av Espen Solbakken | april 30, 2010  

De merkelige finalene

Få hadde tippet Inter og Bayern München som finalelagene i Champions League. I Europa League  er overraskelsene enda større. Der møtes nummer 12 i Premier League og 10 i La Liga i finalen, snakk om å redde sesongen med et realt cupeventyr!

Før sesongen ville du fått godt odds-betalt for Fulham-Atletico i finalen.

Før sesongen ville du fått godt odds-betalt for Fulham-Atletico i finalen.

Hva sier det om de to europeiske klubbturneringene? I Champions League er det tross alt serielederne i to store fotballnasjoner som møtes. Jose Mourinho har slått ut eks-klubbene Chelsea og Barcelona – to selvsagte tips som finalelag i Madrid 22. mai. Bayern München har sendt Manchester United ut, en annen finalegjenganger de siste årene. Både Inter og Bayern er to gode lag, men først og fremst har de to gode managere.

Både Mourinho og van Gaal er ekte fotballcoacher, som vet hvordan man manøvrerer seg ut av trøbbel og videre i turneringen. Begge vet å utnytte at 90 spilte minutter i Champions League i realiteten bare er pause. Og de evner å skifte kurs underveis for å nå forgjettet land.  

Det er nettopp dette Rafa Benitez har vært så god til i Liverpool. Spanjolen har alltid vært bedre i europacupene enn i Premier League, men torsdag kveld var det slutt. Benitez har ikke lenger den kvaliteten i laget som tok klubben til to CL-finaler i 2005 og 2007 – og han ser ut til å mistet litt av grepet selv også.

Det er to middelhavsfarere som møtes i Hamburg den 12. mai. Europa League har vært en suksess som klubbturnering for de nest beste. Men med tanke på at også utslåtte lag fra Champions League kommer inn i cupspillet, føles det ikke en gang som det er de nest beste som er i finalen.

Atletico Madrid har noen gode spillere, spesielt offensivt, men har ikke prestert i en liga som er svært ujevn bak gigantene Barcelona og Real Madrid. Fulham har få stjerner, er lite spektakulære og har stort sett organisert seg til finalen. Roy Hodgson har terpet så mye struktur og defensiv organisering på feltet at selv norske klubbtrenere ville blitt forlegne.

Nå er londonerne i finalen som et slags Drillos i miniatyr. Mange vil si at Fulham ikke har gode nok spillere til å være i en finale, men Norge var heller ikke verdens nest beste landslag på 1990-tallet - selv om resultatene som FIFA-rankingen bygget på, viste nettopp det. - Atletico er favoritter, sier Hangeland. Ja, da vinner vel Fulham da – slik underdogen så ofte har gjort denne europacupsesongen.

Fulhams fremmarsj kan bane vei for Burnley (p.g.a. fair play) i neste års Europa League, men der går nok også grensen for hva som kan komme seg til en finale.

Hvorfor er det ikke de beste lagene som kommer til finalene? Eller er det nettopp det som har skjedd? Hva mener du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg syntes det er to gode lag som møtes i finalen. Jeg tror både Fulham og Atletico hele veien har satset på å komme lengst mulig i Europaligaen, og heller være i ingenmannsland i hjemlandet. De er klar over at cupene er deres eneste mulighet til å vinne noe. Begge lag har slått ut stormakter på veien til finalen. Fulham har slått ut Hamburd, Wolfsburg, Juventus og Shakhtar (vant i fjor). Atletico har kanskje hatt enda tøffere motstand, i Liverpool, Valencia, Sporting og Galatasaray. Tross alt er det et engelsk og spansk lag i finalen. Det er de to beste ligaene i verden, så selv om lagene ligger på 12. og 10. plass i hjemlandet, er de fullt på høyde med de beste i andre ligaer. Jeg gleder meg til finalen :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selvfølgelig er de best.!!! Hvis ikke så hadde de blitt slår ut. Det er veldig få som tror det beste laget er det som tapte underveis. Eller som en venn av meg sa: det er bare blant nordmenn man målerkvalitet etter navn og ikke blant prestasjonen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fulham og Atletico har ingenting i en Europa League-finale å gjøre.

Hvorfor sender man de tre-fire beste klubbene i England, Spania og Italia til Champion’s League? Chelsea, Arsenal og Real Madrid er da ikke regjerende mesterlag, eller Champion’s?

Spiller vel ingen rolle om disse ligaene har bedre klubber enn andre ligaer?
Det skal jo være et oppgjør for mesterlag!

Nei. Send toerne, treerne og firerne til Europa League, så blir denne ligaen mer attraktiv, og vi slipper å se Fulham i finalen.

Da hadde vi fått to gedigne finaler hvert eneste år.

Men, så lenge pengene utkonkurrerer nasjonale interesser er det vel ingen vei utenom…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For Fulhams del kan man vel like gjerne trekk paraleller til Hellas under EM i 2002 som til Drillos – selv om Fulham ikke vær fullt så ekstremt defensive.

Ellers er det ikke tvil om at BM har nådd finalen fullt fortjent, de har spilt god, offensiv fotball hele veien, har scoret flest mål i CL (Både kvart- og semifnale endte vel 4-4 sammenlagt, hvilket også beviser at de har hatt flaksen og margienne på sin side – slik gode lag som oftest har) og har kanskje en av verdens beste midtbaner-

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sorry, jeg mente selvsagt EM i 2004.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Hans Olav: Semifinalen mot Lyon endte 4-0 sammenlagt (1-0 hjemme, 3-0 borte) så den var ikke særlig flaks;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror at de beste lagene ikke kommer til finalen, gjerne fordi de prioriterer ligagull. Ikke det at de ikke prioriterer Champions League, men tror de tar det litt som det kommer. Seriegull er nok alltid viktigst for topplag som Chelsea og Manchester United. På en annen side er dette sundt for lag som Fulham. Fulham er for eksempel et lag som legger seg midt på tabellen. Vi hadde jo Middlesbrough i Uefa cup finale for noen år tilbake, nå spiller de i Championship.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00