når motstanderen legger press på dem.
Tror dessverre at de kommer tilbake fra Trondheim uten poeng! Den som lever får se

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror at Viking som er saa sinnsykt rammet av skader vil slaa til skikkelig ut gjennom sesongen. De var store favoritter til aa gjoere det bra foer sesongstart. Har vaert rustet av at Sokolowski ikke har vaert paa banen, og Hareida har notert at midtbanen i enkelte kamper har vaert usynlig. Naa ser det ut som Sokolowski er tilbake til neste kamp naar de faar besoek av Tromsoe. Jeg har tro paa at det kan snu allerede ved neste kamp, men at det vil bli vanskelig aa ta igjen topplagene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Blir ikke spesielt imponert av Reasearchen her, desverre! Ofte kan det være lurt å se på hva disse lagene gjorde mot tilsvarende motstandere i fjor.

Ser man eksempelvis på Molde så finner man følgende:
Runde 1: Molde – Rosenborg 1-2. I fjor: 0-2
Runde 2: Sandefjord – Molde 3-1. I fjor: 1-1
Runde 3: Start – Molde 1-1. I fjor 2-2
Runde 4: Molde – Brann 3-2. I fjor: 5-2
Runde 5: Vålerenga – Molde 2-1. I fjor: 2-1

Poeng Molde 2010: 4
Poeng Molde 2009: 5

Målforskjell Molde 2010: 7-10
Målforskjell Molde 2009: 9-9

Ingen stor forskjell å spore med andre ord, Molde har tatt et poeng mindre. I tillegg har de slippet inn kun ett mål mer, og scoret to mål mindre, det forklarer poengtapet.

En annen differanse i forhold til de fleste av de kampene som er sammenlignet med, nå har Molde store skadeproblemer. I fjor var Molde heldig med lite skader. Kan vi se noen forskjell på årets Molde-lag kontra fjorårets?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

BRANN er nok det laget som vil slite mest i de tre neste rundene, forundrer meg ikke om de får 0 poeng.
Det som forundrer meg mest er hvor snille media, spesielt TV2, er mot Norges mest oppskrytte trener erm Steinar Nilsen. Her er det null press, men mot Martin Andreassen i fjor, fikk pepper runde etter runde så det holdt.
Hvorfor er Steinar Nilsen fredet?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Brann tapte både mot Molde og Viking, det gjør dem til det dårligste av de dårligste. 4-0 og 3-2 sier sitt. Ingen penger, lav kompetanse og spillere som VAR gode på starten av forgje tiår.
De overlever, men det er heller fordi Kongsvinger og Hønefoss er så dårlige som de er.

Tror viking som bare hadde 2 spillere som spilte der de gjorde i generalprøven mot start før seriestart mot Aalesund vil slå tilbake, få(kanskje ingen) vil score på Viking stadion i år. Når de begynne å vinne borte blir det alvor, for Rosenborg taper aldri borte.
Viking er neppe gode nok til gull uansett

Molde er uten sin stjernefirer fra fjoråret og når trioen Rindarøy, Diouf og ikke minst Thioune kommer tilbake hjulet i gang igjen, et problem Molde også har er keeperen som forsvant og aldri kom tilbake(dørum lillebakk).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva blir det neste fra Solbakken nå? At Gary Neville er verdens beste høyreback med sin enorme rutine?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00