av Espen Solbakken | oktober 25, 2010  

Fanget i eget nett

Selvmålskongene slo til igjen i helgen. Ingen i Premier League setter ballen bak egen keeper oftere enn Richard Dunne (8) og Jamie Carragher (7).

Åh nei, ikke nå igjen...

Åh nei, ikke nå igjen...

For Carraghers del har han nå faktisk opparbeidet seg en betydelig slagside på pluss-/minus statistikken. I løpet av sine drøyt 600 kamper for Liverpool, har veteranen nå minus 4 etter bare tre mål riktig vei og hele syv i feil ende. En selvironisk LFC-stopper markerte også sin egen testimonialkamp i september med å score “selvmål” da han i rød drakt satte inn et straffespark for Everton, klubben han holdt med som guttunge.

Om det er noen trøst for Dunne og Carragher, så er de ikke alene om å besitte denne tvilsomme egenskapen. Helt siden Aston Villas Gershom Cox scoret engelsk fotballs aller første registrerte selvmål i 1888,  er fotballverdenen full av historier om obskure flauser foran egen kasse.

I Norge vil vi for alltid støtte oss til Bjarte Flem når vi skal skryte på oss merkelige selvmål, og i Chelsea-leiren vil John Arne Riise til evig tid bli forbundet med glede for selvmålet han forærte dem på overtid på Anfield i Champions League-semifinalen.

Men som med alle andre historier – det finnes alltid noen drøyere. Lee Dixon lobbet f.eks. vakkert over David Seaman fra 35 meters hold for Arsenal tilbake i 1991, mens Chris Nicholl virkelig var i støtet i 1976 da han scoret samtlige fire mål i 2-2-kampen mellom Aston Villa og Leicester den 20. mars i 1976 – tenk hvor forvirrende den kampfaktaen må ha vært for VG-leserne dagen etter…!

Det er ikke alltid det ender like godt og fordragelig som på Villa Park. Andrés Escbar ble gjort til hele Colombias syndebukk og deretter drept fordi han laget et selvmål for sitt eget land mot USA under VM-sluttspillet i 1994.

Hva slags motiv Barbados- og Grenada-spillerne hadde i en landskamp i 1994, er også vanskelig å forstå. De uvanlige turneringsreglene i den karibiske nasjonscupen var slik at seier etter ekstraomganger og straffespark ga to plussmål. Barbados måtte vinne med to, men ledet bare 2-1 mot slutten. De hadde nærmest gitt opp å bryte ned Grenadas forsvar. Da vendte de i stedet blikket mot egen kasse, og med vilje presset frem ekstraomganger ved å score selvmål og dermed få 2-2. Sluttminuttene ble parodiske. Grenada var ikke dummere enn at de skjønte at også et selvmål fra deres side ville umuliggjøre en tomålsseier for Barbados. Publikum fikk nå se at begge lag forsvarte motstanderens (!) mål mot spisser som desperat ønsket å score selvmål – alt mens målvaktene forsøkte å kaste ballen i eget nett.

Hvordan endte det? Barbados greide å oppnå ekstraomganger, vant deretter straffekonkurransen og gikk videre. Landene i Karibien har ikke spilt etter samme regelbok siden.

Å spille flere internasjonale fotballkamper fikk heller ikke Mursyid Effendi fra Indonesia. Både Thailand og Indonesia ønsket å møte Singapore i stedet for Vietnam i neste runde. På stillingen 2-2 ønsket derfor begge å tape kampen og dermed slippe unna vertsnasjonen Vietnam. To spillere fra Thailand (!) prøvde å hindre Singapores Effendi i å score selvmål, men de lyktes ikke. FIFA likte heller ikke kamputviklingen og straffet begge nasjoner med harde bøter – og Effendi med livstidsdom.

Richard Dunne og Jamie Carragher kan ha rekorden i England, men verdensrekorden får de aldri. Den innehar spillerne på Antananarivo fra Madagasker. Som en protest på en dommeravgjørelse i sin forrige kamp, svarte de med å score 149 selvmål i kampen mot Adema.

Hva er ditt favorittselvmål eller selvmålhistorie? 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hilarious. En av de beste bloggene jeg har lest på dette emnet. Hvordan du har funnet historiene aner jeg ikke, men morsomme er de. Selv synes jeg Bjarte Flem’s selvmål er det beste. Det mest frustrerende er det første selvmålet jeg så John Arne Riise score – mot Southampton – han nikket ballen i en fin bue over egen keeper… Selvmålet til Carragher i går var frustrerende, som Liverpool tilhenger må jeg innrømme det, men målet til Torres gjorde opp for det – forhåpentligvis får han starta sesongen skikkelig nå. :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er bare en fasit på at Jamie C er oppskrytt. Burde spilte i Blue Sqaure.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Maa jo si at d selvmaalet til Carraghar kan han ikke lastes for da.
Saa kampen og d var rent uhell at en av hans medspillere traff han da.
Lol.
Han hadde ikke sjans til aa flytte seg.

Men vi vant kampen da 2-1.
Men tror jaggu den godeste managern burde faa til mer offensiv fotball.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

hadde ikke rbk ett fint ett borte mot lsk i 96 eller 97 da jamtfall tryna?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I denne saken er det faktisk ikke Carra som har rekorden, slik det kommer frem av bloggen. Det er Richard Dunne. Han har ett selvmål mer – det er det som kalles rekord. Den som har flest.

Videre slaktes to gode stoppere for å putte ballen i eget nett og for å ha minus i scoringer for klubblaget. Nå er det ikke meg bekjent stoppernes jobb å score, selv om Kyrgiakos har fått det for seg denne sesongen og snart kjemper om toppscorertittelen på Anfield. En stoppers jobb er å hindre at motstanderne scorer. Det er spissene som skal score mål. Prøv å tell hvor mange ganger Wayne Rooney har bommet på mål istede (hvis du kan telle så langt?).

Selvmålet Carra gjorde mot Blackburn var vel ikke en dårlig løsning i Carras favør. Ballen kom susende og gikk via ansiktet hans og i mål. Det minner meg om badeball-episoden mot Sunderland i fjor. Jeg tviler på at badeballen hadde som intensjon å gjøre mål ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Publikum fikk nå se at begge lag forsvarte motstanderens (!) mål mot spisser som desperat ønsket å score selvmål”

Her tar du feil. Enten Grenada eller Barbados hadde gått opp i 3-2 hadde Grenanda tjent på det.
Grenada prøvde a score i begge mål mens Barbados forsvarte begge målene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

way to go carragher. par tre selvmål til så rykker pool ned.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når det er snakk om Premier League og selvmål kan man umulig komme utenom den sveitsiske selvmålskongen Ramon Vega. Under de fire sesongene han tilbragte på White Hart Lane fikk han ord på seg for å være farlig i begge ender. Jeg synes å huske at han en periode en sesong ledet Tottenhams toppscorerliste hvis man la sammen målene han scoret begge veier. Han noterte seg vel for minst ett selvmål under hans korte opphold i Watford også.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

http://www.youtube.com/watch?v=oP3jbpcCo2E

Tidenes selvmål!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00