av Espen Solbakken | august 17, 2010  

Var dette alt man kunne oppnå?

Skrevet av Espen Solbakken, følg meg på twitter her

Er norsk fotball kommet dithen at ca. ti millioner kroner fra en middels tysk klubb er alt man kan oppnå for eliteseriens beste spiss og en målmaskin i sin aller beste alder? Tydeligvis.

Etter at overgangen til Mohammed Abdellaoue fra Vålerenga til Hannover nå blir realisert, sitter man igjen med følelsen og spørsmålet om dette virkelig var alt man kunne oppnå – både for spilleren og klubb?

Farvel til Enga. Nå drar Moa. Foto: Trond Solberg

Farvel til Enga. Nå drar Moa. Foto: Trond Solberg

Burde både Moa og Vålerenga ventet på noe bedre og større? Slik man gjorde da Groningens 35 millioner ble veid og funnet for lett for et par år siden. Vel, tidene har endret seg siden da. Markedet for spillersalg fra Norge har tørket inn - selv om det alltid er gjevt for media å skrive om klubbinvasjonene til klubb- og landskamper med norske spillere i aksjon. Agentflommen til tross, det blir nesten ikke solgt spillere for store penger lenger.

Unntaket er hvis engelske klubber kommer på banen. Da er pengesummene plutselig i en helt annen liga. Du så det på Mame Biram Diouf i fjor. Han var ikke noe mer fremtredende enn Moa har vært i år, men senegaleseren gikk for det firedobbelte. Du skal ikke se bort fra at Mames nasjonalitet også medførte at pengene satt løsere (afrikanske spillere har gjerne høyere status i Europa enn norske), men hovedgrunnen er England. FC Midtjylland solgte nylig Winston Reid til West Ham. Pris: 35 millioner kroner. Da begynner det å ligne noe.

Med ny fireårskontrakt til Moa, en sølvplass i eliteserien og endelig en ryddig økonomi, var ikke Vålerenga en klubb som måtte selge sin juvel – i hvert fall ikke til rabattert pris. De gjorde det likevel, og da er det åpenbart at det var hensynet til spilleren som veide tyngst. Moa var overmoden for å dra, selv om markedet ikke bugnet over av verken cash eller alternativer.

Svaret ble Hannover. Spørsmålet ser du i overskriften.

Hva synes du? Er dette en god deal for Moa og Vålerenga?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Spørsmålet er nok om Vålerenga klarer å henge med i toppen og kjempe om medlajer når de selger sin toppscorer. Er da prisen på 10 millioner en god pris?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Moa har ikke scoret et eneste mål for landslaget. Hvorfor i pokker skulle Vålerenga – en ubetydelighet i europeisk fotball – få mer enn ti millioner kroner for spilleren? Jeg velger heller å se slik på det at her har de vunnet en lottogevinst.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Moa har de siste sesongene vist at han har det som skal til for å bli en topp internasjonal spiller på linje med Solskjær. Derfor er det synd at han går til et middels bra lag i Tyskland nå. Om ikke VIF har muskler til å si nei til 12 millioner og heller “gi opp” gullkampen mot RBK for denne summen, burde de like greit solgt han til nettopp RBK. Da hadde CL eller EL sett mye lysere ut for RBK og Norsk fotball!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det beste med hele greia er vel at MOA har bra sjangs til å få spilletid i en av Europas beste ligaer. Bundesligaen er sterkt undervurdert.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hensyn til spilleren, eller hensyn til den ulovlige kontrakten Moa og Vif signerte for at i hele tatt Moa godtok forlengelsen?

Påfallende at ryktene som har svirret har ligget på at VIF måtte selge om de fikk bud på over 10 mill, og nå selges Moa for 11-12.. Lukter svidd!

Gratulere Moa og VIF! Dere har nå sørget for å senke prisene på norske spillere ytterligere!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lærer man aldri her på berget…..
Hvor mange ganger har vi ike hørt om at gode tippeligaspillere blir satt på første fly så raskt en eller annen middelmådig klubb i Europa rasler med sølvpengene. Så fort spilleragentene har tatt på nisselua og forlatt møterommet, pisser oppkjøperne på seg av latterkrampe over nok en “gratisovergang”. Spillerne havner på benken og blir “kalkefyll”. Har vi hørt historiene før: Elyounoussi,
Veigar Pall, Alanzinho, Braathen….hvilke fremtidsplaner ligger bak disse salgene.
Hvordan tenker man å bygge et topplag med innstilling som dette….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Makan til syting fra Solbakken. 10-12 millioner er mer enn nok for hvilken som helst spiller fra tippeligaen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Langt over grensen å sammenligne Moa med solskjær!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vålerenga har mistet sin juvel og toppscorer for denne gang og det er selvfølgelig trist for klubben. Jeg tror Moa kan få bra med spilletid i Bundesliga som nivåmessig tross alt ligger noen hakk over tippeligaen. Dette vil helt klart gagne landslaget. La oss heller ikke glemme at Enga har flere spillere som er helt i norgeseliten og at man derfor på ingen måte skal avskrive dem i medaljekampen i tippeligaen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er en større katastrofe for Moa enn for Vålerenga…

Neste år er han spilleren som var toppscorer i tippeligaen men som spiller på 2 nivå i tyskland…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For det første er Hannover et bedre lag enn Enga, og de spiller i en liga som er mye hardere. Der nede har han en sjanse til å bli bedre, noe han aldri ville bli i Enga, så for hans del var nok dette et smart trekk. Og kan det være så vanskelig å forstå at norske spillere ikke står så høyt i kurs?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva kan man forvente? Moa er en ok spiss etter europeisk standard. Hannover er en klubb hvor han kan få spille nogenlunde fast. Norge og norske spillere sliter med å hevde seg, og det er ikke så rart.

Ålesund tapte 3-0 mot skotske Motherwell i europa kvalik, Fredrik Strømstad spiller i fransk første divisjon, Gamst Pedersen er en av stjernespillerne på landslaget men spiller i Blackburn og vil aldri komme til noen større klubb, Barcelonas C-lag fikk Vålerenga til å se ut som juniorspillere og mens Zlatan blir toppskårer i serie-A for så å gå til Barcelona, konkurrerer Carew med Heskey om en plass på laget i Aston Villa.

Slik er den norske fotballvirkeligheten. Vi burde glede oss over at en nordmann får spille i tysk Bundesliga. Alternativet hadde vært FC Groningen..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå må du ikke glemme at dere OSLO AVISER er med på å “hause” opp spillere fra hovedstaden og spesielt fra VIF !

Vålerenga skal være fornøyd med 10 mill for en middelmådig spiller med middelmådig internasjonalt snitt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må bare henge meg på Jan Erik Aalbu’s kommentar til denne overgangen – dette er en utrolig lav pris for en ung spiller som leverer mål på bestilling. Og det er potensielt ødeleggende for andre norske spillere som er aktuell for utenlandske klubber.

Det er vanskelig å si at prisen er feil siden dette er den prisen markedet er villig til å gi. Det kan ikke være noen tvil om at hensynet til spilleren har veid tyngst her – og at det har eksistert en forståelse mellom VIF og Moa om at en slik overgang skulle skje “ved første anledning”.

Forøvrig mener jeg at Hannover er et helt feil klubbvalg for Moa – spesielt hvis de ikke har ressurser til å komme seg betydelig opp fra 15.plassen i serien fra i fjor. Toppscorere trenger å spille på gode lag for å levere. Det hjelper ikke å være god foran mål hvis man sjelden kommer dit… Da er jeg redd Moa går en anonym tilværelse i møte et par år, før han returnerer til norsk tippeliga!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er Moa i det hele tatt god nok for noe bedre Hannover?

Personlig støtter jeg meg til de som setter spørsmålstegn ved hylekoret som hver gang lager fullstendig kaos etter at en norsk spiller har klart å trikse til to. Moa er god, i TL, men ofte anonym. Ved flere anledninger i år har Moa vært “helt borte” i kampene, senest mot Haugesund. Derfor føler jeg det er nærliggende å sammenligne Moa med Tarik, som faktisk dominerte i hver eneste kamp han spilte før han reiste til sitt mareritt i Holland. Og nå skal Moa ta Europa med storm?

Jeg har mine tvil, men for all del: Lykke til!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Han er 24 år (altså ikke lenger et talent) og han har aldri bevist at han kan noe på et høyere nivå enn tippeligaen (et ganske lavt nivå sett i perspektiv). For meg virker 10 mill+ og en middelmådig tysk klubb helt passe.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvor mange norske spillere har de siste år prestert på et så høyt nivå i Europa at det tilsier en høy pris ved salg? Det er neppe noen tilfeldighet at majoriteten av de som er gått ut blir sittende på benken i middelmådige klubber.
Det stilles mye høyere krav til individuelle ferdigheter nå enn det gjorde for 10-20 år siden, da Drillo regjerte med kun fokus på lagtaktikk. Denne koden er knekt for lenge siden!
Flytt fokus over på talentutvikling i tidlig alder. Slik det er nå kan ikke spillere konkurrere før de er 13-14 år i dette sosialdemokratiske landet, der ingen får lov å være best før de er voksen.
Inntil da skal vi i det hele tatt være glad vi får solgt spillere til utlandet!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

norske lag priser spillerene sine for mye. hadde vi vært mer som sverige, hadde det vært mange flere spillere i utenlandske klubber enn norge har nå. For Moa er dette en topp deal. Han kommer til å få godt med spilletid i en mindre god klubb i BL, enn en topp klubb i England vettu.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes både klubben og moa fortjener bedre.
Moa er en god spiller som har presert godt over lengere tid. Dette blir et større tap for klubben og klanen enn om moa hadde gått til en større klubb. Moa er en stor spiller både av og på banen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

sannsynligvis ikke noe stort prob for vålerenga, bare send opp Mos til tippeligaen så blir han sikkert minst like god som Moa. :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjøp Erik Huseklepp norges beste spiss..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nok en gang overrasket over hvordan vi i Norge ser på definisjonen ungt talent.
Mannen er 24 år og midt i sin beste alder, dvs på topp, blir ikke mye bedre.

Spillere i england som Jack Wilshere er ett talent.

Om norsk fotball skal komme frammover så må noen og enhver innse at å ryke ut i kvalliker til europacupper år etter år, for stort sett alle deltagerne ikke vitner om kjempekvaliteter på spillere og liga.

Flott for Moa og om han presterer bra på middels Bundesligalag veldig bra for Norsk fotball på sikt.
Norge trenger nye utenlandsproffer som presterer for at annseelsen til norske spillere skal stige.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Første eg tenkte var, dårlig valg ifra begge parter. Men etter å tenkt litt,så er det egentlig greit nok. Moa er ikke noen superspiss,altså god spiss i TL, men overhode ingen spiss som danker ut andre spisser i engelske/spanske/italienske/tyske stor-klubber.Men om han benytter anledningen å gir alt i Hannover(som f.eks, JARise gjør),så kan det godt vere at de virkelig store klubbene får opp øynene. Men altså,pr idag er Moa ikke noe supertalent . Blir spennendes å se hvordan det går. Lykke til Moa.
( Var vel egentlig til Aafk du burde tatt første stoppested ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er vif supporter og synes det er fryktelig synd at Moa ikke skal spille for oss lenger, men er det en spiller som har fortjent og dra til en større klubb og større lag så er det han. 10 mill er ikke så mye penger i dagens fotball verden men er noen norske spillere verdt mere?
År etter år klager vi over landslagets dårlige resultater og år etter år klages det over at vi ikke har nok spillere i større ligaer. på 90- tallet var vær eneste landslags spiller i en annen liga fordi de store klubbene i europa kunna ta sjangsen på de siden prislappen var noe de kunne leve med.
hvis vi fortsetter i disse baner vil de norske spillerne fortere bli solgt til større klubber og tjene norge på langsikt ved og bedre vårt rykte. da kan pris lappen bli dyrere.
Takk

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Moa er 24 år – altså ingen unggutt lenger. Å tro at han kunne utviklet seg videre i VIF er utopi. Moa trenger nye utfordringer, og bedre spillere både med og mot seg på banen. Tippeligaen er ikke en plass der 24-åringer utvikler seg.

I Hannover får Moa spille mot mange av verdens beste spillere. Dette er noe spillere behøver for å utvikle seg. I Hannover har Moa også sjanse til å spille seg inn på laget, noe han ville hatt problemer med i en klubb som kjemper på øver halvdel av tabellen i en europeisk toppliga,

Så alt dette pisset om at Moa har gjort et dårlig valg, faller på sin egen urimelighet. Og når det gjelder VIFs valg? Hvem fa** er VIF til å nekte Moa denne sjansen? Andresen vet at Tippeligaen er dårlig, og han har selv opplevd å ikke lykkes i Europa.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nordmenn må snart se å komme seg ned på jorda. Det er en grunn til at norske klubber er sjangseløse i europa og blir slått ut av lag vi anser som dårligere: Vi ER dårligere enn dem. Vi har per dags dato en av de dårligere ligaene i europa. Å bli topscorer her tilsier ikke at du kan få til noe i en liga som bundesliga. Hannover er ikke garantert en eneste scoring fra moa neste sesong. Sånn sett er 10 mill en god pris. Det viktigste nå er at de andre lagene(Stømsgodset) forstår at syv mål i tippeligaen betyr 35 mill og gir vålerenga muligheten til å hente en god erstatter( marcus Pedersen).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis det er som noen sier her at Moa kommer til å senke overgangssummene generelt for norske klubber, ja da er jo det fantastisk! Det betyr at flere norske spillere blir solgt til utenlanske klubber, som igjen betyr at norge for flere kvalitetsspillere, som igjen kommer til å heve d norske landslaget :D . Ikke like heldig for tippeligaen da :( , personelig setter jeg landslaget<3 først.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Må si meg enig med Stenno12. Rent bortsett fra at jeg i utgangspunktet liker sosialdemokratiet. Det er latterlig å spille uten resultat for barn. Tro ikke at ungene ikke vet hvem som vant. Så skal vi voksne si – det gikk så fint så, alle var like gode osv, osv. Tull. Overbevist om at konkuranse er bra fra 1. klasse.

Sitat “Flytt fokus over på talentutvikling i tidlig alder. Slik det er nå kan ikke spillere konkurrere før de er 13-14 år i dette sosialdemokratiske landet, der ingen får lov å være best før de er voksen.”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå må du ikke ta helt av her.

12 millioner kroner for en pr. dags dato middelmådighet, som kun er hauset noe så inne i granskauen opp fra media sin side er ikke dårlig.

Begynner å bli særs lei disse tøvete bloggene og helsidene fotball “forståsegpåere” får. Det går stort sett i bare viss vass. Like ille som klanen som presterer å kalle Hannover for en “kokkos klubb” og senere sier at det er en katastrofe for norsk fotball om RBK skulle lykkes. Snakke meg om å skyte seg selv i foten.

Det som er mer utrolig er at dere fotball journalister går på å bidrar til spredning av denne agurk gørra.

Enga er en liten fjert klubb (unskyld utrykket) som behøver hva de kan av kapital for å fortsatt holde seg flytende. I slike situasjoner er det å regne som ett sunnhetstegn for norsk fotball at de faktisk sier ja til en slik avtale. Moa ville fått en fenomenal lønn om han fortsatte framgagen, og det har ikke en liten klubb som enga ryg til å bære. Det sier seg selv når hjemmebanen er maks halvfull i Norges største by…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Norske sportsjournalister hausser opp et produkt de selv lever av, så de fatter ikke i sin inhabilitet hvor ufattelig dårlig norsk eliteserie er blitt. Stor sett alt av norske storspillere eksportert sørover har floppet fullstendig de siste årene, i motsetning til for 15 år siden da norske spillere alltid presterte i utlandet. I dag kan europeiske klubber få en superb spiller rett under spansk landslagsklasse for 20-30 millioner, hvorfor skal de da kaste bort mer enn 10-15 millioner på en norsk middelmådighet?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis vi ser gjennom et større perspektiv kan VIF fornøyd slå seg på brystet. VIF fikk jo – tross alt – omtrent like mye for ubetydelige Moa som de ga for nøkkelspilleren Lars Iver Strand.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Finn Ove, Moa kommer aldri til å nærme seg Solskjær, aldri.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Grådigheten tok overhånd igjen.
Ender opp som anonym benkesliter i en elendig tysk møkkaklubb, men med penger på bok.
Sikkert bedre det enn å spille fotball

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Denne summen her er langt over det man kan forvente for en spiller i toppsjiktet i norsk fotball i dag. Nivået i eliteserien er så forferdelig dårlig ved dags dato at det er nesten skamfult… Diouf til Manchester er en litt annen sak, der snakker vi spiller med et litt annet fysisk grunnlag og som jeg mener viste mer for klubben sin enn det Moa har gjort. Samme hva bloggforfatteren her skriver. Og han skriver forøvrig rimelig kjedelige og dårlige artikulertere artikler og blogger..Legg litt ære og innsats i det, hvis det skal være noe poeng i å skrive en blogg for deg som sports-/fotballjournalist. Har han tatt noe utdanning for å få denne jobben? Tviler sterkt, navnet og slektskapet var nok mer enn nok her… Helt ærlig: Denne saken var ikke noe du brant for, var det? Ser hvert fall ikke sånn ut. Og da kan du la det ligge ikke sant? La noen andre gjøre det? Bare et forslag. Lykke til videre med overbetalt synsing av ting du tydeligvis ikke har peiling på! Hilsen journaliststudent som med tid og stunder forhåpentligvis skal bli mer givende enn det her, hvis ikke er yrkesgruppen en døende gruppe.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det noen her som egentlig fatter hvor middelmådig tippeligaen er?? Du nevner Reid, men det er kanskje litt forskjell på å putte for New Zealand i VM-sluttspill og “prestere” i tippeligaen? Sorry, men hvis man bruker tid på og faktisk liker den norske tippeligaen, så er det ikke spillet fotball man liker. Da er man bare så patriotisk an man hadde hatt gått av å ta et par år utenlands og se litt kvalitet.. Da er det sikkert nok å reise til Island, Baltikum eller lignende.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00