av Espen Solbakken | mai 12, 2010  

Roys røffe reise fra Halmstad til Hamburg

Roy Hodgson kan bli den første engelske treneren som vinner en europeisk tittel siden Sir Bobby Robson vant Cupvinnercupen med Barcelona i 1997.

For en reise det har vært for Roy Hodgson - fra Halmstad til Hamburg.

For en reise det har vært for Roy Hodgson - fra Halmstad til Hamburg.

Og det skjedde ikke hvert år før Robsons triumf heller, før det var Howard Kendalls bragd med Everton i 1985 forrige gang en engelsk manager feiret med pokal i Europa. For Roy Hodgson vil en seier over Atletico Madrid være en endelig anerkjennelse for et langt trenerliv, en reise som har ført 62-åringen til 12 klubber i seks forskjellige land og tre jobber som landslagssjef.

Det måtte drøyt 20 år til med trenererfaring til for at engelskmannen skulle få sjansen i ett av Premier Leagues varme seter, i Blackburn i 1997. Eier Jack Walker hadde blitt bortskjemt av Kenny Dalglishs suksess og sparket Hodgson allerede november året etter. Ti år senere har omstreiferen endelig suksess i eget land Fulham - et ganske usannsynlig scenario i 1976 da en uerfaren Roy Hodgson startet med å lære seg svensk språk og fotball i Halmstad.

Som 29-åring tok han Halmstad fra å være et bunnlag til å bli seriemester, og den dag i dag rangerer Hodgson jobben med å forvandle Halmstads vann til vin som en av de største bragdene i karrieren.

Det skaffet ham jobb i hjemlandet, i Bristol City, men klubben var i praksis konkurs og rykket ned. Det gikk ikke lenge før Hodgson var tilbake i Sverige – først i Örebro og deretter i Malmö FF. Skåningene i lyseblått skjønte de hadde en gullmann ved roret og tilbød Hodgson livstidskontrakt etter fem seriemesterskap på rad. Hodgson selv mente klubben var et selvspillende piano i denne perioden. Dirigenten holdt uansett i taktpinnen med den største presisjon.

Så kom jobbene i utlandet på rekke og rad: Neuchatel Xamax, Sveits’ landslag, Inter, Blackburn, Grasshoppers, FC København, Udinese og Forente Arabiske Emiraters landslag før han beæret Norge og Stavanger med et besøk som varte i to og et halvt år. Så tok han Finland, hvor han tapte kun to av 14 kvalik-kamper, og deretter altså Fulham.

Bortsett fra årene i Emiratene, har Hodgson hatt en plan for hvert karrieresteg. Det ble motgang i Blacburn, og Udinese-jobben varte bare i fem måneder, men ellers er resultatene imponerende. Etableringen av Fulham som stabilt Premier League – og tittelen Manager of The Year stemt frem av kollegaene i The Football League  - er forretten og middagen i Hodgsons festmåltid ved reisens foreløpige slutt – i kveld er det dessert i Hamburg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Det formidabelt det Hodgon har prestert. Ingen tvil om det. Så spørs det om det gir han enda mer prestisjefulle oppgaver. Han kunne trolig blitt manager for England dersom denne jobben var ledig.

For meg som Liverpool-supporter har jeg selvsagt lest at han linkes dit. Hvem vet, kanskje han tar over LFC eller Aston Villa hvis O`neill kommer til Anfield.

Det som muligens kan være Hodgons problem i forhold til en så stor og massiv klubb som Liverpool er nok hvorvidt han blir vurdert som attraktiv nok. Kan han klare å lokke til seg nok toppspillere? Klarer han å oppnå den autoriteten han vil behøve overfor blaserte stjerner?

Det er forøvrig ingenting i veien med mannens kvalifikasjoner….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skal Fulham lykkes i kveld må de satse på ekstrem Drillo-stil. Alle mann bak ballen med én enslig spiss som unntak, svært defensiv oppstilling uten å ta en eneste sjanse bakover, kun spill på enkleste løsning, ensidig måking av lange baller i høyden og konstant kriging i luftdueller, alle spillere må løpe uten ball til de spyr både i pausen og etter kampslutt, dette er hva som skal til. Vent litt, dette er jo nøyaktig slik de spiller til vanlig, ja da kan det jo ikke bli annet enn seier da. Nå mangler det bare at Hodgson ringer Skeidtrener Stig Mathiesen fort som fy og henter han nedover til Hamburg som assistent i kveld for å gjøre dette spillet enda mer ekstremt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Klapp igjen. Hater sånne idioter som deg som har sett en eller kanskje to fulhamkamper, for så å legge ut om filosofien deres.
Roy hodgson sin filosofi er “posession” fotball så mye det lar seg gjøre. Men de klarer jo ikke å matche stjernelaga i europa på ballhehandling.

Hva med seiern mot manu, liverpool og arsenal i premier league? de så du ikke el?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00